Menu

Uutta Turussa: Retromagia – mutta mikä se on?

Aloitetaan arvoituksella: mitä Turussa on sellaista mitä muualla Suomessa ei ole? Vastaus ei suinkaan ole Aurajoki tai edes Ressu Redford, vaan Retromagia, jonka avajaisia juhlittiin viime viikon perjantaina. Kyseessä on ainoa suomalainen pelkästään vanhempiin videopeleihin erikoistunut kivijalkamyymälä – puodin valikoimista et löydä mitään kuudennen konsolisukupolven (DC, GC, PS2, Xbox) jälkeen julkaistua. Viimeisintä Änäriä, Fifaa tai Call of Dutya etsivät joutuvat siis pettymään, mutta meille muille tämä sympaattinen pikkuliike tarjoaa nostalgian ohella yllättävän laajan valikoiman retropelejä ja -konsoleita sekä muuta kiinnostavaa tavaraa.
aasi1

Mikaelinkirkon lähellä osoitteessa Puistokatu 18 sijaitseva Retromagia aloitti taipaleensa keväällä helsinkiläisen, kortti- ja lautapelikauppana tunnetuksi tulleen Poromagian retropelihankinnoista vastaavana haarakonttorina. Ovea kuitenkin käytiin repimässä sen verran usein, että puoti päätettiin avata suoraan myös Turun päähän, kertoo tiskin takaa bongaamani Antti Koski. Vaikka Poromagian retro-osasto onkin kuulemma Turun pistettä kattavampi, valtaosa hankinnoista päätyy Pasilaan nimenomaan Kosken käsien kautta – mies vastaa myytävien pelien hankkimisesta, puhdistamisesta, suojaamisesta ja eteenpäin välittämisestä.

Vaan on Turussakin mistä valita: hyllyillä lepää niin kasibittisen ja Super Nintendon kuin vanhojen Segojenkin pelejä sekä pelkkinä kasetteina että koteloissaan. Erään hyllyn päällä notkuu vanhoja konsoleita alkuperäisissä pahvilaatikoissaan. Vitriinissä on myytävänä alkuperäisiä He-man- ja Star Wars -hahmoja suoraan 80-luvulta. Nykyaikaisiakin keräilyfiguureita on tarjolla, kuten myös uusia lautapelejä ja t-paitoja. Herkempi mies voisi olla pienoisen nerdgasmin äärellä. Pääpaino täällä on silti selkeästi retropeleissä.

kaup2

Speden Speleistä tuttu nopeustesteri odottaa haastajaansa yhdessä nurkassa, toisessa kulmauksessa pitkän pöydän päälle taas on ladottu asiakkaiden testikäyttöön kaikki yleisimmät retrokonsolit. Jos pelaaminen ei maistu mutta kahvi kyllä, voi ottaa kupillisen sumppia ja istahtaa alas lukemaan Nintendo-lehteä tai Sonic-sarjakuvaa suoraan ysäriltä. Löysin samaisesta lehtilaarista myös vanhoja Pelit-vuosikirjoja ja ehdin jo innostua – pannahinen vaan kun eivät olleet myynnissä.

Käytettyjen pelien ostaminen Retromagiasta on ilmeisen turvallista, sillä niille myönnetään aina kuukauden mittainen toimintatakuu. Mikäli Super Mario ei siis lähdekään rullaamaan tai Sonic hyytyy heti alkuunsa, ostoksensa voi turvallisin mielin kiikuttaa takaisin tiskille.

 aasi2

Kosken mukaan Retromagia on suunnattu palvelemaan uusia ja aloittelevia sekä harrastuksensa jo vakiinnuttaneita nostalgikkopelaajia – HC-luokan keräilijät tekevät ostoksensa yleensä muualla. Sen tosin ymmärtää, sillä valtaosa pelivalikoimasta tulee Euroopasta, muun muassa Saksasta, Hollannista ja Britanniasta, Kosken kontaktien kautta. Siksi esimerkiksi NES-pelien SCN-versiot ovat harvassa. Niitäkin on välillä tarjolla, sillä pelejä ostetaan tai otetaan vaihdossa mielellään myös suoraan Suomesta.

