Menu

Rainbow Six Siege open beta (PS4) – sateenkaarisotilaat piirityshippasilla

Eipä taida naapurin mummo tietää, että naapurissa terroristit virittelevät paraikaa tuhovoimaista bioasetta rauhallisen esikaupunkilähiön keskellä. Paikalle vinkatut rivijeparit ovat voimattomia, joten erikoisjoukoille on luvassa hommia. Eikä mille tahansa erikoisjoukoille, vaan supertiimille, joka koostuu maailman eliittiyksiköistä käsin poimituista yksilöistä. Rainbow Six on täällä, kohta siis sattuu teroa leukaan.

Jännityskirjailija Tom Clancyn nimellä on myyty ja markkinoitu useita pelisarjoja, mutta fiktiivisestä terrorisminvastaisesta yksiköstä kertovat Rainbow Six -toimintataktikoinnit lienevät niistä niitä tunnetuimpia. Sateenkaarisoturit ovat tosin eläneet hiljaiseloa jo useamman tovin, sillä viimeisin osa, Rainbow Six: Vegas 2, julkaistiin vuonna 2008. Jonkinlainen mobiiliräpellys nähtiin vuonna 2011, mutta sitä ei voi hyvällä tahdollakaan laskea mukaan emosarjaan.

sieg1

Erikoisjoukkueen piti palata tauoltaan aivan eri merkeissä, mutta vuodesta 2011 kehityksessä olleen Rainbow 6: Patriotsin kohtaloksi tuli päätyä myllyyn ennen valmistumistaan. On mahdotonta sanoa, millainen peli Patriots olisi valmistuessaan ollut, mutta avoimen betan perusteella Rainbow Six Siege vaikuttaa varsin lupaavalta. Väittäisin jopa kyseessä olevan parasta Rainbow-toimintaa aikoihin – ja tämän sanoo ihminen, joka ei tavallisesti niin välitä verkkopelaamisesta.

Kyllä, Siege todellakin edellyttää pelaajaltaan moninpeliin tarttumista, sillä soolokampanjaa tai erillistä tarinamoodia pelistä ei löydy ollenkaan. Sen sijaan se iskee pöytään vinon pinon tiukkoja terroristiskenaarioita, joissa astutaan joko lain tai kaaoksen puolelle. Testaamassani betassa omakotitaloja ja toimistorakennuksia vyörytettiin ja puolustettiin urheilullisessa viisi vastaan viisi -hengessä.

sieg2

Ryhmät koostuvat operaattoreiksi kutsutuista sotilaista, joita auotaan kerättävillä pisteillä ja joista jokaisella on omat erikoisvälineensä ja -kykynsä. Räätälöitävälle alokkaalle saa pukea päälle varustusta vapaammin, mutta perusmosu ei ole erikoistunut mihinkään operaattoreiden tapaan. Jos vaihtoehtona märkäkorvalle on esimerkiksi jäätävän isolla suojakilvellä varustettu saksalaisupseeri, valinta on aika helppo. Kaikkiaan rosterissa on parisenkymmentä eri operaattoria. Edustettuina ovat muun muassa FBI, SAS, Spetsnaz ja GIGN.

Kun toiminta sitten alkaa, on tiimipelaamisella ja ympäristön hyödyntämisellä suuri merkitys. Vaikka avointa betaa tulikin testailtua mykkien kanssapelaajien seurassa, mikrofoneilla hoidettava yhteydenpito tutun porukan kesken nostanee toiminnan aivan uusiin sfääreihin kun taktikoita voi hioa kimpassa satunnaisen ryntäilyn ja ramboilun sijaan.

sieg3

Mutta jos kyse on satunnaisista pelikumppaneista, mukaan mahtuu ikävä kyllä aina myös näitä uuvatteja joista on hauskempaa ampua tiimikavereita selkään yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen sijaan. Vaikka testasin betaa vain lyhyesti sunnuntai-illan ajan, osui idiootteja kohdalle pariinkin otteeseen. Siksi oma joukkue kannattaa muodostaa hyvän ja tutun porukan kesken, jos suinkin mahdollista. Olisi silti ihan toivottavaa, että valmiissa versiossa mukana tulisi jonkinlainen musta lista perseilijöitä varten.

Mainitsinko jotakin ympäristöstä? Siegessä ammukset repivät seiniin ammottavia reikiä, taktiset räjähteet taas pistävät ovet tuhannen sirpaleiksi – ympäristö hajoaa näyttävästi tulitaistelun keskellä. Homman jujuna on, että tarkkasilmäinen sotilas voi käyttää syntynyttä tuhoa hyväkseen ja ampua seinän takana väijyvää vastustajaa vaikka luodinreiästä. Varpaillaan on oltava jatkuvasti.

Ennen vyörytystä kohteessa tehdään lyhyt tiedustelu kamerarobotteja käyttämällä. Tarkoituksena on bongata pommi tai bioase rakennuksesta, jotta sitä ei tarvitse myöhemmin etsiä sokkona. Jos sen sijaan pelaa kohdetta puolustavan joukon puolella, rakennuksen seinät ja oviaukot voi vahvistaa barrikadein ja lattialle lyödä miinoja ja piikkilankoja hyökkääjien esteeksi.

sieg4

Sitten starttaa vyörytys- tai puolustusvaihe. Hyökkääjät voittavat tehtävän purkamalla pommin tai tappamalla kaikki terroristit. Puolustajat voittavat tappaessaan hyökkääjät tai pitäessään pommin suojattuna koko erän keston ajan – betaversiossa tiuku kellotti noin kolme ja puoli minuuttia per erä. Kuulostaa ehkä lyhyeltä, mutta tuossa ajassa ehtii tapahtua ja paljon, kiitos kompaktien kenttien ja hyvän tasosuunnittelun.

Mitään kovin kattavaa kuvaa yhden illan pelaamisella ei toki saa, mutta jo muutaman tunnin testisession perusteella fiilikseni olivat hyvin positiiviset. Kun vuoden parhaita pelejä myöhemmin valikoidaan, Rainbow Six Siege saattaa hyvinkin karauttaa mukaan listoille. Peli julkaistaan 1. päivä joulukuuta PC:lle, PS4:lle ja Xbox Onelle.

Ei kommentteja