Menu

Mies ja kesäauto – haastattelussa My Summer Carin tekijä Johannes Rojola

Verkossa on parin viime päivän aikana levinnyt kulovalkean tavoin suoranainen My Summer Car -huuma. Vielä tekeillä oleva, autoihin ja kesään keskittynyt suomipeli on yhtäkkiä lähes kaikkien huulilla. Siitä on kiittäminen tuoreinta esittelyvideota, joka on tähän mennessä noteerattu useammassakin kotimaisessa pelimediassa (muun muassa Tilt, Dome ja GameReactor). Lähes tunnin mittaisessa pätkässä Johannes Rojola, mies kesäautoilun takana, kertoo pelin ominaisuuksista lavealla rallienglannilla.

My Summer Car on ehtinyt kerätä runsaasti sekä ihastelua että ihmettelyä – onhan kyseessä sentään autopeli, joka on paljon muutakin kuin vain autopeli. Perimmäinen tarkoitus on tietysti rakentaa oma kesäauto aivan alusta asti: hinata traktorilla runko öljymontulle ja ryhtyä asentamaan konepellin alle tavaraa, osa kerrallaan. Sitten lähdetään sorateille kaahaamaan. Jos osat ovat väärin tai huonosti asennettu, saattaa kesken metsärallin iskeä tenkkapoo joko konerikon tai kuoleman muodossa. Ja se kuolema on lopullinen.

1

Auton rassaamisen lisäksi sitten vieraillaan postitoimistossa noutamassa uusia osia, juodaan kaljaa, käydään kaupassa, saunotaan, grillataan makkaraa ja tehdään paljon muuta Suomen suveen sopivaa. Vaikka tarjolla on melkoiset ainekset huumoriin, mikään vitsi My Summer Car ei tekijänsä mukaan kuitenkaan ole. Tavoitteena on jättää kromin ja luksuksen kyllästämä urheiluautomasturbaatio muille ja keskittyä vain äärimmäiseen realismiin.

2

Tässä on mielestäni myös onnistuttu, sillä peli tuo todella elävästi mieleen oman pikkupaikkakunnalla viettämäni lapsuus- ja nuoruusaikani. Meillä päin pelto- ja kesäautot olivat monille sitä suurinta huvia Nintendon pelaamisen ohella. Peilaako My Summer Car mahdollisesti Rojolan omaa nuoruutta? Jutustelin hetken miehen kanssa ja otin selvää sekä pelin että herran itsensä taustoista.

My Summer Car on saanut parissa päivässä ihan tajuttomasti näkyvyyttä. Mitkä fiilikset?

Vähän erikoiset, koska se ei todellakaan ollut lähtökohta tässä. Mä en ite välitä ennakkohypestä ollenkaan pelien suhteen, ja nyt tää menee tälleen omalla kohdalla.

Muttas eikös se vähän niin menekin, että koskaan ei voi tietää että mikä lähtee leviämään viraalina. My Summer Carin kohdalla potin taisi räjäyttää tämä tuorein esittelyvideo?

Joo noinhan se on, ja ne tarkoitushakuiset yritelmät harvemmin onnistuu. Ilmeisesti se oli sitten tuo pelin feature-esittelu ja rallienglanti mikä sen teki, vaikka molemmissa oli vaan ihan käytännöllinen lähtökohta – en mä osaa oikeeta englantia.

Jep, ja pelaajia kuitenkin asuu myös muualla kuin suomea puhuvissa maissa. Mites, onko peli noteerattu ulkomailla asti?

On noteerattu, alunperin enemmänki ulkomailla ja vähemmin Suomessa. Nyt taas tuo uus video oli niin suomalainen että ulkomailla tunnutaan olevan vähän hölmissään, että mitä tämä on. Mutta toki kohderyhmä on puhtaasti suomalaisissa.

Kyllähän tämä taitaa jossain määrin peilata melko syvältä sitä suomalaista autonrakentelukulttuuria.

No sehän se on, yritän tehdä siitä niin autenttista kuin mahdollista. Ei tässä mistään vitsistä ole kyse vaikka moni sitä tuntuu arvuuttelevan.

Niin, ja tämähän on paljon muutakin kuin pelkkä ”rallipeli”  voisiko jopa sanoa, että kyseessä on jopa jonkinlainen elämäsimulaattori?

Niin no, miten elämäsimulaattori määritellään. Ei tässä mihinkään edetä, elämässä se ehkä voi olla mahdollista. Vois kai sanoa että kesäsimulaattori, rajoitettuna ajanjaksona. Mutta on tässä simulaatioelementtejä jatkossa, kuten syöminen, juominen, nukkuminen ynnä muut vastaavat järjestelmät. Auton simulaatio on toki keskiössä, mut miks tollasia featureita jättäis tekemättä koska ne on helppo tehdä.

Kyllä tuossa silti varmaan melko lailla duuniakin on? 

No on… Enempi haaste on osata priorisoida juttuja ja saada jotain aivan älyttömiä bugeja siivottua.

Oletko itse vastuusssa kaikesta, vai onko taustalla apujoukkoja?

