Menu

Duudsonin villit Nintendo-vuodet – haastattelussa Jarno Laasala

Vanhoja Nintendo-lehtiä lukiessa esiin hyppää tutulta kuulostava nimi. Nimi esiintyy useampaankin otteeseen High Scores -pistelistojen yhteydessä ja sen lisäksi Nintendon SM-kilpailuista kertovassa artikkelissa. Samainen nimi löytyy myös vanhasta Pelit-lehdestä, tietokonepelaamisen SM-kilpailujen alkukarsintoja käsittelevän jutun yhteydestä: 1. sija Seinäjoen alkukisasta. Kun tällä nimellä tekee haun Wikipediassa, englanninkielinen artikkeli kertoo, että tämä henkilö on Suomen Super Mario Bros. -mestari. Nimi on Jarno Laasala, ja valtaosa kansasta tuntee hänet nykyään osana Duudsonit -nelikkoa.

Copyright: Oy Rabbit Films Ltd.

Tulokset puhuvat puolestaan: 999 900 pojoa Barker Bill’s Trick Shooting -zapperipelissä. 97 810 pointsia Bigfoot-monsteriautokaahailussa. Wild Gunman -ammuskelussa on syntynyt suveneeri hattutemppu – peli A: 993,700 pistettä, peli B: 992 400 pistettä ja peli C: 997 800 pojoa – sekä monia muita näiden ohella.

Lienee sanomattakin selvää, että Jarno on ollut melkoinen taituri – mutta asia selvästi kaipaa lisää kaivelua! Siispä ainoa vaihtoehto oli tarttua alkuviikolla puhelimeen, soittaa suoraan Jarnolle ja tiedustella lisää peliharrastuksesta mieheltä itseltään. Samalla turistiin myös muun muassa Duudsonien ajankohtaisista kuulumisista.

mbros

Mitäs kuuluu? Possen kakkoskauden kuvaukset vissiin pitää kiireisenä tällä hetkellä.

Joo, tänään kuvataan vielä ja sit aletaan sen jälkeen keskittymään vähän tuohon perjantain liveen, että minkäslainen show pistetään kasaan. Toki ideoita nyt on paljon. Mut lähes kaikki insertit me ollaan jo kuvattu. Ja taas toki halutaan yllättää katsojaa aika paljon, uutta on luvassa.

Just uutta ja isompaa tosiaan on vissiin luvassa, ainakin mainosten perusteella?

Joo, kyllä nyt on pyritty panostamaan. Ja onhan siellä Selännettä ja Kovalaista esimerkiksi noissa stunteissa, että ne on isoja nimiä siellä puolella kans.

No, ei oikein parempia nimiä tässä maassa enää saa.

Ja sit siellä on ainakin rintsikkarallia ja pusurallia ja tuollaisia uusia ralleja suihkurallin rinnalle, että kerätään tytöille rintsikoita tai annetaan pusuja ja niin edespäin.

Kuulostaa hyvältä! Millaiset odotukset teillä itsellänne on tältä tulevalta kaudelta?

No, en mä tiedä. Mulla itsellä odotukset on vaan, että kun olis yhtä hauskaa tehdä sitä kuin viime vuonnakin. Että sehän siellä uniikki juttu oli, että kuinka magee fiilis meillä oli keskenään tehdä sitä – sellainen hyvä fiilis ja kutina ja jännitys siinä. Ja toki siitä nyt on jo vuosi, kun eka kausi loppu, niin kyllähän täs jo on kova palo päästä tekemään livelähetyksiä.

Joo, uskon kanssa että hyvä meininki välittyy katsojille kotisohvilla.

Ja siis kyllähän jengi löysi ohjelman tosi hienosti. Se on tosi magee kun monet tuli sanomaan, että ei oo tullut katottua telkkaria, mut Possea tulee. Että saadaan jengi liven äärelle perjantai-iltana. Se on mageeta, että saatiin nuoret katsomaan sitä kanssa. Yleensä jos on joku perjantai-ilta, niin jengihän on baareissa tai jossakin. Selkeesti nuoret sit katto biletyksen ohessa, tai sit uusintoja tai netistä tai jostakin, mutta kuitenkin herätti huomiota.

Hienoa kyllä, et saa tällaisen hankalan kohderyhmän mukaan. Mitäs muuta kuuluu tällä hetkellä? Ilmeisesti Jenkkilän päässä oot nyt ollut jonkin verran?

