Menu

Luettua: Suuret seikkailupelit – Kuorikoski teki sen taas

Tykkään vanhan koulukunnan seikkailupeleistä aivan vietävästi. Kyseessä on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen suosikkigenreistäni. Rakastan niiden elokuvamaista kerrontaa ja visuaalisuutta, huumoria, jännitystä ja hoksottimet koetukselle laittavia pulmia. Lapsuus- ja nuoruusvuoteni kuluivat esimerkiksi sellaisten pelien ja pelisarjojen parissa kuin Day of the Tentacle, Indiana Jones & Fate of Atlantis, Monkey Islandit, Police Questit, Larryt ja Broken Swordit. Ihan parasta parhautta.

Myös armoitettu pelitietokirjailija Juho Kuorikoski (Sinivalkoinen pelikirja) rakastaa seikkailupelejä. Tämä käy selväksi tarkastellessa miehen uutukaista, Suuret seikkailupelit – tietokonepelien klassikot -opusta – eihän tällaista kirjaa saisi aikaiseksikaan jos lajityyppiin ei suhtautuisi intohimolla. Tekstistä paistaa läpi perehtyneisyys ja lemmentäyteinen lähestyminen genreä kohtaan. Teos esittelee seikkaperäisesti seikkailupelien alalajit sekä tärkeimmät tekijät ja klassikot, mutta saapa myös muutama tuntemattomampikin helmi ansaittua huomiota. Kokonaiskuvaa ajatellen Kuorikoski on rajannut sisällön fiksusti.

Historiikki kertoo genren synnystä, evoluutiosta ja hieman tulevaisuudestakin. Kronologisesti etenevä rakenne käy läpi seikkailupelien kehitystä alkukantaisista tekstiseikkailuista aina nykyajan moderneihin teräväpiirtotulkintoihin. Tähän väliin mahtuvat tietenkin kultavuosien parseri- ja hiiriohjattavat näpyttelyt ja naksuttelut sekä ysärin digitoidut suttuvideoseikkailut. Zork, Infocomin tekstiseikkailut, Sierran nousu ja tuho, Lucasartsin synty, seikkailupelien näivettyminen 1990-luvun lopulla ja uusi kukoistus Telltale Gamesin TV-lisenssipelien myötä… Noin 300-sivuiseen opukseen on saatu mahtumaan kaikki oleellinen.

kk1

Tekstiä elävöittävät lukuisat haastattelut. Ääneen pääsevät miltei kaikki alan kovat nimet Al Lowesta Brian Fargoon ja James ”Jim” Wallsista Jane Jenseniin. Seikkailuveteraanien muistelut ja kertomukset ovat kiehtovaa luettavaa. Samalla ne avaavat ikimuistoisten pelien taustoja ihan uudella tavalla. Etenkin Ken Williamsin kommentit ovat äärimmäisen mielenkiintoisia, sillä Sierran perustaja ei ole viime vuosina haastatteluihin juuri enää suostunut.

Se, että tällainen kirja on luettavissa suomenkielisenä, on jo kulttuuriteko itsessään. Mesenaatti-joukkorahoituspalvelun kautta alkunsa saanut ja Minerva Kustannuksen julkaisema Suuret seikkailupelit – tietokonepelien klassikot tarjoilee mahtavan lukupaketin sekä genren naavapartaisille ystäville että nuoremman polven seikkailupelaajille. Myös peleistä yleisesti kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tarttua opukseen ja sivistää itseään genreistä kauneimmalla. Koska seikkailupelit ovat pääsääntöisesti varsin visuaalisia, rytmitetään lukukokemusta monilla värikkäillä ruutukaappauksilla.

Jos hyvän kirjan tunnistaa siitä, ettei sitä malttaisi laskea käsistään, on Suuret seikkailupelit erinomainen. Sen haluaa ahmia läpi yhdellä istumalla, ja silti takakanteen törmätessä jää nälkä. Ei tosin liian pienen annoskoon takia vaan siksi, että se maistuu niin perhanan herkulliselta. Sopivan rennolla otteella kirjoitettu teksti sisältää runsaasti uutta knoppitietoa jopa kaltaiselleni seikkailupelien nimeen vannovalle konkarille – se jos jokin tuo tietokirjalle ehtaa lisäarvoa.

kk2

Suuret seikkailupelit on kauttaaltaan laadukas kokonaisuus. Ja kun kovakantisella komeudella on hintaakin vain reilut pari kymppiä, en todellakaan keksi yhtään syytä miksi sitä ei kannattaisi poimia mukaansa. Toinen mainio vaihtoehto on pyytää sitä ensi jouluksi pukinkonttiin. Ison retropeukun arvoinen suoritus Kuorikoskelta!

Suuret seikkailupelit Facebookissa: www.facebook.com/SuuretSeikkailupelit
Suuret seikkailupelit Minervan sivuilla: www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=1192
Suuret seikkailupelit Mesenaatissa: http://mesenaatti.me/suureseikkailupelit/

 

Kiitos Minervalle arvostelukappaleesta!

Ei kommentteja