Menu

Arvostelu: World of Tanks (PS4) – telaketjujen kolinaa taistelutantereella

Das ist Blitzkrieg! Tervehdys savunkatkuisilta taistelukentiltä, joissa metalli iskee tulta ja telaketjut murjovat maastoa matalaksi. Tankit ovat huristelleet vihdoin myös PlayStationille, joten pleikkaria käyttävät komentajat voivat hypätä panssariajoneuvojen rattiin ihan ilmaiseksi. Alkujaan PC:lle vuonna 2010 julkaistu World of Tanks on maailman suosituimpia massiivimoninpelejä yli 100 miljoonalla rekisteröityneellä käyttäjällään, joten ei mikään ihme, että peli pitää Guinnessin ennätystenkirjassa ennätystä suurimmasta yhtäaikaisesta pelaajamäärästä samalla palvelimella.

World of Tanksin on luonut Valko-Venäjältä lähtöisin oleva Wargaming-pelistudio, joka on tuttu myös Massive Assault- ja Order of War -strategiapeleistä. Tankkisota puolestaan kuuluu World of -pelisarjaan, josta löytyvät lisäksi World of Warplanes ja World of Warships. World of Tanks on kuitenkin kolmikosta se peli, joka löi läpi maailmanlaajuisesti pelaajien keskuudessa.

Yes comrade, it’s free to play!

World of Tanks on free-to-play-mallilla toteutettu julkaisu, eli sen lataaminen ei maksa yhtään mitään. Pelin tärkeimpänä valuuttana toimivat hopeakrediitit, joita käytetään esimerkiksi perustankkien ostamiseen ja niiden paranteluun. Kultakrediiteillä voi ostaa esimerkiksi uusia Premium-tason tankkeja sekä lisävarusteita talliin. Sitten on vielä kokemuspisteet, joita on kolmea erilaista – ilmaiset kokemuspisteet sekä tankki- ja miehistökokemuspisteet.

Ilmaisia ja tankkikohtaisia kokemuspisteitä käytetään tankkien päivityspakettien tutkimiseen, ja miehistöpisteitä tankin miehistön kehittämiseen. Oikeaa rahaa kulutetaan kultakrediittien ostamiseen Playstation Storen kautta. Esimerkiksi halvin 850 krediitin arvoinen kultapaketti maksaa noin 5 euroa, kun taas kallein, 25 000 krediitin arvoinen kultapaketti kustantaa 89,95 euroa. Aluksi krediittien ostaminen ja niiden kanssa säätäminen saattaa tuntua oudolta, jopa vaikealtakin, mutta peli kuitenkin neuvoo suhteellisen hyvin eri tilanteissa ja ohjaa tarvittaessa tutustumaan manuaaliin.

World of Tanks ei edellytä PS Plus -jäsenyyttä, vaan toimii myös ihan tavallisella jäsenyydellä, toisin kuin Xbox Onella, jossa pelaajilta vaaditaan Gold-tilaus. Allekirjoittaneessa kyseinen asia herätti aluksi ihmetystä, koska nykykonsolisukupolvessa moninpelien pelaaminen vaatii aina maksullisen jäsenyyden. Ehkäpä Wargaming on sitten tehnyt jonkunlaisen diilin Sonyn kanssa, joka mahdollistaa pelin pelaamisen ihan kaikilla käyttäjillä. Plus-jäseniä ei kuitenkaan ole unohdettu, sillä heille on tarjolla maksutta ladattava kevyenluokan Pz II ausF J -tankki.

Word of Tanks -tilejä on kaksi erilaista: perustili, joka on kaikille ilmainen, sekä Premium-tili, jonka käyttäjät esimerkiksi tienaavat jokaisesta taistelusta 50 prosenttia enemmän hopeakrediittejä ja 50 prosenttia lisää ilmaisia taitopisteitä. Premium-tili on hinnoiteltu aikaluonteiseksi, eli yksi päivä maksaa 250 kultakrediittiä, ja jos tilin haluaa käyttöönsä koko vuodeksi, hinta on 24 000 kultakrediittiä (eli lähemmäs 90 euroa).

Sir, what is in the box?

Pelitiloja löytyy neljä erilaista. Niistä ensimmäinen on tavallinen 15 vs 15 -nettimoninpeli, joka kierrättää kolmea erilaista moodia: Standard Battle, Team Destruction ja Encounter Battle. Yleisin moodi on Standard Battle, eli voittajajoukkueeksi selviytyy se, joka pystyy tuhoamaan ensin vihulaistankit tai valloittamaan vihollistukikohdan.