Joo, mä asun siellä Santa Monican suunnalla Jenkeissä. Siellä niitä näkyviä juttuja mitä nyt tehdään, niin tuota meidän Dudesons YouTube-kanavaa siellä rakennetaan yhtenä kärkenä. Siinä meillä on se 1,5 miljoonaa tilaajaa nyt tai vähän yli, ja se kasvaa ihan kivasti. Tällä viikolla just saatiin sellainen kultanen Golden-kupponen, jonka YouTube lähettää kanaville jotka on mennyt yli miljoonan tilaajamäärissä. Niitä Suomessa on kolme, Rovion Angry Birds ja Supercellin Clash of Clansin kanava, ja nyt Dudesons-kanava on siellä viimeiseksi mukavassa seurassa.

bfoot

On kyllä, kun YouTubekin ehkä on nykyään jo aika haasteellinen media kun tarjontaa on aika lailla.

Kyllä, just näin. Mutta sitä me ollaan nyt lähdetty panostamaan, vähän yli vuoden pistetty isompia paukkuja siihen. Ja kuitenkin mitä jengi ei tajua on se, että monet kanavat YouTubessa on paljon isompia kuin monet TV-ohjelmat, eli ne jotka on YouTubessa isoja, tuolla sosiaalisessa mediassa, niin nehän on tavallaan niitä oikeesti isoja menestyjiä eikä ne, jotka TV-ohjelmissa pyörii.

Sehän on jossain määrin siirtynyt telkkarista YouTuben puolelle tää touhu.

Joo, osittain toki. Perinteinen media elää edelleenkin mutta versus jos sulla on vaan joku pienempi TV-ohjelma jollakin pienellä kanavalla versus sä olet YouTubessa tosi iso, niin kyllä se YouTube vie voiton. Meillä se tarkoittaa, että me kerätään noin 15 miljoonaa katselukertaa kuukaudessa. Mutta potentiaali toki on huomattavasti paljon isompaa.

Jep, vain taivas on rajana siellä. Mutta hei, tosiaan, Retrolordi-blogihan on erikoistunut vanhoihin ja uusiinkin peleihin, ja ajattelin että voitais vähän käsitellä tätä sun salattua puolta pelaajana. Tai onko se nyt niin salattukaan, mutta siis sinä pelaajana. Sulla taitaa olla jonkin verran kokemusta noista pelitouhuista, eikö vaan?

On, on joo, varsinkin sieltä nuoruusvuosilta. Nehän oli jotenkin niitä Nintendo-ennätyksiä silloin. Kuka ne oli kaivanut esiin?

Niitähän on noissa vanhoissa Nintendo-lehdissä, niistä ne on kaikki yhä nähtävissä.

Joo, niitä mä en tiedä paljonko niitä oli, mut kyllä mä silloin aikoinaan… Siis sitä piti pelata sitä peliä, sit ottaa kuva siitä huipputuloksesta ja sit lähettää Nintendo-lehteen. En nyt muista mistä kaikista peleistä, mut kyllä niitä oli aikamoinen määrä. En tiedä onko sulla parempaa tietoa, monenko pelin enkat siellä oli, mut kun sitä tuli itse katseltua niitä Nintendo-lehtiä et ”noo, tääl on nää, kyllähän nää ennätykset nyt on rikottavissa.”

Joo, kyl niitä ainakin muutamia oli. Mullakaan ei ihan tarkkaa lukua ole, mutta aika huikeita potteja kyllä.

Ja sitten tosiaan mä olin Nintendo-pelaamisen SM-kisoissa, tulin kolmanneksi. Ja sitten tietokonepelaamisen SM-kisoissa mä olin kerran toka, ja sit kerran kai just joku tulos sulla olikin, mistä?

dtales

Ainakin nämä Nintendon SM-kilpailut, niistä mulla oli jo aiemmin juttua kyseisen kilpailun voittajan, J-P Kohtalan kanssa, jonka kanssa säkin otit sitten yhteen semifinaaleissa On the Ball -pelissä. Muistatko?

Muistan! Se oli sellainen, jossa piti pyörittää sitä kenttää.

Jep, ja pallo meni aina sitten läpi seuraavalle tasolle.

