Menu

ARVOSTELU: Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 (PS4, PC, Xbox One)

Masashi Kishimoton luoman supersuositun Naruto-mangasarjan päättymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi vajaat kaksi vuotta. Vaikka mangan päättyminen merkitsikin yhden aikakauden loppua, sen vaikutukset eivät ole juuri näkyneet lähdemateriaalin perustuvassa animesarjassa, jota näytetään edelleen viikoittain japanilaisessa televisiossa. Oheistuotteiden myyntikään ei näyttäisi vielä olevan laskussa, sillä pelimarkkinoille pusketaan uusi Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 -taistelupeli, joka tuo ninjakamppailut ensimmäistä kertaa uudelle konsolisukupolvelle. Mutta onnistuuko se tarjoamaan erinomaista mätkintää, vai jääkö pelistä sen mahtipontisesta nimestä huolimatta puuttumaan vielä jotain olennaista?

Sarjasta tietämättömille lyhyt tiivistelmä juonesta: Naruto Uzumaki on nuori ninja, joka unelmoi saavuttavansa ninjakylänsä korkeimman arvoaseman, hokagen. Sarjan aikana Naruto kehittyy valtavasti ninjana, ja ajan myötä hän ansaitsee ninjatovereidensa kunnioituksen. Lopulta tarinassa päädytään neljänteen ninjamaailmasotaan, jonka viimeisiin taisteluihin pelin tapahtumat sijoittuvat. Naruton ja kumppaneiden on kohdattava sotatantereella viimeiset pahantekijät ja estettävä heidän ilkeät maailmanvalloitussuunnitelmansa voidakseen pelastaa ninjamaailmansa.

Allekirjoittanut tunnustaa olevansa manga- ja animesarjan pesunkestävä fani, ja peli tekeekin erittäin suurta kunniaa alkuperäismateriaalille. Toiminta näyttää ulkoisesti hyvin paljon animesarjalta yksityiskohtaisesti ja värikkäästi animoitujen cel-shading-grafiikkojen ansiosta. Äänimaailmassa kuullaan sarjalle ominaisia ääniefektejä, ja taustamusiikit luovat taisteluihin sopivaa tunnelmaa. Lisäksi mukaan on saatu animesarjan japanin- ja englanninkielisiä ääninäyttelijöitä, mikä tekee kokemuksesta vielä täydellisemmän. Tosin englanninkielisessä dubbauksessa hahmojen huonosti toteutettu huulisynkkaus ärsyttää.

Pelin ytimenä toimii yksinpelattava tarinatila, jossa seurataan animesarjan tapahtumia lyhyiden välianimaatioiden avustuksella, joskin niistä on karsittu mätkinnälle epäolennaisia juonikuvioita kokonaan pois. Tämän ei pitäisi olla sarjan faneille mikään suuri ongelma, mutta asiaan perehtymättömillä tulee olemaan vaikeuksia pysyä kärryillä juonesta. Koko tarina on jaettu haarautuvaan aikajanaan, joka koostuu eri hahmojen näkökulmasta käytävistä taisteluista, ja pelaaja voi käydä läpi näitä tapahtumia haluamassaan järjestyksessään. Tämän ansiosta pelisessioita on helppo rytmittää, eikä pelaajan tarvitse käyttää peliaikaansa tuijottamalla ylipitkiä välianimaatioita lopulta kyllästyen taisteluiden loputtomaan määrään.

Myrskyn silmässä

Kolmiulotteisena taistelupelinä Ultimate Ninja Storm 4 erottuu muista lajintyypin edustajista yksinkertaisella taistelumekaniikallaan. Pelkästään yhtä nappia painamalla pelihahmo tekee erilaisia liikesarjoja, eikä pelaajan tarvitse painella monimutkaisia näppäinyhdistelmiä. Sen sijaan muilla näppäimillä kerätään chakra-energiaa erikoishyökkäyksiä varten, torjutaan vastustajan iskuja, kutsutaan omalta tiimiltä taustatukea, sekä viskotaan heittotähtiä ja muita ninjatyökaluja.

Yhden näppäimen rämpyttely ei kuitenkaan aina takaa varmaa voittoa. Hyökkäysten ja puolustuksen oikea ajoittaminen sekä nopea liikkuminen parantavat onnistumisen mahdollisuuksia. Välillä on myös hyvä pitää etäisyyttä vastustajaan chakra-energian loppuessa ja pelikumppanin aktivoidessa tehokkaamman hyökkäyssarjan. Taistelut saattavat myös välillä venyä pitkiksi väännöiksi, sillä hahmot kestävät normaalia enemmän selkäsaunotusta muihin taistelupeleihin verrattuna.

