Menu

Arvostelu: Until Dawn (PS4) – ja verinen oli mökkitie

Supermassive Games on brittiläinen pelinkehittäjä, jonka aiemmat pelit ovat jääneet melko vähälle huomiolle – Start the Party! tai Dr. Who -lisenssipeli The Eternity Clock eivät koskaan nousseet varsinaiseen suursuosioon. Vasta kun studio ilmoitti työstävänsä Move-ohjausta hyödyntävää kauhupeliä PlayStation 3:lle, ihmiset alkoivat kiinnostua. Jumppakauhua ei kuitenkaan edellisen sukupolven konsolilla koskaan nähty, sillä kyseessä oleva Until Dawn julkaistiin vasta tänä syksynä neljännelle PlayStationille kasvojenkohotuksen kera. Samalla matkasta karsiutuivat myös Move-kapulat. Onneksi.

Kauhuelokuvien ystäville asetelma on arkipäivää: noin kolmekymppiset ”teinit” lähtevät mökille ryypiskelemään ja paneskelemaan, mutta annas olla. Psykopaatin, hirviön, demonin, tappajalampaan tai jonkin muun kauhun vakiokuvastoon kuuluvan otuksen muodossa paikalle ilmaantuva viikatemies pistää paardeille stopin ja ryhtyy nitistämään nuorukaisia urakalla. Krebaaminen muuttuu veriseksi eloonjäämiskamppailuksi ja moraaliseksi oppitunniksi siitä, kuinka ainoastaan porukan sivein tyttölapsi säilyy hengissä sielultaan rappeutuneiden ikätoveriensa heittäessä lusikoita nurkkaan siihen malliin, että kilinä vain kuuluu.

ud1

Samaa peruskaavaa tarjoilee nyt myös Until Dawn videopeliformaatissa, joskin tässä tapauksessa kaikki kahdeksan pelihahmoa on mahdollista tapattaa – tai säilyttää hengissä, pelitavasta ja tehdyistä valinnoista riippuen. Helppoa eläminen ei kuitenkaan tule olemaan, sillä kuolema vaanii vasemmalla ja oikealla koko pelin keston ajan. Tarvitaan nopeita päätöksiä ja refleksejä, ja välillä on mentävä puhtaasti riskillä. Harmi vain, että hahmot käyttäytyvät pelissä aivan yhtä epäloogisesti kuin genren rainoissakin. Tyypit eivät voi pysyä kimpassa yhdessä paikassa, vaan kaikkien koettujen kauheuksienkin jälkeen jonkun urpon on aina lähdettävä sooloilemaan surman suuhun. Koita siinä sitten paimentaa jengiä.

ud2
Interaktiivinen elokuva on kaunis katsella, mutta kliseinen kokea

Until Dawn on läheistä sukua ranskalaisen Quantic Dreamintuotosten (mm. Heavy Rain ja Beyond: Two Souls) kanssa. Eri pelihahmoja ohjastetaan vuoron perään paikkoja tutkien ja toisten kanssa jutustellen. Toisinaan eteen tulee tilanteita, joissa valitaan kahdesta eri repliikki- tai toimintavaihtoehdosta toinen tietämättä sen vaikutuksista tarinan myöhempiin vaiheisiin. Myös nopeatempoisia reaktiominipelejä joutuu rämpyttämään tasaisin väliajoin. Interaktiivinen elokuva lienee se termi, jota tässä yhteydessä sopii käyttää.

Tarina itsessään on kliseillä täytettyä perushuttua, johon on haettu lainauksia lukuisista eri kauhugenreistä. Mukaan mahtuu perinteistä naamiomurhaajaa, kidutuspornoa, henkimaailman hommia, hirviöitä ja muita elementtejä, joista on yritetty kursia kasaan jonkinlaisia yllätyskäänteitä sisältävä juoni. Valitettavasti twistit voi arvata ennalta kilometrin päästä, ja erityisesti pelin loppupuolella tarinallinen taso notkahtaa kunnolla alaspäin, superantiklimaattisesta lopusta nyt puhumattakaan. Supermassive Gamesin kauhupeli ei myöskään tunnu kunnolla luottavan omaan painostavaan tunnelmaansa, vaan sortuu jatkuvasti säpsäyttelemään pelaajaa esimerkiksi kovilla äänillä ja nopeilla välähdysleikkauksilla.

ud3

Ei Until Dawn silti kokonaan ilman ansioita ole. Se on audiovisuaalisesti aivan hemmetin komea jylhine talvimaisemineen, ja huolella digitoidut näyttelijät lähestulkoon herättävät tapahtumat henkiin television ruudulla. Mukana häärii ihan oikeita tähtiä, kuten Hayden Panettiere (Heroes) ja Peter Stormare (The Big Lebowski, Fargo ja miljoona muuta). Harmillisesti Stormaren hahmo on erittäin päälleliimatun tuntuinen, eikä tuo peliin oikeastaan mitään lisäarvoa. Sen sijaan pelaajan tarinan aikana tekemät valinnat muodostavat monisäikeisen syy-seuraus-suhteiden seitin, jonka ansiosta uudelleenpeluuarvo säilyy varsin hyvänä useammankin kierroksen ajan.

Tähtiä: 3/5
Kehittäjä: Supermassive Games
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Alustat: PS4
Verkkosivut: http://www.supermassivegames.com/games/until-dawn

Ei kommentteja