Joo, ja muistan kun mua jännitti ihan superpaljon siinä semifinaalivaiheessa, ja se meni kyllä sit reisille. En tainnut olla missään vaiheessa sitä edellä siinä pelissä. Mut sit en kyllä muista mikä oli sen jälkeen, että miten jaettiin.. Eiku niin, annettiinks siellä kaks kolmossijaa? Oliks se että kolmoselle tai neloselle ei ollut enää peliä, vai meniks se sitten niin niiden pisteiden mukaan miten mä vedin siinä pelissä, et tulinko mä sitten kolmanneksi. Mutta en muista miten se kolmossija sitten jaettiin. Sen muistan toki, et se pokaali aikoinaan palo sitten kun sellanen Duudsonien ensimmäinen ranchi, sanottiin sitä Rauhalan kartanoksi, niin siellä oli tää meidän kuuluisa tulipalo. Sisällä grillaaminen lähti vähän lapasesta, niin se pokaali palo siellä sit samalla.

Tosiaan mulla on tässä tuloksia kilpailusijoituksista, niin tän mukaan jaoit 3. sijan Thomas Wahlroosin kanssa. Eli Nalle Wahlroosin poika, pokeriammattilaisenakin tunnettu.

No niin, joo, kun mä oon miettinyt et oliko se siis tää sama!

Oli joo! Saitte siitä sitten pienen Mario-pokaalin ja Road Racing Porsche Power Racing -radan, eli autorata ilmeisesti lähti mukaan?

Joo, joo – totta! No tää oli se pokaali just joka paloi ja muistan tän, et se oli joku Scaletrix-autorata tai joku vastaava.

Ja sit tosiaan Super Mario Bros. Suomen mestari. Ootko siis osallistunut tällaisiin mestaruuskisoihin tai lähettänyt pisteitä Nintendo-lehteen?

Siis tää voi olla jotakin pisteitä. Mä en oo ihan varma, mut oisko niitä Nintendon SM-kisoja ollut kahdet. Jos sulla on yhtään enemmän tietoa, niin valota vaan.

Itse asiassa tää lukee sinua käsittelevässä Wikipedia-artikkelissa, eli tää on oleellinen tieto minkä susta löytää.

Okei, okei. Joo, ei tää ei soita kelloja. Mä veikkaan, et se on jotenkin sekoitettu, mahdollisesti… On sit ylipäänsä mennyt Nintendot ja Super Mariot sekaisin.

Pelasitko sä muuten muilla kuin Nintendolla ja PC:llä?

En oo pahemmin pelannut. Siis Nintendon Game Boy mulla toki oli silloin nuorempana.

Tuleeko muuten vielä pelattua, ehtiikö?

Aika vähän. Kyllä sitä jonkin verran, kännykällä jonkin verran, ja sit mulla on tuolla Xbox One, esimerkiks. Mutta yllättävän vähän. Jotenkin ei oo enää ihan samalla lailla aikaa kuin silloin nuorempana.

Millais muut Duudsonit, pelaavatko he?

Siis silloin aikoinaan joo, siis Nintendoahan me pelattiin. Jarpilla oli kanssa kasibittinen ja me oltiin samalla luokalla. Silloin nuorempana pelattiin, mulla oli kans se juoksumatto silloin mikä oli Speden Speleissä aikoinaan. Niitä oli silloin Suomessa yllättävän vähän, vaikka se oli yllättävän hyvä laite, mutta silloin ei ollut kuitenkaan isossa suosiossa. Mut en mä nyt tiedä, kyllä jätkät jonkin verran pelaa. HP taitaa olla itse asiassa se, joka eniten Xbox Onea hakkaa.

smb

Niin, sitä ehkä nykyään on jotain muutakin tekemistä.

Toki Jarppi tota Hill Climb Racingia ja Angry Birdsiä on hakannu.

Noi on käteviä kun ne taskussa kulkee mukana. Mut jos sä muistelet sun nuoruutta pelaajana, niin mitkä oli sellaisia ehdottomia suosikkeja? Että jos oisit joutunut autiolle saarelle, niin mitkä pelit oisit napannut mukaan sinne?

Heh, no kyllä siis Mario Kart on yks sellanen, se oli kyllä huikee silloin aikoinaan. Aika monet pelit lopulta oli lopulta mulle niin, et sitten kun ne pelas läpi, niin ei niitä jaksanut enää pelata. Silloin parikytä vuotta sitten pelit oli sellasia, et kun osti uuden pelin, niin se oli pelattu läpi ekana päivänä, tai tokana. Mut Mario Kart oli sellanen joka uppos. Se olis niistä varmaan se lempparein.

Se siis nousee ylitse muiden? Ja sehän on kyllä myös hyvää moninpeliviihdettä useamman pelaajan voimin!