Uuden konsolisukupolven tehojen ansiosta pelisarjaan on tuotu viimeinkin paljon merkittäviä uudistuksia. Niistä huomattavin on pelihahmojen rikkoutuvat asusteet, jotka repeytyvät hahmojen ottaessa vastaan riittävän määrän osumaa. Support-hahmojen rooli on myös kasvanut uusiin sfääreihin. Pelaaja voi vaihtaa nyt lennosta nykyisestä hahmostaan support-hahmoon, ilman että taistelua joudutaan keskeyttämään. Ottelut tuntuvat myös aiempaa nopeammilta, ja eri hyökkäyksien erikoisefektien määrää on lisätty. Ruudunpäivitys pysyy kaikesta huolimatta yllättävän tasaisena, enkä ainakaan itse huomannut mitään silmiinpistävää tökkimistä.

Normaalien turpakäräjien lisäksi tarinatilassa kohdataan aina tietyin väliajoin erittäin valtavia ja näyttäviä pomotaisteluita. Nämä erottuvat edukseen muista matseista, sillä jokainen pomotaistelu on pelityyliltään aina erilainen kokemus. Niissä päästään esimerkiksi todistamaan jättiläisten välistä nyrkkitappelua, tulittamaan vihollista etäältä raideräiskintäosuuksissa, sekä pieksemään tavallisia jalkasotilaita Dynasty Warriorsin kaltaisissa hack and slash -kohtauksissa.

Pomotaisteluiden huippukohdassa ruudulle pamahtaa nopeita reaktiominipelejä, joissa pelaajan täytyy painella eri näppäinyhdistelmiä annettujen käskyjen mukaisesti pelihahmon valmistautuessa tekemään kamppailun päättävän hyökkäyksensä. Reaktiominipelit eivät ole erityisen haastavia, eikä niiden mokaaminenkaan yleensä johda vakaviin seurauksiin. Ne kuitenkin onnistuvat välillä pilaamaan tunnelmaa, sillä pelaaja ei samalla pysty aina keskittymään toiminnallisten välianimaatioiden seuraamiseen.

Myrskyn jälkeen

Tarinatilan läpäisyn jälkeen peli tarjoaa vielä Adventure-pelitilan, jossa päästään seikkailemaan ympäri ninjamaailmaa ja suorittamaan tehtäviä. Ne ovat kuitenkin pelkkä tekosyy sille, että hahmot alkavat muistella sarjan aikaisempia tapahtumia, mikä johtaa Family Guy -tyylisiin takaumiin. Niissä pelaaja joutuu ottamaan osaa muistoissa käytäviin taisteluihin. Valitettavasti Adventure-tila ei ole erityisen viihdyttävää pelattavaa erinomaisen tarinakampanjan jälkeen. Sen pelialueet ovat tyhjiä, eikä niiden ympärillä pyörivillä hahmoilla ole juuri mitään mielenkiintoista sanottavaa. Taistelutkaan eivät vedä mittakaavassaan vertoja tarinatilan eeppisille koitoksille.

Free Battle -pelitilassa pelaaja voi haastaa omia taistelutaitojansa osallistumalla erilaisiin selviytymis-, turnaus- ja liigapelimuotoihin. Nopeita yhden erän matseja voi myös helposti järjestää VS Battle -moodissa, joka tukee myös kahden pelaajan moninpeliä samalta sohvalta. Pelattavia hahmoja on saatavilla yli sata ja taistelukenttiä on valittavissa noin neljäkymmentä. Tarjolla on toki kunnioitettava hahmovalikoima, mutta samasta hahmosta saattaa olla turhan monta erilaista versioita, joiden väliset erot löytyvät joko vaatetuksesta tai lopetusliikkeestä.

Jos kavereiden saaminen omalle sohvalle on turhan vaivalloista, tarjoaa Online Battle -pelimuoto tiukkoja taisteluita globaalisti verkon yli. Harmi vain, että peliseuran löytäminen vaatii paljon kärsivällisyyttä, sillä kirjoitushetkellä verkkopeliä vaivasivat lukuisat yhteysongelmat, ja muutenkin matsit tuntuivat epäreilusti tasapainotetuilta. Verkkomoninpeli jätti tästä syystä erittäin huonon vaikutelman, mikä on suuri kompastuskivi uusimman Naruto-mätkinnän eliniän pidentämistä ajatellen.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 tarjoaa ehkä turhan yksinkertaisen kokemuksen mätkintäpelien suurkuluttajille, joten suosittelen näitä henkilöitä hakemaan mieluummin uunituoreen Street Fighter vitosen lähimmästä peliliikkeestä. Sarjan fanit kuitenkin tuntevat olonsa kotoisaksi heti pelin ensimmäisistä minuuteista lähtien, eikä suuria pettymyksiä ole odotettavissa. En kuitenkaan usko pelin saavuttavan erityisen pitkää elinkaarta aiemmin mainittujen verkko-ongelmien takia – suurella todennäköisyydellä seuraava Naruto-mätkintä tuodaankin markkinoille jo alle kahden vuoden sisällä.

Tähtiä: 3/5
Kehittäjä: CyberConnect2
Julkaisija: Bandai Namco Entertainment
Alustat: PS4, PC, Xbox One
Verkkosivut: http://www.naruto-videogames.com

Arvostelija: Antti Keskinen

Retrolordi.com kiittää arvostelukappaleesta!

Ei kommentteja