Menu

Arvostelu: Super Mario Maker (Wii U) – luovuus huipussaan

Syyskuun 13. päivä tuli kuluneeksi pyöreät 30 vuotta sen ihka ensimmäisen Super Mario Bros. -pelin julkaisusta. Retrolordi.com onnittelee putkimiesveljeksiä komean virstanpylvään johdosta!

Juhlavuoden kunniaksi Nintendo palauttaa vanhat klassikot valokeilaan, mutta tällä kertaa mukana on twisti: Super Mario Maker siirtää vastuun kenttäsuunnittelusta meille, pelaajille. Omien Mario-maailmojen luominen onkin asia, jota monet ovat kaivanneet pitkään ja hartaasti. Vihdoin pääsemme toteuttamaan itse ne lapsesta asti takaraivossa muhineet unelmakentät!

Uunituore Super Mario Maker löytyy kaupoista kahtena eri versiona, joista perusmallikin on kääritty komeaan pahvipakkaukseen näyttävän taidekirjasen kera. Kovakantisesta opuksesta voi ammentaa inspiraatiota omiin kenttiinsä tai ihastella ensimmäisen Super Mario Bros. -pelin alkuperäisiä kenttäsuunnitelmia. Hieman tyyriimpi Limited Edition sisältää lisäksi 8-bittisellä ulkonäöllä tyylitellyn Super Mario -amiibon. Molemmista versioista huomaa, että Nintendo on todella panostanut tähän julkaisuun.

Käytännössä Super Mario Maker on kenttäeditorin ja pelin yhdistelmä, jonka toiminnallisuus jakautuu kolmeen eri osa-alueeseen: omien kenttien tekemiseen, valmiiden kenttien läpäisemiseen sekä verkossa tapahtuvaan Course World -yhteisöpuuhasteluun, jossa pääsee kokeilemaan ja kommentoimaan muiden pelaajien tuotoksia sekä sekä jakamaan niille tähtiä. Kaiken kaikkiaan sosiaalinen aspekti on merkittävässä roolissa.

Ja katso, minä loin taivaan ja maan

Kun omaa kenttää lähtee rakentamaan ensimmäistä kertaa, selkeä tutoriaali opastaa kädestä pitäen luomistyön saloihin. Kenttäeditori paljastuu todella helppokäyttöiseksi ja intuitiiviseksi: GamePadin näytölle piirtyy ruudukko johon saa raahata, kliksutella tai maalata haluamiaan elementtejä ruudun yläpalkissa sijaitsevasta paletista. Rakennuspalikoista löytyy vaikka mitä, esimerkkinä niin tiiliskiviä ja kysymysmerkkilaatikoita kuin putkia, kolikoita ja vihollisiakin – ja paljon, paljon muuta.

sm1

Super Mario Maker ei kuitenkaan anna läheskään kaikkea heti käyttöön, vaan palikoita ja säätömahdollisuuksia aukeaa lisää ajan myötä. Ratkaisu harmittaa aluksi, mutta toisaalta se on perusteltu. Kun uusia kilkkeitä ja ominaisuuksia saa käyttöönsä pikku hiljaa, rakennettavat kentät pysyvät tasapainoisempina. Toki alkupään luomukset ovat melko minimalistisia ja haparoivia verrattuna niihin mestariteoksiin, joita pääsee tekemään elementtipaletin ja omien visioiden kasvaessa.

Arkkitehdin roolissa on niin hauskaa, että täydellisen tason suunnitteluun käyttää välillä huomaamattaan jopa tuntikaupalla aikaa. Lopulta lähes kaikkea voi säätää (kentän pituus, aikaraja ym.) ja elementtien kanssa leikkiä oman makunsa mukaan. Työn alla kulloinkin olevaa kenttää pääsee halutessaan testaamaan käytännössä: alanurkassa olevaa klaffikuvaketta painalla näkymä vaihtuu saumattomasti editorin ja pelin välillä.

sm2

Kentälleen voi vaihtaa haluamansa teeman (normaali, maanalainen, vesi, linna, lentoalus tai kummitustalo) tai ulkoasun kätevästi napin painalluksella. Tarjolla ovat perinteinen Super Mario Bros., graafisesti hieman edistyneempi Super Mario Bros. 3, 16-bittisen aikakauden Super Mario World ja nykypäivän New Super Mario Bros. U. Näiden elementtejä pääsee myös hauskasti sotkemaan keskenään, sillä Super Mario Maker ei halua turhaan rajoittaa mielikuvituksen käyttöä.

Pelattavuus on rautaa, pelattavan laatu vaihtelee

Pelinä Super Mario Bros. jatko-osineen on aina ollut tasoloikintojen kirkkainta kärkikastia. Tälläkin kertaa pelattavuus on täydellistä ja Mario tottelee ohjausta just eikä melkein. Kuolemat johtuvat joko omista virheistä tai kenttäsuunnittelusta. On tietysti selvää, että kun kuka tahansa voi ladata tekeleensä Course Worldiin muiden pelattavaksi, tarjolla on sekä hyvää että huonoa tavaraa. Ehtona lataamiselle on vain se, että valmis kenttä pitää läpäistä itse ennen kuin muut voivat pelata sitä. Tämä eliminoi pois kaikki mahdottomat viritelmät.

sm3

Alussa yhteisöön voi lisätä kymmenen omaa tasoa. Määrä kasvaa, jos muut pelaajat antavat omille kentille riittävästi ranking-tähtiä. Kymmenen kentän limitti saattaa kuulostaa pieneltä, vaikka systeemi on järkevä. Rajoituksen takia jokaiseen omaan kenttään haluaa panostaa sen sijaan, että puskisi pihalle vain puolivillaista matskua. Ja tuntuuhan se aina kivalta kun joku vaivautuu kehaisemaan tai antamaan tähden omin pikku kätösin rakennetulle temppuradalle.