Mulla on apujoukot taustalla. Avovaimo Kaarina tekee graffaa, kuten esineitä ja talojuttuja. Sitten mulla on parit kaverit musapuolella mukana ainakin tulevaisuudessa, ei vielä tällä hetkellä paljoakaan. Muuten teen kaiken itse. Mut en mä tiedä, mielelläni ulkoistaisin kaiken muiden tehtäväksi. Tuntuu vaan olevan niin, että ei kukaan halua tehdä kunnon pelejä.

Voisin kuvitella, että halukkaita avustajia ilmaantui kuitenkin uusimman videon myötä. Tai jos joku haluaa jeesata, niin voiko suhun ottaa yhteyttä ja tarjota apua?  

Kyllä, aivan tolkuttomasti. Mutta ei sitä silleen oikein voi, että ottaa sieltä ja tuolta ihmisten työtä vastaan, kyllä siitä pitäs voida maksaa. Eli en mielelläni hyväntekeväisyyteen ala, vastaanottajaksikaan. Ja onhan siinä kaikki sopimustekniset jutut ja huoh… Mä teen pelejä, en mitää hiton byrokratiaa.

Sähän olet muuten Pyhärannasta lähtöisin. Täytyyy sanoa, että My Summer Carissa on juuri sellaista fiilistä kuin on elää nuoruuttaan pikkupaikkakunnalla kaukana kaikesta. Mites, onko tässä mukana palanen omaa nuoruuttasi?

Joo, ehdottomasti siin on iso palanen omaa lapsuutta ja nuoruutta. Nyt asun Turussa, mut haaveilen muutosta takas Pyhärantaan. Ehkä toi Summer Car on jotain eskapismia mulle.

Rassasitko itse autoja nuorempana?

Sen mitä pystyin, oli mulla vanha bemari jonkun aikaa mitä yritin korjailla. Enempi mopon kans tuli rällättyä.

PV, Monkey vai joku muu? 

Helkama Raisu, aivan ykköspeli!

My Summer Car kuitenkin keskittyy vain autoihin, mopoja ei taida olla luvassa? 

Lupasin testaajalle, et jos saan mopon ajofysiikan toimimaan niin sitten tulee.

Oijoi, Raisua ja tossua tietenkin?

Kyllähän se varmaan se PV pitää olla. Parastahan se ois, jos se ois viritety kunnolla niin että sillä on nopeemmin kyläkaupalla ku pakettiautolla. Periaatteessa PV:tä ajetaan jalat maassa, nii se o vähä niiku nelipyöränen, hmm.

Pytyn viilaus siis tarvitsis saada myös osaksi peliä?

Ei sentään… Kyllä se on jo alussa viritetty.

Eli rassaaminen keskittyy vaan autopuolelle? 

Joo, kyllä tossa on mulle ihan tarpeeksi tekemistä.

Olet muuten aika multitalentti –  teet musaa, leffoja ja pelejä. Mikä sun tausta pelintekijänä on, oletko itseoppinut, kouluttautunut..?

Itseoppinut kyllä suurimmalti osin. Oon tehny peliprotoja 90-luvun lopulta asti, mut en ”oikeita” pelejä koskaan. Tietty suurimman osan kiinnostuksesta ja ”taidoista” oon hankkinu pelejä modatessa kans kaukaa 90-luvulta asti. Stunts oli eka peli, mitä modailin – hexaeditorilla uusiksi koko paska. Sen jälkeen Wolfenstein 3D, Nascar Racing 1 ja 2, Interstate 76, Monster Truck Madness, rFactor 1 ja 2, ja varmaan muitakin on ollu.

Eli tavallaan tässä on tultu ympyrä, Stuntsista omaan autopeliin.

No kyl niin voi sanoa. Onhan se aina ollu haaveena, että vois tehdä oman autopelin OMILLA ehdoilla.

Useissa yhteyksisssä olet maininnut, että My Summer Car ole vitsi, vaan se yksinkertaisesti PITÄÄ tehdä. Miksi se PITÄÄ tehdä?

No sihen on monta syytä. Henkilökohtainen eskapismi, tympääntyminen tarjolla oleviin autopeleihin ja melkein tärkeimpänä suomipelikulttuurin jatkaminen. Jossain kohtaa heräsin siihen, et Invataxit muuttu Angry Birdseiksi. En oo varma, tykkäänkö siitä kehityksestä.

Voisi siis sanoa, että vaikka MSC ei olekaan vitsi, niin nykypelit yrittävät tietyssä mielessä ottaa itsensä silti liian vakavasti?

Sanotaan näin, että varsinki mobiilista puhuttaessa tekijät ottaa excelin liian vakavasti ja pelit liian kevyesti. Peleistä on tullut lähinnä puhtaasti liiketoimintaa, jossa niitä suunnitellaan tiettyjen hyviksi todettujen kaavojen pohjalta. En puhu enempää, koska en pelaa mobiilipelejä. Kyl mä arvostan sitä juurekasta suomipelikulttuuria, joka kukoisti varsinkin siinä 90-luvulla. Pelkkää vittuiluahan se oli joka suuntaan, mutta tekijät kyllä yritti tosissaan saada ruudulle jotain toiminnallisuutta. Itse mä oon kyllä hyvin tosikkomainen pelien tekemisen suhteen.

