Menu

The Super Sound of Videogames 2 lähestyy – haastateltavana Toni Isokivi

Syyskuun 4. päivä Tampereella tapahtuu jänniä, sillä luvassa on Quinsonitus -vaskiorkesterin ja Takomo Percussion -lyömäsoitinryhmän yhteinen koitos, The Super Sound of Videogames 2. Lisäksi lavalle nousevat pianisti Saana Iljin, viulisti Emmi Salmi sekä kitaristi Pasi ”teurastaja” Bergman.

Kuten tapahtuman nimestä voi päätellä, ei Quinsonitus ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä  järjestihän ryhmä maamme ensimmäisenvirallisen pelimusiikin konsertin Raision kirjastotalissa parisen vuotta sitten. Nyt luvassa on jatkoa Mansen omassa Tampere-talossa.

Jututin Quinsonituksen puuhamiestä Toni Isokiveä ja otin selvää, miten konserttiin valmistautuminen on sujunut ja minkälainen esitys pelimusiikin ystäville on tiedossa.

Morjens Toni! The Super Sound of Video Games 2 lähestyy, aikaa tapahtumaan on nyt alle kuukausi. Miten valmistelut sujuvat?

Kiitos hyvin! Musiikillinen puoli saatiin valmiiksi viime viikolla, kun pidettiin koko porukalla kesän toiset treenisessiot, ja tästä eteenpäin keskitytään sekä visuaaliseen antiin että juontoihin. Toki kappaleita treenataan vielä Quinsonituksen kesken Turussa, ja Takomo hioo omia kuvioitaan Tampereella, mutta seuraavan kerran kokoonnutaan vasta konserttiviikolla Tampere-talossa.

Tällä kertaa yleisö pääsi vaikuttamaan esitettäviin kappaleisiin. Ovatko kaikki biisit valittu yleisötoiveiden joukosta, vai onko mukana myös omia poimintojanne?

Valtaosa on yleisön toivomia kappaleita, mutta kyllä joukossa on muutamia omiakin poimintoja, kuten esimerkiksi hollantilaisen Jeroen Telin musiikkia pelistä Cybernoid 2 80-luvun loppupuolelta. Mukana on myös sellaisia kappaleita joita mietittiin konserttiin jo etukäteen, ja niitä toivottiin myöhemmin myös konsertin Facebook-ryhmässä.

Luvassa lienee mukava kattaus sekä vanhoja klassikoita että nykypäivän helmiä? Oliko jotakin tiettyä biisiä, jota toivottiin tavallista enemmän tai joka olisi noussut ylitse muiden?

Äkkiseltään tulee kaksi mieleen, vanha kunnon MS-DOS-mätkintä One Must Fall 2097 sekä ensimmäisen Deus Ex:n teema. Ai niin ja tietysti Mega Man 2:n Dr. Wily Stage.

Ensimmäinen SSOVG-konserttihan järjestettiin Raision kirjastossa, nyt tapahtumapaikkana on Tampere-talo. Myös Takomo Percussion on mukana, kuten alussa mainitsitkin. Miten yhteistyö sai alkunsa?

Raisiosta jäi tosiaankin hyvät muistot, ja kirjastotalon ohi ajaessa tulee usein mieleen nuo hetket kun konserttia soitettiin ensimmäistä kertaa. Takomo Percussionin osalta yhteistyön aloittaminen oli sikäli helppoa, että suurin osa kokoonpanon jäsenistä oli Quinsonituksen muusikoille jo entuudestaan tuttuja – tämä projekti lähti liikkeelle vajaa vuosi sitten sähköpostiviestin muodossa. Alun perin olimme suunnitelleet SSOVG:n jatko-osaa Logomoon, mutta syystä tai toisesta en saanut koskaan tarjouspyyntöön vastausta. Kun Tampere-talon ohjelmapäällikkö Marko ”Stenari” Stenström innostui projektista, oli selvää että kakkososa vietäisiin Tampereelle.

Tehän olette itse paitsi muusikoita, myös pelaajia. Millaisia peliharrastajia Quinsonituksessa on? Entäpä ovatko Takomolaiset yhtä kovia pelaajia kuin te?

Omalta kohdaltani on tietysti helpoin puhua. Koska vanhempani eivät aluksi suostuneet Commodore 64:ää ostamaan, ”jouduin” aloittamaan peliharrastukseni istumalla koulun jälkeen kavereiden luona. Siihen aikaan R-kioskilta sai myös vuokrata NES-konsoleita, ja lopulta sain ruinattua itselleni Atari ST:n, että pelaamaan pääsi myös omassa kodissa. Atarissahan oli myös midi-liitäntä, joka vaikutti lopulta paljon myös musiikkiharrastukseen. Mutta tosiaan, sittemmin olen pelaillut enimmäkseen PC:llä, Wii:llä ja Xboxilla. Quinsonituksen muista jäsenistä sanoisin äkkiseltään, että lyömäsoittaja Tomi on NHL- ja FIFA-miehiä, pasunisti-Torstin perheessa sallitaan vain Kinect-pelit ja trumpetisti-Mikael ei pääse peli-PC:lleen lainkaan, koska jälkikasvulla on Minecraft-videoiden teko meneillään… Takomosta on jäänyt mieleen vain promokuvauksissa kovalla soinut Tekken-soundtrack.

Konsertin taustalla on siis selvästi rakkaus lajiin. SSOVG ”vol 1” oli maamme ensimmäinen virallinen pelimusiikkiesitys – oliko jo tuolloin selvää, että jatkoa seuraa?

Ennen konserttia ei, koska oli jokseenkin arvoitus miten yleisö ottaisi konsertin vastaan. Konsertin jälkeen alkoi kuitenkin olemaan selvää, että jatkoa seuraisi, koska palaute Facebookissa oli äärimmäisen hyvää, ja biisitoiveita alkoi tulemaan jo samana iltana. Toki jo silloin arvelimme, että myös muut orkesterit saattaisivat lähteä lopulta soittamaan pelimusiikkia, ja niinhän siinä sitten kävikin. Eli toinen osa tehdäänkin nyt varsinaisen pelimusiikkikonserttisuman keskelle.

Totta, pelimusiikki on noussut nopeasti valtavirtaan. Millainen ilta on luvassa syyskuun 4. päivä? Mitä on lupa odottaa?

Pelimusiikkihan on siitä hienoa, että materiaalia on aivan uskomattomat määrät ja hyviä kappaleita on loputtomiin. Tähänkin konserttiin on saatu todella paljon erilaisia tunnelmia, sävyjä, tyylilajeja ja eri aikakausien ja pelikoneiden musiikkia mukaan. The Super Sound of Videogames 2 eroaa muista konserteista myös sillä, että ns. potpureja tai monien eri peliteemojen sovittamista yhdeksi pötköksi ei tehdä, vaan alkuperäistä matkitaan mahdollisimman tarkasti, eli vain soittimet korvataan sopivimmalla mahdollisella instrumentilla mitä stagelta löytyy. Muuten tietysti noudatetaan Mekkalan konserttiproggisten tunnusmerkkejä, eli huumoria on jälleen paljon mukana, ja saliin pyritään saamaan se perinteinen yhteisöllinen fiilis niin esiintyjien kuin yleisönkin kesken.

Kiitos juttutuokiosta, Toni Isokivi!

The Super Sound of Videogames 2 soi Tampere-talon Isossa salissa 4.9. klo 19.00 alkaen

Kuva: Mia Bergius
Konsertin omat sivut: www.thesupersound.net
Quinsonitus: www.quinsonitus.com
Takomo Percussion: takomopercussion.com

Ei kommentteja