Todellisen helmen bongatessaan tekee mieli ylistää ääneen ihmisten kekseliäisyyttä, sillä mukaan mahtuu myös huikeita taidonnäytteitä: hyviä ja haastavia kenttiä, joissa on mukana aitoa oivaltamisen riemua. Joskus vastaan tulee esimerkiksi kekseliäitä automaatiotasoja: flipperinomaisia trampoliini-ilotteluja, liukuhihnaratoja ynnä muita vastaavia suunnittelun riemuvoittoja. Mieluisan kenttärakentajan voi lisätä suosikkilistalle, jolloin hänen tuotoksensa löytyvät jatkossa helposti.

sm4

Course World -yhteisön etusivulla ovat tarjolla tuoreimmat ja suosituimmat kentät sekä 100 Mario Challenge. Haasteen tarkoituksena on läpäistä kahdeksan satunnaisesti valikoitua tasoa putkeen sadan elämän voimin. Näitä tahkotessa huomaa parhaiten sen, miten tasojen laatu heittelee ääripäästä toiseen. Pitää silti muistaa myös kenttäsuunnittelijoiden ikähaitari, sillä Super Mario Maker vetoaa kaikessa iloisuudessaan varmasti natiaisiinkin, eikä kukaan ole seppä syntyessään.

Course Worldin selvästi harmittavin ominaisuus on kunnon hakutoiminnon uupuminen. Sen sijaan että kenttiä tai niiden tekijöitä voisi etsiä suoraan nimillä, voi haulla etsiä vain pelkkiä kenttiä ja niitäkin vain numeroista ja kirjaimista koostuvilla epäkäytännöllisillä koodeilla. Toivottavasti tähän tulee tulevaisuudessa muutos päivitysten myötä.

Koukuttavinta puuhastelua miesmuistiin

Course World -kenttien ja 100 Mario Challengen ohella pelissä on myös toinen haasterata, 10 Mario Challenge. Siinä tarkoituksena on selvittää kahdeksan kenttää peräkkäin, mutta korkeintaan kymmenellä elämällä. Nämä tasot ovat luotu peliin valmiiksi, eli kyseessä on ikään kuin Super Mario Makerin virallinen yksinpelikampanja. Sen tahkoaminen on suurta hupia, sillä 10 Mario Challengen tasojen suunnitteluun on selvästi nähty Nintendon päässä vaivaa. Ja mikä hauskinta, aina välillä vastaan tulee vanhojen tuttujen Mario-kenttien uusia remixejä.

sm5

Lopuksi on kuitenkin sanottava varoituksen sana: Super Mario Maker saattaa aiheuttaa riippuvuutta. Kun en ole luomassa uusia kenttiä tai pelaamassa toisten tekemiä, huomaan lähes jatkuvasti pyöritteleväni loputtomia mahdollisuuksia mielessäni – haluaisin koko ajan päästä toteuttamaan itseäni ja väsäämään aina vain uusia viritelmiä nähdäkseni, miten hyvin ne toimivat ja millaisia jippoja pystyn tekemään muiden iloksi ja haasteeksi.

Super Mario Maker on ehdottomasti hankkimisen arvoinen tapaus, sillä tekeminen ei taatusti lopu kesken – päinvastoin, tällä kertaa hupi on loputonta, olipa kyse pelaamisesta tai luomisesta. Ja kun olohuoneiden kenttänikkarit oppivat ajan saatossa tekemään aina vain huikeampia taidonnäytteitä, uskoisin SMM:n ympärille muodostuvan varsin aktiivisen, elävän ja pitkäikäisen pelaajayhteisön.

Tähtiä: 4,5/5
Kehittäjä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Alustat: Wii U
Verkkosivut: http://supermariomaker.nintendo.com/

Retrolordi.com kiittää arvostelukappaleesta!

 

Yksi kommentti

 1. Mr. Yellow kirjoitti:

  Hello Bro,
  Your game information is awesome and some days age i watching super mario game review.. and i like the merio games…
  Super Mario levels from players around the globe. It’s easy enough to create your own levels with the Wii U GamePad controller that it may feel like you’re simply sketching out your ideas on paper, but you can now bring enemies and objects into a playable course in ways you could only consider before. Violate the conventions of traditional Super Mario gameplay by blending enemies, traps and items into unexpected twists, like Piranha Plant-shooting cannons, power-up-tossing Lakitus, or even Hammer Bros. riding on Bowser while bouncing on trampolines.
  Super Mario Maker Pc

  Thanks
  Happy Gameing day