Joo, mut se oli silloin kuustoistabittisellä, toki sitä pysty silloin pelaamaan kaverin kanssa. Nintendo kuusnelosella oli sit se, että pysty neljä pelaamaan.

Totta. Nouseeko mitään muita sellaisia, mihin liittyy erityisen hyviä muistoja tai saavutuksia pelirintamalla, mistä olisit ylpee?

Jarppi aina muistelee sitä kun mä pelasin kasibittisen Nintendon R.C. Pro-AM -nimistä autopeliä. Yleensä se päättyi johonkin 34. kenttään, tai johonkin vastaavaan. Mulla oli synttärit menossa. Silloin mä rupesin taas pelaan sitä ja aattelin, että näytän jätkille sitä peliä. Ja sit se alkokin menemään ihan superhyvin! Äitikin kävi siinä sanomassa että hei, pitäskö nyt lopettaa tai antaa kavereidenkin pelata, mut eihän sitä peliä, et sä voi, jos se menee hyvin, ni eihän sitä pystyny seivaamaan siihen aikaan, et sä voi pistää sitä paussille, että sun pitäs oikeesti antaa kavereiden pelata. Mut mulla oli meinigit päällä ja fiilis päällä, niin emmä pystynyt sitä lopettaan, ja lopulta mä pelasin johonkin 117. kenttään asti tai joku vastaava. Mut sit Jarppi muisteleekin, et ne synttärit menikin siitä et Jarno pelas sitä R.C. Pro-Amia.

proam

Koko ilta meni siihen sit?

Joo, ne meni siihen sit ne synttärit. Siitä on saatu kuulla nyt 20 vuotta, edelleen…

Eli onks tää sellainen, että tää ei koskaan jätä sua rauhaan tää muisto. Saat kuulla siitä aina?

(nauraa) Kyllä! Mut täytyy sanoa, et jos en olis pelannut sitä peliä, niin en olis koskaan tehny vastaavaa ennätystä kyseisessä pelissä. Ei tullut koskaan pelattua sitä parempaa suoritusta.

Siinä oli ehkä sit sellasta synttäritaikaa mukana.

Ehkä, ehkä.

Mites PC-puolella, onks siellä mitään tällasia vastaavia muistoja tai lempparipelejä?

No, tota Duke Nukemia me aikoinaan varsinkin Jukalla pelattiin. Meillä oli 3 vai 4 PC:tä samassa huoneessa ja sitä tuli hakattua.

Deathmatchia oikeen?

Joo, tuli oikein aamuyöhön asti pelattua, ja ne oli hulvattoman hauskoja sessioita. Ja siitä sit kerkes töihin tunnin yöunilla.

Tää oli sitä aikaa kun moninpelaaminen oli vähän erilaista. Sai kantaa koneet aina samaan huoneeseen ja vääntää siellä.

Mut onneks mä oon lopettanu oikeeseen aikaan, koska jos mä oisin vielä samalla lailla koukussa pelaamiseen, ni en tiedä mitä tulis. (nauraa)

ss

Ootko muuten tietoinen tästä retrobuumin noususta? Vanhat Nintendot ja Super Nintendot on nyt halutumpia kuin sitten 80-90-luvun taitteen ja käyvät kuin kuumille kiville.

Joo, toi yks Rinkisen Kaitsu, joka on Biisonimafiaa, niin mainosti että niitäkin pystyy nykyään ostaan. Suomessa joku jätkä myy niitä.

Joo, niitähän on useampia kauppoja jotka on erikoistunut näihin vanhempiin laitteisiin. Ei sua ittees kuitenkaan polttele, että hommaisit jostain taas kasibittisen?

Oon mä vähän miettiny, että hommaisin kasibittisen, joo.

Ja sitten Pro-AM -enkat taas uusiksi?

Voi olla… En tiedä että taittuisko enää sillä tavalla.

Toisaalta eikös ne vanhat taidot ole kuin pyörällä ajais?

Silloin kun mulla oli polttarit, jätkät otti mukaan mun kasibittisen Nintendon. Mä olin siis säästänyt kaikki pelit ja koneet ja kaikki, mut siellä polttarireissulla sit hukku suurin osa peleistä, ja se kasibittinen Nintendo, se jotenkin mysteerisesti… Hävis.

Voi hitto! Mut polttarireissut voi olla vähän tuollaisia. Oliks sulla sit paljon pelejä aikoinaan?