Seuraavana pelitilana löytyy Platoon, johon voi kutsua kolme kaveria tankkihippasille. Kolmantena on Team Training, jossa kahdesta kolmeenkymmeneen pelaajaa hiovat taitojaan valitsemissaan pelimoodeissa (oman pelin tekeminen vaatii kuitenkin Premium-tilin), ja lopuksi Proving Grounds. Siellä on mahdollista opiskella yksinään pelin perusteet ja kohdata tietokonevastustajia erilaisissa tehtävissä. Karttoja on mukana yli tusina erilaista, joista osa pohjautuu todellisiin tai historiallisiin sotatantereisiin – jopa Karjala on mukana. Joistakin kartoista on tarjolla lisäksi myös sade-, lumi- tai yövariaatioita.

Wargaming on kertonut tuovansa kuukausittain ilmaista sisältöä peliin, kuten uusia karttoja, maita ja tankkeja. PlayStation 4:lle on lisäksi luvattu eksklusiivinen mahdollisuus ladata omia karttoja sekä tankkeja.

Pari sanaa pelattavuudesta

Peli ohjeistaa heti aluksi ottamaan haltuun taktisen pelityylin ja käyttämään mahdollisimman paljon maastoa hyväksi. Ei ole mitään järkeä lähteä painamaan raskaalla tankilla suoraan etulinjaan, koska tällöin kuolema korjaa melko nopeasti. Tankeissa on myös omat osumakohdat, eli ampuminen suoraan kohti ei tee kovin kummoista tuhoa. Sen sijaan ampumalla tankkien sivuihin ja takapuolelle – varsinkin telaketjuihin – saadaan aikaiseksi paljon enemmän tuhoa ja vihollisvaunu pysähtyy kuin seinään. Tähtäimen väri muuttuu sen mukaan, kuinka kovaa vahinkoa vastustajaan on tiedossa.

Mein Panzerwagen ist mein best freund!

Mukana on yli 130 erilaista Yhdysvaltojen, Saksan ja Neuvostoliiton panssarivaunua, joita hallinnoidaan omassa tallissa. Tankit koostuvat ensimmäisen maailmansodan historiallisista vaunuista aina 1960-luvun alun suunnitteilla olleisiin prototyyppimalleihin. Tankkiluokkia on yhteensä viisi, joista pelaaja voi valita mieleisensä oman pelityylinsä mukaan.

Jokaisella luokalla on luonnollisesti omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Kevyet tiedustelutankit kulkevat taistelukentillä nopeasti, mutta tuliteho on mitätöntä. Niiden pääasiallinen tarkoitus on merkata vastustajat vahvemman tankin omaaville joukkuekavereille, jotka kerryttävät kokemuspisteitä tuhotessaan merkatun tankin.

Keskitason tankit ovat joka paikan kulkupelejä, jotka sopivat moneen tarkoitukseen, mutta eivät nekään vielä tulivoimalla juhli. Raskaat tankit menevät etulinjassa ja ovat varustettu tehokkailla tykeillä. Heikkoutena raskailla vaunuilla on vastaavasti hitaus ja helppo huomattavuus maastossa. Tankkientuhoajat ovat suunniteltu tuhoamaan raskaat tankit, mutta ne kärsivät myös hitaudesta. Viimeiseen luokkaan kuuluvat tykistöyksiköt, jotka ampuvat korkealla kaarella varustettuja pitkän matkan ammuksia, mutta tuhoutuvat helposti.

Kunhan tankin on ostanut, pitää siihen luonnollisesti palkata myös miehistö, joka vaikuttaa sen toimintoihin. Mitä parempi miehistö on puikoissa, sitä jouhevammin tankki toimii taistelukentällä. Miehistön palkkaamiseen ja kouluttamiseen tarvitaan tietenkin kulta- tai hopeakrediittejä. Kultaa käyttämällä saa taidokkaan tankkipoppoon, joka on valmistunut tankki-akatemiasta, hopearahoilla rekrytään puolestaan rykmenttikoulun alumneja. Ilmaismiehistö on käynyt tarvittavat kirjekurssit tankin käytöstä. Mutta ei hätää – kirjekurssilaisiakin voi kouluttaa taidokkaaksi miehistöksi pikkuhiljaa. Jokaiselle miehistön jäsenelle on mahdollista myös opettaa yksilöllisesti monia erilaisia taitoja, jotka antavat taistelukentällä erinäisiä etuja.

Jokainen tankki rakentuu erilaisista moduuleista, joita voi parannella ostamalla päivityspaketteja. Uusi paketti tutkitaan ensiksi käyttämällä ilmaisia tai tankin omia kokemuspisteitä, jonka jälkeen sen pystyy ostamaan käyttöön hopeakrediiteillä. Lopuksi, kun tankkiin on ostettu kaikki päivityspaketit, sekä kun siihen liittyvät oheistankit on hommattu, päivittyy rautaratsu Elite-tankiksi. Elite-tankin avulla esimerkiksi taisteluista tienattuja tankin omia kokemuspisteitä kykenee vaihtamaan maksutta kokemuspisteiksi.

