Menu

Romanttiset pelitreffit sunnuntaiksi? Parhaat pariskuntapelit ystävänpäiväksi

Vaaleanpunaisten sydämien ja romanttisten kynttiläillallisten hetki lähenee hirmuista vauhtia, sillä ystävänpäivää vietetään ensi sunnuntaina, eli tämän kuun 14. päivä. Mielitietyn kanssa on mahdollista viettää laatuaikaa monin eri tavoin, mutta entäpä jos käsi kädessä käyskentely, sydämenmuotoiset suklaarasiat tai takan edessä tapahtuva karhuntaljan päällä kieriskely on jo koettu ja nähty?

Yhtä hyvä tapa viettää ystävänpäivää on tarttua pädiin ja pelata kumppanin kanssa jotakin mukavaa, joko yhdessä tai sitten niin, että toinen hoitaa ohjaamisen ja toinen nauttii audiovisuaalisesta tarinasta. Olemme koonneet alle vinkkejä peleistä, jotka sopivat täydellisesti niin vastarakastuneille kuin vanhoillekin pareille. Pusi pusi! Ja joo, vaikka tässä artikkelissa onkin romanttista hattaranäkökulmaa mukana, käyvät kaikki listatut pelit ihan vaan vaikka ystävystenkin kesken nautittaviksi.

Pelatkaa yhdessä

Chip ’n Dale Rescue Rangers (NES)

Mikäli vanha kunnon kasibittinen Nintendo löytyy nurkista ja sille vieläpä klassinen Disney-lisenssipeli Chip ’n Dale Rescue Rangers, eli kotoisammin Tikun ja Takun pelastuspartio, ollaan todellisen pariskuntapelaamisen mahdollistavan retrohelmen äärellä. Jo yksin pelattaessa kyseessä on eräs NES-aikakauden parhaista peleistä, mutta kun mukaan lyödään vielä toinenkin ohjain oman murusen käsiin, muuttuu touhu kertaheitolla paremmaksi potenssiin kaksi.

Capcomin NES-aikakauden lisenssipelit ovat muutenkin silkkaa rautaa, eikä Chip ’n Dale ole niistä edes häntäpäässä. Kun kaksi pikkuoravaa kipittää ruudulla ja paiskoo sekä laatikoita että vahingossa toisiaan vihollisten niskaan, ei luvassa voi olla mitään muuta kuin todellista laatuaikaa. Ja vaikka retropelit mielletään usein haastaviksi, mutta Tikun ja Takun vaikeustaso on poikkeuksellisen armollinen – tämä siis soveltuu myös aloittelijoille. Jos siis jonkin pelin avulla on hyvä tutustuttaa kumppani retroon, tämä on siihen tarkoitukseen malliesimerkki.

Diablo 3 (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Blizzardin kehittämä kolmas Diablo tarjoaa erinomaista viihdettä co op -muodossa. Vauhdikas toimintaroolipeli on silkkaa hack’n’slash-toimintaa, jossa tarkoituksena on estää vanhan vihtahousun paluu pieksemällä tuhansittain zombeja, luurankoja, haamuja, demoneja, pirulaisia, langenneita enkeleitä ja muita mörköjä takaisin maan multiin. Eri hahmoluokat, monipuolisesti rakentuvat kykypuut, lukematon määrä erilaista loottia aseista haarniskoihin sekä sinänsä yksinkertainen pelattavuus takaavat loputtoman määrän viihdettä.

Diablo 3 toimii loistavasti myös konsoleilla, joidenkin mukaan jopa PC-versiotaan paremmin – isometrinen peli on kuin luotu pädeillä väännettäväksi. Kaksin pelattaessa ei tarvitse edes huolehtia jaetusta näytöstä, vaan synkkä fantasiamättö tapahtuu molemmille pelaajille aina samanaikaisesti kokonaisella ruudulla. Ja halutessaan pahuuden voimia voi piestä samalta sohvalta käsin jopa neljän pelaajan voimin, eli ystävätkin pääsevät osallistumaan!

Left 4 Dead 1 & 2 (Mac, PC, Xbox 360)

Epäkuolleiden kurmotukseen ja hengissä selviämiseen perustuvat Left 4 Dead -pelit ovat oivallista viihdettä jännitystä hakeville pareille. Kun koriseva kuolema odottaa mahdollisesti jo seuraavan kulman takana ja aseen luodit alkavat uhkaavasti vähentyä, on hyvä luottaa kumppanilta saatavaan tukeen – koska luottamushan on kaikkien parisuhteiden perusta, ja se on hyvä pitää mielessä myös ystävänpäivän pelisessioissa. Ensimmäisestä persoonasta kuvattu toimintamättö jakaa ruudun keskeltä kahtia niin, että molemmille selviytyjille on tarjolla puolikas näyttöä.

Kummatkin Left 4 Deadit on suunniteltu neljän pelaajan co op -moninpelisessiot mielessä, mutta kahdestaan pelattaessa tekoäly täyttää muiden taistelijoiden saappaat kuitenkin ihan mallikkaasti. Eri pelimoodit sekä zombieluokat pitävät mielenkiintoa yllä ystävänpäivän muuttuessa ystävänillaksi, ja jännityksen tiivistyessä on hyvä hakea turvaa oman kullan kainalosta.

