Menu

Suomalainen Rewinded Entertainment työstää reproja rakkaudella

Erilaiset vanhojen pelien repro- eli reproduktiojulkaisut nauttivat maailmalla suurta suosiota. Taitavat retronikkarit tuovat harrastajien saataville sekä harvinaisempia että kokonaan julkaisemattomia nimikkeitä historian hämäristä. Suomessa vastaavanlainen toiminta on kuitenkin aina ollut käytännössä olematonta. Mikäli repropelejä on tehnyt mieli, on ne pitänyt hankkia ulkomailta – ja pulittaa mahdollisesti tullit ja arvonlisäverot tilaushinnan päälle, sillä monet alan lafkat sijaitsevat ison veden takana.

Mutta kohtapa tapahtuu härmässäkin. Rewinded Entertainment, kokonaan suomalaisista tekijöistä koostuva porukka, tuo tulevana viikonloppuna ensimmäisen reprotuotteensa retropeliharrastajien saataville, tosin vain 25 kappaleen numeroituna ja rajoitettuna painoksena. Kyseessä on aikoinaan julkaisemattomaksi jäänyt Time Diver: Eon Man -toimintatasoloikka NES-konsolille.

Näin Rewinded Entertainment kertoo itsestään:

Rewinded Entertainment on suomalainen voittoa tavoittelematon harrastajaryhmittymä, jonka tarkoituksena on tuottaa erittäin laadukkaita uusintajulkaisuja suomalaisille keräilijöille tuotteista joita ei syystä tai toisesta ole julkaistu virallisesti.

Päätavoitteemme on saada aikaan erittäin laadukas lopputulos ja mielenkiintoisia tuotteita kotimaisten keräilijöiden hyllyyn. Käytämme pelien mahdolliset tuotot seuraavien julkaisujen jatkokehittämiseen.

Jotakin panostuksen määrästä kertoo jo julkaisua varten tehty mainos:

Mutta jos reklaami on komea, laadukkaalta näyttää itse tuotekin. Rewinded Entertainment ei ole tyytynyt tekemään pelkkää pelikasettia, vaan mukana tulevat lisäksi pahvikotelo, ohjekirja ja komea minijuliste – suomenkielisillä teksteillä, totta kai. Kuuleman mukaan pahvin ja paperin laadun pitäisi vastaaman mahdollisimman tarkkaan autenttista NES-pakkausta.

Porukan ensimmäiseksi julkaisuksi on valikoitunut kieltämättä mielenkiintoinen tapaus. Alun perin Wrath of the Black Manta -ninjaseikkailun jatko-osaksi kaavailtu Time Diver: Eon Man oli määrä julkaista Taiton toimesta vuonna 1993. Kehitystyöstä vastasi Atlus, joka saikin pelin tehtyä täysin valmiiksi. Lopullinen versio oli kuitenkin lähempänä Power Bladen ja Shatterhandin kaltaisia meneviä toimintapelejä kuin Black Mantan edustamaa kankeaa ninjailua.

Ennen peruutustaan Time Diver ehdittiin jopa arvostella yhdysvaltalaisen Nintendo Power -lehden sivuilla. Lisäksi pelille julkaistiin nelisivuinen strategiaopas. Kaikki oli valmista julkaisua varten, mutta kauppoihin asti Aikasukeltaja ei silti koskaan päässyt. Sitä tarina ei kerro, miksi Time Diver lopulta päätettiin perua ja hyllyttää aivan kalkkiviivoilla.

Jos pelin mielii saada nyt omakseen, on se mahdollista vain Facebookin kautta siellä sijaitsevassa Pelikonsolit ja pelit ( Retro) -ryhmässä. Rewinded Entertainment huutokauppaa pelit ryhmän jäsenille kahdessa kymmenen kappaleen erässä kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. Pelien lopullinen hinta on siis vielä arvoitus, mutta voisin veikata pieteetillä valmistetuille tuotteille olevan varmasti kysyntää.

Kaikki pohjautuu hauskaan harrastukseen

Rewinded Entertainmentin Matti Jokihaara suostui kertomaan lisää projektista ja tiimistä sen takana.

Kerrohan, mistä idea sai alkunsa ja miten Rewinded Entertainment syntyi?

Alun alkaen kiinnostus lähti ihan reproista, joita halusin pelata. Tilasin itselleni jenkeistä Final Fantasy 3 -käännöksen ja totesin, että oishan siihen siistiä saada ohjekirja ja boksikin.

Ensimmäisenä julkaistuna pelinä on Time Diver: Eon Man. Oliko siinäkin ajatuksena, että peli olisi kiva saada omaan hyllyyn,  ja samalla tehdä muutama kappale muillekin kiinnostuneille?

Koko homma lähti oikeastaan halusta tehdä itselle asialliset reprokokonaisuudet peleistä, jotka kiinnostaa. Klemolan Matin kanssa sitten rupesin hetken mielijohteesta keskustelemaan Facebookissa ja heitin ilmoille, että kun hän hallitsee tuon reprojen fyysisen valmistusprosessin niin mitäs, jos tehtäis tiimityönä kunnon kokonaisuus. Siitä eteenpäin onkin aika vaikea osoittaa hetkeä, jossa mopo karkas aivan totaalisesti ideoiden ja toteutuksen osalta.