Tankkeja on myös mahdollista kustomoida oman mielensä mukaan. Haluamansa tekstin ja kuvan saa koristamaan metallia seitsemäksi tai kolmeksikymmeneksi päiväksi hopeakrediittejä pulittamalla. Jos painatukset haluaa pysyväksi osaksi vaunua, on kuvetta kaivettava tietenkin kultakrediittien puolelta.

3

While my tank slowly weeps

Kuten arvata saattaa, tankkien ohjaaminen ei ole mitään notkeaa puuhaa. Pelistä on silti yritetty hioa realistisuuden ja pelattavuuden kannalta nautittava pelikokemus, ja siinä se onnistuukin varsin mainiosti. Peliohjaimen käyttäminen on melko helppoa: vasen tatti liikuttaa tankkia, oikea tatti puolestaan kameraa ja tykkiä. R2-liipaisimesta ammutaan ja L2-liipaisinta painamalla kuvakulma muuttuu ensimmäisen persoonan näkymään, joka helpottaa tähtäämään tarkemmin sekä havaitsemaan kauempana lymyävät viholliset.

Tykistöyksiköillä kuvakulma muuttuu ylhäältäpäin kuvattuun linnunsilmäperspektiiviin, jota hyödyntämällä pitkän matkan ammukset löytävät helposti kohteeseensa.

Raskaampien tankkien ohjailussa alkoi pidemmän päälle ärsyttää niiden kankeus. Mikäli suoran kulkuväylän vieressä on pienikin mäki, kulkupeli saattaa jumiutua tien ja mäen risteykseen. Tällöin ei auta kuin peruuttaa ja yrittää päästä hankalan kohdan ohitse. Tämä johti siihen, että monesti teki mieli hypätä ulos ohjauskopista ja juosta mäkeä ylös, sillä tankin kanssa tuskailu muuttui usein melkoisen työlääksi.

Joissain kentissä vastaan tuli myös näkymätön seinä, josta 50-tonninen rautahirmu ei päässyt millään läpi, vaikka kaikkien muiden risujen ja männynkäpyjen yli jyräsikin. Toisaalta kyseessä on kuitenkin ilmaiseksi pelattava free-to-play-julkaisu, joten annetaan pienet virheet anteeksi.

Moninpeli pyöri jouhevasti verkon yli, enkä törmännyt minkäänlaisiin yhteysongelmiin. Suurin osa pelaajista tuntui olevan Venäjältä, ainakin sen perusteella mitä mikrofoneistaan huutelivat – tankit taitavatkin olla itänaapurissamme hurjemmassa suosiossa kuin missään muualla päin maailmaa.

Graafisesti World of Tanks on hyvää perustasoa. PlayStation 4:lla peli pyörii täydellä 1080p-resoluutiolla ja 30 kuvan sekuntivauhdilla, eikä hidastumisia näkynyt lainkaan. Myös kenttien erilaiset sade- ja ukkoskelivariaatiot antoivat hienoa tunnelmaa taisteluiden melskeeseen. Lisäksi piirtoetäisyys on todella pitkä, joten kaukanakin sijaitsevat viholliset erottuvat hyvin. Musiikki koostuu pääosin toimintaelokuvista tutuista orkesterisävellyksistä, jotka tuntuivat toisinaan sortuvan myös Venäläiseen isänmaallisuuteen. Korviini osuikin jonkinlainen versio tunnetusta venäläisestä kansanlaulusta, Kasakkapartiosta.

Es ist gut, ja?

World of Tanks on panssarivaunufanaatikkojen ja kotisotastrategikkojen märkä uni, joka vaatii pelaajaltaan kärsivällisyyttä ja kykyä toimia osana joukkuetta – se ei välttämättä onnistu Battlefield- tai Call of Duty -pelisarjojen parissa aikaansa viettäneiltä. Kuten jo aiemmin mainitsin, tankeilla voi tietysti rynnätä heti etulinjoille, mutta paras strategia on malttaa mielensä ja odottaa kärsivällisesti, vaania vihollista erilaisten näköesteiden takana ja iskeä lopuksi voimalla.

Nykysukupolven pelaajat ovat tottuneet moderneissa peleissä aivan erilaisiin nopeuksiin, joissa supersotilaat rämpivät kenttiä läpi hurjalla vauhdilla ja erilaiset ratkaisut tehdään parissa millisekunnissa. On tosin myönnettävä, että välillä kaipasin itsekin menopeliin vauhtia lisäävää nitropakettia, kun köröttelin tankilla maksimissaan 20 kilometrin tuntivauhdilla. No, ne ovat näitä ensimmäisen maailman ongelmia.

Hyvä peli tämä on, jos hermosi kestävät ja aikaa löytyy. Kannattaa ladata, kun kerran ilmaiseksi saa.

Tähtiä: 4/5
Kehittäjä: Day 1 Studios
Julkaisija: Wargaming
Alustat: PC, PS4, Xbox 360, Xbox One
Verkkosivut: http://console.worldoftanks.com/

Arvostelija: Jarno Rostedt

Ei kommentteja