Oli mulla siis kasibittiselle Nintendolle, mitähän mulla olis ollut… 30 peliä, 40 peliä, jotain siltä väliltä. Oli niitä aika paljon. Nintendo 16-bittiselle varmaan joku 20 peliä. Olihan ne hemmetin kalliita silloin.

Mun on pakko kysyä tällainen kysymys, joka usein retronostalgikkoja hiertä: kun sait uusia pelejä tuohon aikaan, niin säästitkö pahvikotelot ja ohjekirjat vai sytytettiinkö niillä saunan pesä?

Ehdottomasti säästin! Ne oli kaikki säästössä, ohjekirjatkin oli päällekkäin kaapissa. Voi olla, että mulla on vieläkin tallella ne ohjekirjat.

Monihan on just sitä manannut, että kun sai lapsena uuden pelin, niin se kasetti otettiin jemmaan ja kotelot ja ohjeet lähti roskiin tai muualle. Sillon ei ymmärretty, että 30 vuotta myöhemmin ne on aika haluttua kamaa.

Okei. Mitä jotkut kasibittisen Nintendon pelit maksaa tänä päivänä?

Se riippuu ihan pelistä. Jotain Mariojahan tehtiin sillon niin äärettömät määrät, ne on jotain 20-30 euroa. Mut sit on nämä harvinaisuudet, heitetään ny muutama nimi: Mr Gimmick, Stadium Events, Little Samson, Flintstones 2, niin ne on sit sellaisia useamman satasen pelejä tänä päivänä.

Okei. Jumantsuikka!

bbts

Joo, niille on tullut aikamoinen hinnannousu tässä kun miettii, että jengi kantoi niitä vielä 10 vuotta sitten kirpputoreilta muovikasseittain. Mut eihän sitä ikinä tiedä, mikä on arvokasta joskus.

Joo joo, no kyllä mä sen tiesin kun mä niitä säästin silloin! (naurua)

No mutta jos sulla on ohjeet ja kotelot tallessa, niin metsästät niihin kasetit vaan. Siinähän sulla on hyvä lähtökohta.

Kyllä. Nyt pitää soittaa äiteelle, et missä ne on ne pelit. Mä muistan, mä säästin niitä. Mut tällä polttarireissulla esimerkiks hukkui sit aika paljon. Ja sit osa tais palaa. 16-bittinen Nintendo, ja mä en tiedä mitä pelejä siellä oli, paloko ne ranchin mukana.

Harmittava juttu kyllä.

Noo, mutta tarina, tarina.

Se. Riittää juttuja kerrottavaksi. Mutta ehdottomasti, jos on ohjekirjat ja boksit tallella kaapissa siistissä pinossa, niin ei niitä kannatakaan lähtee mihinkään hävittämään.

Joo, mun pitää kyllä nyt vielä tutkia, mitä on vielä tallella.

Jep, tää on melkoinen ilmiö tämä uusretrobuumi. Mutta hei, miltäs tulevaisuus näyttää? Menee varmaan seuraavat tovit ihan Possen parissa?

Joo, Possea tehdään nyt ja sitten mä lähden tonne Jenkkeihin kanssa tästä jossain välissä, ja siellä väännetään kuvioita eteenpäin. Ja Duudsonit-aktiviteettipuistohan meillä siis jatkaa tuolla Seinäjoella, toka vuosi lähti nyt. Hemmetin magee, mikä meillä on siellä. Ja se on ympäri vuoden auki kanssa. Nuo nyt päällimmäisenä tässä tällä hetkellä.

Että rautoja on tulessa koko ajan?

On, on, totta kai kun uutta tehdään. Mutta niistä sitten kun on sen aika.

Selvähän se. Mut hei, mä luulen et jätän sut nyt rauhaan ja päästän sut verestelemään hetkeksi muistoja ja soittelemaan äiteelle, et onko pelikamat tallessa. Kiitän sua haastattelutuokiosta, oli todella mielenkiintoista jutella kanssas aiheesta!

Kiitos itselles!

Hommaat nyt vaan sen nessin vielä jostain ja annat palaa. 

Juuri näin, siitä se elämä lähtee.

Possen 2. kausi MTV3:lla 18.9. alkaen aina perjantaisin klo 20.05

(Pisteskannaukset Nintendo-lehti 1/92 ja 5/92)

 

Yksi kommentti

  1. Kai Saarto kirjoitti:

    Olipa mielenkiintoinen "löytö" Nintendo-lehdestä. Kiitos että lähdit kaivelemaan ja soittelemaan. Tää oli kiva lukea!