Millaisella porukalla Rewinded Entertainment toimii? Teettekö kaiken kahdestaan, vai millainen on tiimin kokoonpano?

Tällä hetkellä työstetään kaikki kahteen mieheen, meikäläinen askartelee graafisen designin bokseihin, etiketteihin ja manuaaleihin ja toinen Matti vastaa siitä, että pelit toteutuvat fyysisesti ja toimivat oikein. Lisäks tietysti Mr. Klemola käsittelee kasetit ulkoisesti. Petri Vilén on ollut auttavana kätenä tekemässä mahtavan retromainoksen sekä toimi tuotekuvaajana. Pakko sanoa, että kyllä toi eka ”lapsi” heräs Petrin käsittelyssä itsellekin henkiin aivan uudella tavalla.

Mainos oli kyllä huikea. Kuulostaa siltä, että näiden tekemisessä on aikamoinen työ. Millainen duuni se on käytännössä tehdä NES-peli ”tyhjästä”? Ainakin kuvien perusteella laatu näyttää todella kovalta.

Ei tässä viitsi tunteja edes laskea. Ollaan yhteistuumin päätetty Matin kanssa, että tehdään hommaa niin, että se pysyy hauskana harrastuksena. Siitä johtuen myös painosmäärät on valitettavan pieniä ja varmasti jotkut halukkaat jäävät ilman tuotetta. Tavoitteena meillä on ottaa se aika mikä siihen menee, jotta saadaan sellainen tuote aikaan, mikä menee meidän omasta tutkasta läpi laadullisesti.

Suomessa ei tosiaan tiettävästi ole laadukkaiden reprojen tekijöitä, vaikka ulkomailla skene on todella hyvissä kantimissa. Mistä luulet asian johtuvan?

Samaa ollaan mietitty. Ehkä Suomen retroskene herää hieman hitaammin muutenkin, ja toisaalta osa varmasti vastustaa tällaisten epävirallisten julkaisujen tekemistä. Erittäin paljon on kuitenkin tullut positiivista palautetta siitä, että tuodaan suomalaiseen skeneen ennen julkaisemattomia pelejä tyylikkäänä pakettina.

Millä perusteella valitsette julkaistavat pelit? Haluatko antaa vinkkiä siitä, mitä julkaisulistalta löytyy jatkossa?

Ollaan sovittu, ettei liikaa paljasteta tulevaisuuden suunnitelmia, mutta pääosin keskitytään julkaisemattomiin NES-peleihin tai sellaisiin peleihin, jotka on julkaistu esimerkiksi Famicomille, muttei koskaan syystä tai toisesta ole päätynyt englanninkielisenä länsimaihin ja NESille. On meillä ollut puhetta jo SNES- ja Mega Drive -julkaisuistakin, mutta aika näyttää mihin rahkeet riittää ja onko porukalla kiinnostusta hommaan.

Voisin kyllä kuvitella kiinnostusta löytyvän. Mutta ilmeisesti siitä on ollut pientä verbaalista kalabaliikkia, että myyntifoorumiksi valikoitui Facebookin retropeliryhmä?

Pohdittiin pitkään erilaisia vaihtoehtoja tuoda tuote tarjolle, ja todettiin Matin kanssa että Facebookin retroryhmä on kuitenkin statistiikaltaan se suurin foorumi. Ainahan sitä palautetta tulee, positiivista ja negatiivista, ja seuraavaan julkaisuun pohditaan taas uusia kuvioita – eli palaute on myös otettu huomioon.Miten pian seuraavaa Rewindedin julkaisua on muuten lupa odottaa?

Alustavat selvitystyöt projektiin on käynnissä ja hieman designiakin on jo mallailtu. Seuraavaan projektiin tulee paristotallennus sekä ohjekirjasta tulee melko mittavan kokoinen opus, joten työtä siinä on moneltakin kantilta ajateltuna. Mutta nyt on opittu ja testailtu menetelmiä ja prosessi on jo huomattavasti suoraviivaisempi. Ensi vuoteen joka tapauksessa mennään seuraavan julkaisun tiimoilta, ja tuskin vielä ihan tammikuussa on mitään erikoista ilmoitettavaa.

Hienoo! Onko sulla jotain vielä, mitä haluaisit lisätä?

No sen verran voi mainostaa, että onhan suomesta tulossa myös übersiisti Super Mario Velj. 3 –eli kokonaan suomennettu painos suomalaisille kerääjille. Sitä silmällä pitäen on siis siistiä huomata, että tää homebrew- ja reproskene heräilee ja nostaa päätään enemmänkin Suomessa.

Kiitokset juttutuokiosta siis Rewinded Entertainmentin Matti Jokihaaralle. 


Ei kommentteja