Toki markkinat ovat täällä pienemmät, ja silloinkin kun ihmiset innostuvat tarjoamaan ”aarteitaan” vaikkapa eräänkin Huutokauppakeisarin ”donkkikonkkijaksoa” katsottuaan, ovat myös hintapyynnit kuulemma jossain pöljän ja naurettavan välillä. Tällöin Koski sanoo yleensä pitävänsä ytimekkään ”kaikki retro ei ole kallista” -puhuttelun ja palauttavansa väen takaisin maanpinnalle.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana on mainittava myös Poro- ja Retromagian oma kredujärjestelmä. Vanhat pelinsä kauppaava asiakas voi halutessaan valita käteisen sijaan hyvitykseksi liikkeen sisäistä krediittiä, jonka kurssi on usein parempi kuin käteiskaupan. Kärjistetty esimerkki: Magia voi maksaa pelistä X 20 euroa käteistä tai 25-30 euron arvosta kreduja. Kredutus onkin houkutteleva systeemi eritoten vaihtopelejä hakevalle.

aasi3
Liikkeessä hengaillessani asiakkaita poikkeaa paikalla tasaiseen tahtiin. Koski kertookin touhun lähteneen rullaamaan oikein mukavasti, sillä esimerkiksi avajaisissa paikka oli täynnä väkeä koko päivän ajan. Sittemmin liikkeen näyteikkuna on toiminut tehokkaasti satunnaisten ohikulkijoiden houkuttelijana, ja onpa vakiasiakkaitakin ehtinyt jo kertymään jokusia.

Rastapäinen nuorimies tulee kassalle ostaakseen Sega Mega Drivelle Micro Machines 2 -autopelin. Kaveri esittäytyy niin ikään Antiksi ja kertoo retrokärpäsen purreen juuri hiljattain uudelleen – lapsena omasta kodista löytyi PS1, mutta naapurin pojan Mega Drive oli aina enemmän mieleen. Avovaimon kanssa yhteen muuttaessa kaapista oli kuulemma yllättäen löytynyt vanha Sega, ja sille piti nyt saada lisää pelattavaa.

aasi4

Koski mainitsee, että Antti on juuri tyyppiesimerkki tavallisesta asiakkaasta. Monet haluavat päästä fiilistelemään sitä lapsuutensa omaa suosikkipelikonetta uudelleen vuosien tai vuosikymmenten tauon jälkeen. Retrokonsolit myös sopivat mainiosti kaikenikäisille aina vauvasta vaariin, eikä esimerkiksi kasibittistä Nintendoa ostava kotiäiti ole mitenkään erikoinen näky myymälässä. Näin mukaan tulee uusia harrastajia ja retrobuumi leviää leviämistään.

Mikään kultakaivos retropelibisnes ei Kosken mukaan silti ole, vaan mies pyörittää toimintaa pikemminkin rakkaudesta lajiin. Pitkän linjan pelaajana hänelle on tärkeintä yhdistää intohimoinen harrastus ja työ. Niin ikään oleellisena missiona on pelastaa vanhat pelihelmet maailmalta ennen niiden joutumista kaatopaikalle tai kierrätykseen, ja tuoda ne sitten retropeliharrastajien ulottuville.

 kaup1
Herrat Malmberg ja Koski palvelevat Retromagian tiskin takana

Koski kertoo myös, että Retromagian tarkoituksena olisi pitää kovat perusnimikkeet aina saatavilla: Mariot, Mega Manit, Zeldat ja Sonicit voi täten napata mukaansa suoraan hyllystä, mikäli aluekoodilla ei ole väliä. Se on mainio juttu etenkin aloittelevia harrastelijoita kohtaan, jotka yleensä haluavat aloittaa taipaleensa uudelleen juuri näillä ikivihreillä klassikoilla.

Myöhemmin mukaan saattavat tulla myös obskuurimmat tapaukset, kuten allekirjoittaneella. En pystynyt poistumaan paikalta tyhjin käsin kun bongasin lopuksi hyllystä mahtavan tapauksen: peliin perustuvaan elokuvan perustuvan pelin. Jukolaare!

Tsekkaa Retromagian Facebook-sivut osoitteessa www.facebook.com/retromagia

Yksi kommentti

  1. compiih kirjoitti:

    Kiitos tästä esittelystä! Oli mahtavaa lukea ja nähdä kuvia tällaisesta paikasta! Aivan kuin kauppa olisi nostettu lapsuudesta tähän päivään, kun on noin kauniita NES-paketteja vieri vieressä. 😀 Retropeleihin erikoistuneita kauppoja ei Suomessa juuri ole, eteenkään tällaisia missä pääsee vaikka pelaamaankin. <3 Jos asuisin Turussa kävisin varmaan yhtenään tuolla, mutta koska en asu on tyydyttävä pistäytymään heti seuraavalla kerralla.Tuollaista toimintaa tekisi mieli kannattaa, ei kai sieltä voisi lähteä ostamatta mitään. ^_^