Menu

Graali tuli taloon

Tämä päivä alkoi kuin mikä tahansa muukin tiistai: herätys kello 07.00 ja töihin about kahdeksaksi. Enpä tuolloin osannut arvata, että päiväni tulisi saamaan mitä erikoisimman käänteen – palaisin töistä kotiin laukussani eräs NES-pelien himotuimmista Graalin maljoista. Kyllä vain, internetin kauppapaikat osoittivat taas kerran mahtinsa ja päädyin tekemään pikaisen diilin, jota kaverini kutsui ”vuoden kaupoiksi”. No, kaitpa niitä sellaiseksikin voisi kutsua ihan hyvällä omallatunnolla.

Päädyin nimittäin ostamaan maailman 2. harvinaisimman kaupallisesti lisensoidun NES-pelin, joka on tietysti The Flintstones: The Surprise at Dinosaur Peak USA-versiona. Tämä on täydellinen ja hyväkuntoinen kokonaisuus sisältäen pelikasetin ohella alkuperäisen pahvikotelon, ohjekirjan ja varoituslappusen. Myös pölysuoja ja styroksipala löytyvät kotelosta. Totta toki on, että saman pelin PAL-versio on niin ikään tyyris, mutta se kalpenee arvoltaan melkoisesti USA-version rinnalla.

Harvinaisen Flintstones ”kakkosesta” tekee se, että se julkaistiin NES-konsolin elinkaaren loppupäässä, ja mikä erikoisinta, peli oli Yhdysvalloissa tarjolla vain vuokraversiona Blockbuster-ketjun videovuokraamoissa. Jo pelkkien pelikasettien hinnat huitelevat eBayssa tätä nykyä useissa sadoissa dollareissa, ohjekirjat ja pahvikotelot pelkästäänkin kustantavat helposti saman verran, ehkä jopa enemmänkin. Kokonaisuudelle jokainen voi siis laskea hinnan itse, tai käydä vakoilemassa eBaysta.

Miten näitä pelejä sitten on Suomeen  päätynyt, saattaa joku ihmetellä. 1990-luvun alkupuolella mm. Game House -videopelikauppa myi itse maahantuomiaan pelejä, ja myös The Surprise at Dinosaur Peak kuului tähän import-valikoimaan. On silti huomionarvoista, että Suomessakaan peliä ei ole kotelon ja ohjekirjan kanssa ole tätä nykyä kuin tiettävästi 3 kappaletta. Loose-kasetteja liikkuu sitten hieman enemmän, vaikkei niitäkään montaa. PAL-versioita on tarjolla sitten suhteessa paljon reilummin.

Jep, tästä tuli heittämällä koko pelikokoelmani harvinaisin ja arvokkain peli. Onneksi ostohinta oli sentään varsin maltillinen, mutta jätti hyvän mielen ostajan lisäksi myös myyjälle. Kiitos kaupan syntymisestä kuuluu olennaisesti myös parille kaverilleni – tattis, jätkät, vielä kerran! You know what you did!

 

 

Ei kommentteja