Menu

Backwood Madness – kotimaista korpikauhua

Suomalainen genre-elokuva on nousussa, kiitos uuden innokkaan sukupolven ja uusien taitavien tekijöiden. Kun kaikki eivät halua tehdä junttikomediaa tai levotonta panodraamaa, aukeaa tilaa myös uudenlaisille näkemyksille. Yksi nousevista nimistä on efektitaiteilijana uransa aloittanut Ari Savonen, joka työstää parhaillaan ensimmäistä kokopitkää elokuvaansa nyt myös ohjaajanpallilla. Backwood Madness on miehen omien sanojen mukaan inhorealistinen korpikauhuelokuva, jossa metsän väki lähtee sotaan ihmiskuntaa vastaan epäonnisen väärinkäsityksen johdosta.

Peikot, hiidet, shamaanit ja muut metsän taruolennot elävät rauhassa omaa elämäänsä, kun yhtäkkiä ihmisten oma sota saapuu liian lähelle. Väärinkäsityksen johdosta metsäläiset luulevat kyseessä olevan sodanjulistuksen itseään kohtaan, jolloin he tarttuvat aseisiin ja ryhtyvät puolustamaan itseään. Tästä seuraa koston kierre, joka jatkuu vielä vuosikymmenien ajan, alkaen 40–50 luvulta ja jatkuen aina 80-luvulle saakka.

Savosen mukaan elokuvasta on purkitettu noin puolet. Vaikka budjetti ei olekaan isojen tuotantojen tasoa, mukaan on saatu kovia ammattilaisia hoitamaan tuotannon ja kuvausten etenemistä. Tiimin mottona onkin tehdä kaikki tosissaan, mutta rennosti ja pilke silmäkulmassa, ammattimaisuudesta tuumaakaan tinkimättä. Mukana on sekä meritoituneita findie-veteraaneja että oikeita elokuva-alan konkareita, jotka puhaltavat yhteen hiileen näyttävän lopputuloksen takaamiseksi. Savonen mainitsee, että ”10 vuoden aikana kertyneitä vastapalveluksia on tässä lunastettu aika isolla kädellä.” Tavoitteena on saada elokuvasta joka tapauksessa ison näköinen.

Osa ryhmästä on elokuvayleisölle tuttua myös muun muassa Bunny the Killer Thing -kauhukomedian kautta. Esimerkiksi Roope Olenius on Yhdysvalloissa kouluttautunut näyttelijä, joka viime vuonna otti yhteen raiskaajajäniksen kanssa valkokankailla. Savosen mukaan myös kameroiden takaa löytyy osaamista ja visiota, sillä Löppösen Mikosta miehellä ei ole kuin hyvää sanottavaa, eikä leikkaaja Toni Luoma-Nirvaakaan pystyisi kukaan korvaamaan. Korpiklaani-metalliyhtyeen laulaja-kitaristi Jonne Järvelä puolestaan lupautui tekemään kauhufantasian tummanpuhuvat tunnusmusiikit.

Mukaan yhteistyöhön ovat puolestaan lähteneet Keski-Suomen Elokuvakeskus ja Keski-Suomen Museo, jotka omalta osaltaan tukevat elokuvaprojektia mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi uudenlainen kotimainen elokuva on innostanut muitakin tekijöitä osallistumaan hankkeen tukemiseen, näkyvimpänä esimerkiksi Panimo Hiiden tekemä erityinen Korpi-olut, jonka etiketit esittelevät metsän kansaa varsin näyttävästi. Lisäksi suunnitteilla on ainakin lisenssipeli, joka kiinnostanee kaikkia videopelien ystäviä.

Keskustelut mm. elokuvanlevittäjän kanssa ovat yhä kesken, mutta Savonen toivoo elokuvansa pääsevän valtakunnalliseen levitykseen Finnkinon elokuvateattereihin. Se on toivottavaa, sillä leffateattereissa olisi hienoa nähdä toisenkinlaisia kotimaisia elokuvia. Vaikka isot naamat Backwood Madnessista uupuvatkin, Savonen on varma, että hahmo ja aihe myyvät tässä tapauksessa. Ja varmasti näin onkin, sillä varmasti monet kaipaavat vanhoja kunnon kauhuelokuvia käsintehtyine efekteineen ja hirviöasuineen. Nyt on lupa odottaa hyvää.

Teksi: Miika J.K. Halmela
Kuvat: Backwood Madness; Maija Lahtinen, Tomi Tuuliranta

Ei kommentteja