LEGO-pelit (3DS, DS, PC, PS3, PS4, PSP, Xbox 360, Xbox One, Vita, Wii, Wii U)

TT Gamesin kehittämät humoristisen kepeät Lego-pelit sopivat mainiosti puolison tai seurustelukumppanin kanssa yhdessä pelattavaksi. Ja mikä parasta, tarjolla on käsittämätön määrä erilaisia vaihtoehtoja, sillä Lego-seikkailuiksi on lisensoitu elokuvia ja supersankareita poikineen. On LEGO Star Warsia, LEGO Batmania, LEGO Lord of the Ringsia, LEGO Harry Potteria, LEGO Marvel Super Heroesia, LEGO Marvel Avengersia, LEGO Jurassic Worldia ja vaikka mitä. Käytännössä siis jokaisen makuun jotakin – ja ovathan Legot nyt muutenkin ältsin siistejä, vai mitä?

Kaikissa palikkapeleissä on sama perusidea, eli kulmikkaat sankarit seikkailevat Legoista rakennetuissa maailmoissa, pieksevät vastustajansa usein kirjaimellisesti palasiksi ja rakentelevat milloin mitäkin härveleitä ongelmanratkaisun merkeissä. Vaikeustasoltaan nämä sopivat myös vähemmän pelanneille, sillä Lego-peleissä pääasia on iloinen mieli ja hyvä fiilis. Samanaikainen pelattavuus tekee kokemuksesta entistä miellyttävämmän.

LEGO Batman 2

LEGO Batman 2

Rayman Legends (PC, PS 3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Vita, Wii U)

Rayman on Ubisoftin pitkäikäinen tasoloikkasarja, jonka ensimmäinen osa julkaistiin jo vuonna 1995. Nämä sivusta kuvatut 2D-tasohyppelyt ovat kuitenkin varsin ajattomia, ja etenkin viimeisin osa, Rayman Legends, tarjoaa moderneine innovaatioineen aidosti laadukkaan pelikokemuksen myös kaksinpelihetkiä varten. Värikäs ja kauniisti piirretty maailma antaa söpöt puitteet samanaikaiselle pelaamiselle, jossa molemmat ohjastavat näytöllä viilettäviä hahmoja yli rotkojen ja ansojen – soveltuu siis mainiosti ystävänpäiväviihteeksi!

Raymanissa selviämisen edellytyksiä ovat siis hyvät refleksit ja tarkoin ajoitetut hypyt. Ja kuten mainittu, peli on aivan mahdottoman söötti. Vaikka kuolema korjaisikin aika ajoin, pelin kaunis maailma saa aikaiseksi halun puskea eteenpäin kerta toisensa jälkeen.

Kokekaa yhdessä

Assassin’s Creed -sarja (DS, mobiili, PC, PS3, PS4, PSP, Xbox 360, Xbox One, Vita)

Oletteko aina pitäneet matkustamisesta? Kiehtooko Venetsia, kenties Karibianmeren saaret? Ehkä tälle ystävänpäivälle matkakassasta ei kuitenkaan löytynyt riittävästi hynää reissua varten, mutta älkää silti suotta olko murheissanne, mussukat. Assassin’s Creed eri jatko-osineen vie teidät juoksemaan renessanssin aikaisen Italian kaupunkeihin, seilaamaan merirosvojen keskelle Karibialle, tutkimaan viktoriaanista Lontoota tai Lähi-idän kaukaisia kaupunkeja. Jos siis nautitte matkustaessanne historiallisten nähtävyyksien bongailusta, onnistuu se mitä mainioimmin myös ihan kotisohvalta.

Toki vastapainoksi on tapettava jonkin verran porukkaa, mutta yleensä nämä heput ovat ansainneetkin puukon selkäänsä tai kuulan kalloonsa. Assassin’s Creed -pelisarjan tähtiä kun ovat huppupäiset assassiinit, jotka haluavat poistaa planeetalta ilkeät temppeliritarit yksi kerrallaan. Maailmanparantaminen se vasta romanttista onkin, eikö totta?

Assassin’s Creed 2

BioShock Infinite (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Vuosi on 1912. Columbian lentävään kaupunkiin sijoittuva BioShock Infinite käsittelee rajun FPS-räiskinnän ohella olennaisesti myös ystävyyttä, sillä pääsankari Booker saa heti tarinan alkuvaiheilla aisaparikseen Elizabeth-tyttösen, joka olisi tarkoitus pelastaa kaupunkia hallitsevan hullun kultin kynsistä. Bookerin tehtävänä on selvittää lentävän steampunk-kaupungin mysteerit sekä auttaa Elizabethia pakenemaan sieltä. Lisämaustetta tarinaan tuovat molempien päähahmojen yliluonnolliset voimat, jotka tekevät toiminnasta paljon perusammuskelua monipuolisempaa.