Kieltämättä tuntuu, että nykyään ei jaksa oikein pelata mitään uusia tai ”uusia” pelejä, lähinnä vaan retroa. Nykypelit rupeavat olemaan liikaa toistensa klooneja.

Näinhä se menee, tietty indiepuolella on kaikenlaista. Mutta sielläkin monesti törmää johonkin liialliseen söpöyteen ja kummalliseen pseudotaiteellisuuteen. En mä vittu ymmärrä mitä se on, mä ymmärrän mäntiä ja savua ja vittuilua.

Teet siis juuri sellaista peliä kuin haluaisit itse pelata? 

No just nii! Mutta se on se paradoksaalinen kohtalo siinä mielessä, että tekijä harvemmin lopulta voi omasta pelistä nauttia siten kuin pystymetsästä repäisty pelaaja.

Se että MSC on yhtäkkiä saanut näin valtavaa huomiota ja fanikuntaa, kertooko se jostain muutoksesta pelaajissa?

En usko, että kertoo… Kyllä se lähinnä kertoo siitä, että varsinkin Suomessa on ollut jokin tyhjiö tän kaltaselle pelille jota ei o täytetty – en osaa sanoa miten se sitten näkyy ulkomaille. Ei tää toki suhteessa niin suosittu siellä ole, tietenkään. Siellä sitten varmaan kiinnostaa jokin eksoottinen näkökulma, en tiedä.

Mutta jos jengi nimenomaan haluaa nähdä jonkinlaisen mullistuksen, eli sen että Invataxit, Ryssän Kauhut ja vastaavat pelit palaisivat taas tarjolle. Hienostelemattomat tai kainostelemattomat tapaukset.

En usko, että kukaan sitä vastustaisi, paitsi jotkut mielensäpahoittajat. Oon kyllä huomanu, että osittain toi kulttuuri on siirtynyt mobiiliin. Siellä on kaikenlaisia jonnepelejä, jotka on sitä jatkumoa. Itte tykkään pelata niitä, vaikka en mobiilia pelaa.

Pelaatko ollenkaan/minkä verran moderneja AAA-luokan konsoli/PC-pelejä?

Jaa-a, GTA vitosta pelasin pleikalla kun se julkastiin. En kyllä muista, mitä muuta oisin tässä viime vuosina… Just Cause 2 oli kyllä kova. Mut en pelaa ollenkaa konsolilla enää, vain PC:llä tai emulaattorilla.

Arvatenkin retrolinjalla mennään vahvasti? 

Tällä hetkellä projektina on pelata jokaista SNES-peliä niin kauan kunnes alkaa vituttamaan tai kyllästyy. Sen jälkeen NES, sitten Mega Drive…

Jos joutuisit autiosaarelle ja saisit 5 peliä mukaan, mitkä ne olis?

Civilization 2, Super Mario 2, Nascar Racing 2003, Redneck Rampage, Ace of Spades, se aivan alkuperäinen, 0.76.

Kovia valintoja. Kaverin kanssa joskus väännettiin etenkin tuota Redneck Rampagea viikkokaupalla.

Se on kultaa se peli, harvoja huumoripelejä jotka on koskaan naurattanut aidosti. Postal 2 lisäksi! Huumorin pitää olla tarpeeks imbesilliä, että se alkaa huvittamaan.

Välittyykö tuollanen Redneck Rampagen tai Postal kakkosen kaltainen positiivinen anarkia jotenkin myös MSC:ssa?

Kyllä mä luulen. Joku just kysy jossain, että tuleeko peliin kuseminen ja paskantaminen, no miksei. On siinä jo nyt rattijuoppous, joka ei o vissiin kovin positiivinen teema.

Et siis suosittele ottamaan vaikutteita aivan kaikesta pelissä nähdystä?

No en, mutta kyllä mä luotan ihmisen järjenkäyttöön todellisessa elämässä. Se riittää mun omantunnolle, sen jälkeen herran haltuun.

En varmaan ole ensimmäinen joka kysyy, mutta millon me päästään pelaamaan tätä?

Katoin just tossa kaverin striimiä pelistä, missä kirjekuori tippu maasta läpi ja autoon kiipeäminen tuotti ongelmia… Joten, ei vielä. Mieluummin varman päälle ku vähän liian aikaisin. Kyllä niitä featureita voi sitten lisätä vaikka tappiin asti, kun perusasiat toimii kokonaisvaltaisesti oikein.

Tulee kuitenkin tämän vuoden puolella? 

No on se vitun surullista, jos ei tule.

3

Seuraa My Summer Car -projektin etenemistä:

Kotisivut: RoyalJohnLove.com
Facebook: Facebook.com/MySummerCar
Twitter: Twitter.com/RoyalJohnLove
YouTube: YouTube.com/user/Petrooli

 

Ei kommentteja