Menu

ARVOSTELU: Pokkén Tournament (Wii U)

Ensimmäisen Pokémon-pelin julkaisusta tuli helmikuussa kuluneeksi huikeat kaksikymmentä vuotta. Pelejä on sittemmin myyty satoja miljoonia kappeleita, eikä suosiolle näy loppua. Vaikka Pokémon-sarjan osat ovat olleet jättimäisiä menestyksiä, niiden laatu ollut todella kaksijakoista. Pääsarjan pelit ovat olleet hyvää viihdettä kerta toisensa jälkeen; spin-offit ja erityisesti kotikonsoleiden pelit ovat monesti olleet pettymyksiä. Tekkenistä elementtejä lainaava Pokkén Tournament yrittää korjata tilannetta.

Valitsen sinut!

Pokkén Tournament alkaa kuten mikä tahansa Pokémon-peli. Pelaaja saa neuvoja kokeneemmalta ihmiseltä, kertoo nimensä ja valitsee hahmonsa sukupuolen. Ensimmäinen pienoinen yllätys tulee omaa taskuhirviötä valitessa. Vaihtoehtoja partneriksi on vain neljätoista. Monessa tappelupelissä tämä luku olisi täysin tyydyttävä, mutta koska Pokémoneja on yli seitsemänsataa, moni pelaaja jää kaipaamaan omaa suosikkiaan. Mukana tulevalla Amiibo-kortilla saa yhden lisää, ja myöhemmin pelissä saa toisen ekstrahahmon, mutta kuuteentoista määrä ainakin toistaiseksi jää.

Käytettävien Pokémonien määrän unohtaa kuitenkin nopeasti, kun pääsee mätkimään. Ensireaktio on hyvin positiivinen. Taskuhirviöt ja taisteluareenat näyttävät upeilta. Huomio kiinnittyy erityisesti Pokémoneihin, sillä käsikonsoleita kovemman raudan ansiosta niiden ulkonäkö on aiempaan verrattuna kuin täysin eri planeetalta. Kenttien koot ja muodot vaihtelevat, mutta jokainen niistä näyttää hyvältä. Myös äänien suhteen on onnistuttu.

Sukulaisuuden Tekkeniin huomaa selvästi. Taistelu tuntuu hyvältä, ja jokainen Pokémon tuntuu uniikilta. Otteluihin on helppo hypätä sisään, mutta todelliseksi mestariksi nouseminen vaatii aikaa ja harjoittelua. Vaikka osaisikin pelata yhdellä Pokémonilla, toinen vaatii uuden totuttelun ja opettelun. Alussa lisähaastetta tulee myös siitä, että kuvakulma vaihtelee 2D Duel Phasen ja 3D Field Phasen välillä. Pelimekaniikkansa puolesta Pokkén Tournament on huippuluokan peli.

Lisää maustetta otteluihin on tuotu kahdella erikoisvoimalla. Kouluttaja voi kutsua ennalta määrätyn apurin iskemään vihollista vastaan, kunhan mittari on latautunut. Tässä on mahdollisuus pieneen taktikointiin, sillä apureiden latausnopeus ja vahvuudet vaihtelevat. Toinen apu on Synergy Burst. Ottelun edetessä pelaajan Pokémonien voimat latautuvat. Täysin latautunut Pokémon saa napin painalluksella voimia, joita voi verrata tuoreiden Pokémon-pelien Megaevoluutioihin: monsteri saa hurjemman ulkonäön ja kovemmat voimat.

poke1

Otteluista kertyy kokemuspisteitä, joilla Pokémoneja voi parannella lisäämällä pisteitä hyökkäykseen, puolustukseen, apureihin tai Synergyyn. Tämä mahdollistaa lisätaktikoinnin sekä tappelijan kehittämisen halutulla tavalla.

Yksin, kaksin vai tekoälyä vastaan?

Pokkén sisältää tappelupelien perinteisiä moodeja. Pokémon-kouluttaja voi harjoitella yksin, pelata tekoälyä vastaan satunnaisia otteluita, matsata kaveria vastaan samalla konsolilla, tai otella verkossa. Pelistä löytyy myös tarinallinen uramoodi. Juoni ei ole päätähuimaavan monimutkainen, mutta harvassa tappelupelissä tarinankerronta onkaan pääosassa. Uramoodin huonoin puoli ei kuitenkaan ole juoni, vaan vaikeustaso, jota ei voi säätää. Mikäli unohdetaan satunnaiset, juoneen liittyvät pomotappelut, koin ensimmäisen tappioni 125 ottelun jälkeen. Uran helppous on niin turhauttava, että moodin läpäiseminen jäänee monelta kokematta.

Pelin ehdottomasti parasta antia onkin toista ihmistä vastaan pelaaminen. Yleensä tappelupelit ovat parhaimmillaan, kun istuu ystävän kanssa sohvalla, mutta Pokkénissa tämä on onnistuttu pienimuotoisesti mokaamaan. Kamera ei aina ole suoraan sivussa, vaan Pokémonin takaviistossa. Tästä johtuen toinen pelaaja ei näe hahmoaan kunnolla, ellei katso television sijaan Wii U:n ohjaimen näyttöä, jossa kuva näkyy päinvastoin. Tämä on ärsyttävää, sillä yksi kotikonsolin eduista on nimenomaan mahdollisuus ison näytön käyttämiseen.

Kerää sitä ja hanki tätä

Perfektionistille Pokkén tarjoaa älyttömän määrän ekstroja. Kouluttajalleen voi kerätä vaatteita, hiuksia, taustakuvia ja muuta sälää lähes loputtomiin, varsinkin jos mukaan laskee kaikki eri värivariaatiot. Tavaraa saa lahjaksi menestyksestä, mutta kaikkea voi myös ostaa ansaitulla rahalla. Kaikki tämä on kuitenkin täysin turhaa, sillä otteluissa nähdään ainoastaan koulutettava Pokémon. Kouluttaja puolestaan vilahtaa lähinnä kuvissa.

poke2

Taskuhirviöiden turpakäräjät, hyvässä ja huonossa

Pelimekaniikka ja audiovisuaalinen puoli ovat todellista huippuluokkaa. Pokkénissa on runsaasti potentiaalia, ja nopean vilkaisun perusteella sille olisikin napsahtamassa kiitettävä arvosana. Peli kompastuu kuitenkin pieniin virheisiin.

Pokémien määrä on pettymys. Uramoodi on aivan liian helppo. Kaverin kanssa pelatessa toisen on käytettävä ohjaimen näyttöä. Peli mahdollistaa vain yhden pelitallennuksen, joten mikäli taloudessa on useampi pelaaja, pelissä on tehtävä kompromisseja muun muassa Pokémonien kehittämisen ja tarinan etenemisen suhteen. Tutoriaali ja liikkeiden harjoittelu etenevät ajan kanssa, onnistuu iskuissa tai ei. Monet esiin nousevista ongelmista ovat hyvin pieniä, mutta kun niitä tulee liikaa, kokonaisuus kärsii.

Parhaimmillaan Pokkén Tournament on kuitenkin kaunis ja viihdyttävä peli, joka sopii kaikille tappelupeleistä pitäville, omasta Pokémon-taustasta riippumatta. Julkaisu ei ole täydellinen, mutta monessa mielessä todella hyvä.

Tähtiä: 4/5
Kehittäjä: Bandai Namco Studios
Julkaisija: The Pokémon Company
Alustat: Arcade, Wii U
Verkkosivut: http://www.pokkentournament.com/

Arvostelija: Aake Franssila

Retrolordi.com kiittää arvostelukappaleesta!

Ei kommentteja