Menu

Luettua: Kummeli – Erittäin hyvin sanottu

Kummeli jos jokin liittyy monilla olennaisesti ysärinostalgiaan. Syystäkin, sillä hupailu oli sopivan anarkistinen piristyspaukku laman keskellä kärvistelevälle Suomelle. Tietyn sukupolven edustajille kummelihuumori toimii edelleen jäänmurtajana ja sosiaalisena liimana.

Vuosina 1991-2004 Yle TV2:lla esitetty Kummeli ei suinkaan ollut ensimmäinen suomalainen sketsiohjelma. Monien mielestä se on kuitenkin yhä paras – hieman kuin matalaotsainen duunariversio brittiläisestä Monty Pythonista. Ilman pirkanmaalaisten panosta suomalainen sketsikulttuuri olisikin jäänyt huomattavasti laihemmaksi. Suomalainen kulttuuri ylipäätään olisi erilaista ilman Kummelia, sen verran monta hokemaa ja lentävää lausetta koomikkoryhmä on pysyvästi suuhumme istuttanut.

Kyllä lähtee”, ”do dii!”, ”normipäivä”, ”artisti maksaa”, ”sselvä”, ”älkää ny itteenne teloko” ja kymmenet muut lainaukset toistuvat yhä edelleen ihmisten arkipuheessa, nykyään joillakin ehkä jo alkuperää tiedostamatta. Oma käsitteensä on myös ’tonnin seteli’ -ilme sekä samaiseen sketsiin perustuva suosittu nettimeemi. Eikä sovi unohtaa kummelien lahjakkuutta musiikin saralla; taitavat muusikot yhdistivät huumorin ja soittotaidon esimerkiksi sellaisissa kuolemattomissa osioissa kuin Musavisa ja Musacorner.

Nyt Kummelin tarina on koostettu kattavaksi historiikiksi aiemminkin koomikoista kirjoittaneen Tuomas Marjamäen toimesta. Kummeli – Erittäin hyvin sanottu (Docendo, 2015) käsittelee jäsenten taustoja, ryhmän synnyn ja pääsyn TV2:n ohjelmistoon, 90-luvun kansansuosion huippuvuodet livekiertueineen sekä sitä seuranneen rauhallisemman aikakauden spin off -sarjoineen ja elokuvineen – tarinaan mahtuu niin ylä- kuin alamäkiä. Heikit Silvennoinen, Hela ja Vihinen sekä Timo Kahilainen ja Olli Keskinen ovat tasapuolisesti äänessä haastattelujen kautta ja pääsevätpä myös ohjaaja Matti Grönberg sekä puvustaja Jaana Aro muistelemaan menneitä.

Samalla avataan ryhmän sisäistä dynamiikkaa ja rooleja tuotannon takana. Keskinen oli alkuvuosina porukan eteenpäin ajava voima kun taas Silvennoinen, Kahilainen ja Hela viihtyivät luontevasti kameran edessä. Myöhemmin Keskinen jättäytyi ryhmän ulkopuolelle eksistentiaalisen pohdinnan päätteeksi samoihin aikoihin kun Vihinen tuli mukaan käsikirjoitustaitojensa ansiosta. Kaikki isoimmat käänteet ovat mukana kansien välissä. Myös triviaa piisaa: esimerkiksi yksi nimiehdotus ryhmälle ennen Kummelia oli Fuckmaster’s Channel. Tällaiset pikku knoppitiedot syventävät lukukokemusta mukavasti.

Jotakin kummelien huumorin tehosta kertoo se, että kirjaa lukiessa hymyilee ääneen klassikkosketsien palautuessa elävästi mieleen. Niiden syntytarinat ovat mielenkiintoisia, sillä yllättävän moni asia on lähtöisin suoraan oikeasta elämästä. Monet hahmot tai skenaariot perustuvat miehille itselleen tuttuihin henkilöihin tai tapahtumiin; jos jollekin sattui jotakin hauskaa tai outoa, siitä luultavasti väännettiin myöhemmin sketsi ohjelmaa varten.

Kummeli – Erittäin hyvin sanottu paljastaa myös sen, että alkuvuosina komiikkaa tehtiin pahemmin käsikirjoittamatta tai harjoittelematta. Kunhan rustailtiin ranskalaisilla viivoilla ajatuksia ylös ja annettiin palaa. Etenkin Silvennoinen oli laiska lukemaan käsikirjoituksia, mutta nautti improvisoinnista. Kuvaukset pyrittiin purkittamaan aina yhdellä otolla, jos se vaan porukan repeilyltä onnistui. Paljastukset ovat lopulta melko kilttejä verrattuna vaikkapa rokkistarojen elämänkertoihin, mutta yhtä kaikki kiinnostavia.

Kummeli – Erittäin hyvin sanottu on huumoriryhmän aidosti ansaitsema historiikki. Samalla se on jokaisen fanin pakkohankinta. Koko kansan Kummelista on tehty koko kansalle mainiosti sopiva opus, joka on mukavan kevyttä luettavaa hämärtyviin syysiltoihin. Jos hoet edelleen kummelien tutuksi tekemiä sanontoja, kuulut parhaaseen A-ryhmään tai lähin esimiehesi tuo mieleen Kouhian, mars mars kohti kirjakauppaa.

Kummeli – Erittäin hyvin sanottu Facebookissa: https://www.facebook.com/kummelikirja
Kummeli – Erittäin hyvin sanottu Docendon sivuilla: http://www.docendo.fi/kummeli-erittain-hyvin-sanottu.html

Kiitos Docendolle arvostelukappaleesta!

Ei kommentteja