Infinite on yksi hienoimpia viime konsolisukupolven pelejä, eikä sen tarinakaan ole surkeimmasta päästä. BioShock-trilogia sai Infiniten myötä komean päätöksen, joka tullaan muistamaan vielä pitkälle tulevaisuuteen. Mikäli Columbian salaisuudet ovat siis aiemmin jääneet tutkimatta syystä tai toisesta, ystävänpäivänä ja oman kullan seurassa on juuri sopiva hetki aloittaa.

Life is Strange (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Tyttöjen välisestä ystävyydestä ja aikamanipuloinnista sekä katastrofi- ja katoamismysteereistä kertova Life is Strange vetää vertoja hyvälle elokuvalle, niin taitavasti seikkailu on käsikirjoitettu. Tätä seuraakin mielellään vierestä kumppanin pelatessa, sillä fiktiiviseen Arcadia Bayn pikkukaupunkiin sijoittuvat tapahtuvat imaisevat mukaansa kuin upouusi Miele konsanaan. Peliin mahtuu useita jännittäviä hetkiä sekä koskettavaa draamaa – jos siis nautitte toisaalta jännäreistä ja toisaalta nyyhkyleffoista, Life is Strange uppoaa satavarmasti. Pelin aikana tehtävät valinnat lisäävät uudelleenpeluuarvoa, ja aikamanipulointia hyödyntävät pulmat ovat nokkelia, joskin helppoja.

Peli on viihdyttävää seurattavaa myös visuaalisen antinsa vuoksi: grafiikka on saanut alkunsa käsin piirrettynä, josta se on sitten siirretty pyörimään Unreal Engine -grafiikkamoottorin päälle. Vaikka hahmot hieman kärsivät huonosta huulisynkasta, on Arcadia Bayn asukkaissa muutoin sellaista ehtaa syvyyttä ja inhimillisyyttä, jota harvoin kohtaa moderneissakaan videopeleissä.

lis4

Mass Effect -trilogia (PC, PS3, Xbox 360)

BioWaren Mass Effect -trilogia tarjoaa huikeaa avaruusoopperaa, joka levittäytyy tarinallisesti kolmen pelin mittaiseksi jatkuvaksi kokemukseksi. Jos siis yhteisiin harrastuksiinne kuuluu scifidiggailu, Mass Effect jatko-osineen on nappivalinta ystävänpäiväksi. Komentaja Shepardin johdolla galaxin vainolaiset ja uhkaajat palautetaan ruotuun yksi kerrallaan, mutta suurten voittojen ohella matkan varrelle mahtuu myös traagisia kohtaloita sekä katkeria uhrauksia. Vauhdikasta toimintaa ja roolipelielementtejä ei myöskään parane unohtaa, joskin sarjan 2. ja 3. osa virtaviivaistivat valikoissa ja inventaarioissa nyhtäämistä melkoisesti.

Etenkin ensimmäinen Mass Effect on peli, jossa kumppanin kannustamisella on merkittävä rooli – kiikkerääkin kiikkerämmällä MAKO-avaruusajoneuvolla tehtävät ajeluretket saavat näet tunteet nopeasti kuumenemaan aina siihen pisteeseen asti, jossa rauhoittavat päänsilitykset tulevat todellakin tarpeeseen. Mutta jos ajelukohtaukset unohdetaan, kyseessä on jännittäviä hetkiä koko rahan edestä tarjoava kokonaisuus, jonka käsikirjoitus hakee vertaistaan.

Mass Effect 3

Mass Effect 3

The Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

Avoimeen maailmaan sijoittuva Skyrim-roolipeli tarjoaa parhaimmillaan satojen tuntien edestä tekemistä sekä jännittävän tarinan, joka saa ajantajun hämärtymään sekä pelaajalta että juonikuvioita vierestä seuraavalta. Kun päähenkilö pelastuu pyövelin kirveeltä lohikäärmehyökkäyksen ansiosta, yksi asia on satavarma: nyt on eeppistä kerrontaa luvassa! Lisäksi Skyrimin pohjoinen provinssi on sisällissodan tilassa kuninkaan salamurhan jäljiltä, joten eri leirien välillä tasapainoilu tuo seikkailuun oman lisämausteensa. Peli ei kuitenkaan rajoita pelaajaansa, vaan hahmosta voi tehdä juuri niin hyvän tai pahan, kuin itse haluaa. Upeat vuoristot ja tiheät havumetsät ovat täysin koluttavissa.

Lisäulottuvuutta tulee myös nikkarointipuolesta, sillä pelaaja voi valmistaa omat haarniskansa, aseensa sekä rohtonsa ympäri maailmaa siroteltujen raaka-aineiden avulla. Jos siis nautitte yhdessä kokkaamisesta, Skyrim tarjoaa siltäkin osin kivaa yhteistä puuhaa. Ja sitten ne lohikäärmeet – muinaiset ilkeät otukset, jotka aiheuttavat tuhoa ympäri maailmaa. Jonkun tarvitsee kukistaa ne, mutta kenenköhän? Niinpä! Siinä teille tekemistä yhdeksi jos toiseksikin illaksi.

Teksti: Miika J.K. Halmela

Ei kommentteja