Menu

PC-muisteloa ja big box -nostalgisointia

Kuten YouTube-videoitani tsiigailevat ovat jo huomanneetkin, meikä on viime aikoina toden teolla hurahtanut myös vanhoihin tietokonepeleihin, ns. big box -julkaisuihin. Olen yrittänyt etsiä niitä kirpputoreilta, saanut lahjoituksia teiltä (lämmin kiitos vielä kerran!) ja jopa voittanut leikkimielisestä nettiarvonnasta pari kovaa nimikettä omiin kokoelmiini.
Termillä ”big box” tarkoitetaan isoja ja näyttäviä pahvikoteloita, joissa esimerkiksi Amiga- ja PC-pelit ennen muinoin tulivat – siis käytännössä aikaa ennen DVD-koteloita. Näissä isoissa laatikoissa kansikuvitus pääsi oikeuksiinsa aivan eri lailla kuin nykyään. Erityisesti monet käsin piirretyt kannet ovat mielestäni aitoa taidetta vrt. tämän päivän plastiset CGI-sankarit, jotka on tehty kuvankäsittelysoftalla. Tietokoneen avulla on varmasti tehokasta luoda kansikuvitusta mutta se on niin kovin, kovin tylsän näköistä.
Muutamat tuoreet lisäykset PC-hyllyyni.
Vaikka nykyään olenkin käytännössä täysin konsolipelaaja, lapsuuteeni ja nuoruuteeni liittyy kosolti hyviä muistoja PC-pelaamisesta. Totta on, että Sega Mega Drive oli aikoinaan ensimmäinen omistamani konsoli ja kasibittistä Nintendoakin vuokrattiin kyliltä harva se viikonloppu, mutta jo ennen sitä meille kotiin oli tuotu äidin työpaikalta tietokone, wanha kunnon 386 mustavalkonäytöllä.
Voi veljet, kyllä sillä sitten pelattiinkin – sekä yksin että kavereiden ja sisarusten kanssa. Oli aina mahtavaa kun isoveljen kaveri toi lerpuilla uutta pelattavaa. Etenkin luolamiesteemainen tasoloikka Prehistorik oli suosittu tapaus, mutta Prince of Persia, Worms ja Ski or Die pitivät myös pintansa. Elite oli niin ikään kova, vaikka eihän sen hienostuneesta pelimekaniikasta sen ikäisenä mitään tajuttukaan. PC oli kuitenkin tullut meille jäädäkseen.
Pelasin tietokoneella ahkerasti useamman vuoden myös 2000-luvun taitteen molemmin puolin, sillä tuolloin pelikonsoleita ei taloudestamme löytynyt – isä oli mennyt myymään Mega Driven peleineen pois, enkä hommannut uutta pelikonsolia ennen vuonna 2004 ostamaani Nintendon GameCubea. Se vei miehen mennessään, ja reilussa kymmenessä vuodessa olen lipunut lähes kokonaan tietsikkapuolelta konsolipelien maailmaan.
Tähän vaikuttaa toki myös se, että minulle tietokone on nykyään ensisijaisesti työ- ja yhteydenpitoväline. En oikein osaa rentoutua jos istun tuolilla työvälineen äärellä, semminkin jos olen jo viettänyt sen äärellä duunissa sen 7-8 tuntia – mukava löhöasento sohvalla ja pädi kourassa tilanne on aivan toinen.
Yllämainittu koskee kuitenkin lähinnä vain nykypelejä – tapauksia, jotka julkaistaan sekä tietokoneelle että tehokonsoleille. Vanhat klassikot ja muut muinaiset nostalgiset tekeleet nautin edelleen mieluusti PC:n tai Amigan äärellä istuen. Toki mieluummin PC:n, sillä eihän sitä Amigan disketinvaihtosirkusta jaksaisi. Mutta jos vaikka kirpparilla tulee vastaan hyvän pelin Amiga-versio edullisesti, totta kai nappaan sen mukaani.
Loppuvuoden aikana sain haalittua hyllyyni monta hyvää ja minulle tärkeää peliä, esimerkiksi Diablo 2:n, molemmat Falloutit, System Shock 2:n ja ensimmäisen Deus Ex -kyperpunkkaroinnin. Niiden myötä ehdin jo ajatella PC-kokoelmani olevan lähes täydellinen, KUNNES.
Aloin yhtenä iltana miettimään, mitä muita nostalgisia ja minulle merkittäviä PC-pelejä vielä onkaan oikein olemassa. Yllätyksekseni listaa kertyi melkoisesti jo ihan viiden minsan pikakelaamisen tuloksena:
 
Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura
Baldur’s Gate 
Baldur’s Gate II: Shadows of Amn
Beneath a Steel Sky
Blade Runner
Broken Sword II: The Smoking Mirror
Broken Sword: Shadow of the Templars
Carmageddon
Command & Conquer
Command & Conquer: Red Alert
Crusader: No Regret
Dark Reign: The Future of War
Day of the Tentacle
Death Rally
Diablo
Discworld II: Missing Presumed…!?
Doom
Doom II: Hell on Earth
Duke Nukem 3D
Flight of the Amazon Queen
Full Throttle
Heretic
Heroes of Might and Magic 
Heroes of Might and Magic II
Heroes of Might and Magic III
Hexen: Beyond Heretic
Ignition
Incubation: Time is Running Out
Indiana Jones and the Fate of Atlantis
Indiana Jones and the Last Crusade
KKND: Krush, Kill ’n’ Destroy
Lords of the Realm II
Odium (aka Gorky 17)
Outlaws
Police Quest: Open Season 
Rise of the Triad
Settlers
Settlers II
Soldier of Fortune
System Shock
Theme Park
Toonstruck
Total Annihilation
UFO: Enemy Unknown
Vampire The Masquerade: Redemption
Warcraft II: Tides of Darkness
Warcraft: Orcs & Humans
Wolfenstein 3D
Worms
Worms 2
XCOM: Terror from the Deep

Huh huh, noitahan muuten piisaa, ja varmasti moni unohtui vallan listalta! Täytyy vissiin jatkaa ahkerasti kirppiskiertelyä jos vaikka onnistuisi edes vähän lyhentämään tuota wanted-listaa. Tai vaihtoehtoisesti voisin kääntyä myös teidän puoleenne, ystävät hyvät.
Jos kaapeistanne tai varastojenne perukoilta löytyy yllä mainittuja PC-pelejä turhan panttina alkuperäisissä big box -pahvikoteloissaan (ei uusintajulkaisuja) pelilevyineen sekä lippuineen ja lappuineen, olisin kiinnostunut!
Jätä vaikka kommentti, ota yhteyttä sähköpostilla (info miukumauku retrolordi piste com) tai heitä vaikka Facebookin puolella viestiä.

2 Kommenttia

  1. Matias kirjoitti:

    Pistä yleiskuvaa kokoelmastasi. Kun niin paljon kaikkia siistejä juttuja sulla 🙂

  2. Retrolordi kirjoitti:

    Videomuotoinen esittely on tulossa jonkin ajan kuluttua. 8)