Menu

ARVOSTELU: Lego Marvel’s Avengers (PC, PS4, Xbox One ym.)

Lego-peleistä puhuttaessa mieleen tulee vanha sanonta koskien sienien määrää sateella. Ensimmäinen lisenssipeli, Lego Star Wars: The Video Game, julkaistiin yli kymmenen vuotta sitten, mutta varsinkin viimeisten kahden vuoden aikana julkaisutahti on lähtenyt lapasesta. Vuodesta 2014 lähtien palikkapelejä on julkaistu peräti kuusi kappaletta, eikä seitsemättäkään tarvitse odottaa enää montaa kuukautta. Pelien laadusta huolimatta herää kysymys, kyllästyvätkö pelaajat loputtomalta tuntuvaan tarjontaan? Ehkä uusin julkaisu, Lego Marvel’s Avengers, tuo jonkinlaisen vastauksen kysymykseen.

Lego Marvel’s Avengers vie supersankarien ystävät jälleen, nimensä mukaisesti, rakennuspalikoiden ja Marvelin maailmaan. Legon ja Marvelin edellinen yhteinen lapsi oli erinomainen, 2013 julkaistu Lego Marvel Super Heroes, eikä uudelta tulokkaalta voi odottaa ainakaan vähempää.

Kostajien kaksi tarinaa

Peli kertoo The Avengers- ja Avengers: Age of Ultron -elokuvien juonet omalla, tiivistetyllä tavallaan. Näiden lisäksi mukana on muutamia yksittäisiä tehtäviä, jotka perustuvat muihin Marvel-elokuviin. Tarinat on erotettu todella selvästi toisistaan, sillä elokuvien tapahtumien jälkeen nähdään lopputekstit. Ensimmäisen osion jälkeen tämä hieman hämmentää, sillä hetken saattaa luulla koko pelin olevan jo ohi.

Yksi Lego-pelisarjan hienouksista on myös tilannekomiikka, joka saa hymyn kohoamaan kokeneemmankin konkarin kasvoille. Tämän takia on sääli, että Marvel’s Avengers tarjoaa aiempaa vähemmän huumoria.

Tarinan alussa nähdään lyhyehkö video, jossa pelattavat hahmot astelevat estradille. Silmäkarkki ei ole koskaan ollut Lego-seikkailujen vahvuus, mutta on silti mukava huomata, että peli on aiempia kauniimpi. Vaikka muutokset eivät ole radikaaleja, tekevät ne lopputuloksesta viimeistellyn ja hiotun näköisen. Audiopuolella on yllättäen otettu pieni askel taaksepäin. Ongelma ei ole itse laadussa, vaan siinä, että muutamassa kohdassa keskustelun äänet puuttuvat kokonaan. Toinen tekninen miinus tulee kamerakulmista, jotka vievät hahmon välillä ikävästi piiloon. Kamerakulmaan voi itse vaikuttaa, muttei tarpeeksi.

Ei mitään uutta Lego-rintamalla

Pelattavuus on hyvin samankaltaista kuin muissakin sarjan peleissä: yksinkertaista ja helppoa oppia. Harha-askeleita tuntuu tosin tapahtuvan aiempia enemmän, ja moni taisto keskeytyy putoamisen ja sitä seuranneen kuoleman takia. Vaikea sanoa johtuuko tämä hahmojen suuremmista hyökkäysliikkeistä vai haastavammasta kenttäsuunnittelusta, joten isoa miinusta siitä ei voi antaa.

Juonikuvioiden lisäksi sarjalle perinteiset sivutehtävät pitävät pelaajan kiireisenä. Tarjolla on muun muassa kolikoiden keräilyä, uusien hahmojen hankintaa sekä piilotetun tavaran etsintää. Näihin kun lisää pelin avoimet alueet, esimerkiksi edellisestä Marvel-teemaisesta osasta tutun New Yorkin, juonen ulkopuoliseen tekemiseen saa upotettua kymmeniä tunteja. Tekemisen määrästä kertoo paljon se, että varsinaisten tarinoiden jälkeen pelistä on pelattu vasta noin 15 prosenttia.

Luonnollisesti pulassa olevat ihmiset odottavat pelastajaansa saagan tässäkin osassa. Edellisen Marvel-palikoinnin tapaan cameoiden kuningas, Stan Lee, on joutunut kiipeliin jokaisessa mahdollisessa tilanteessa. Herran vitsejä pääsee kuulemaan myös välivideoissa, eikä niille voi kuin hymyillä.

Arvostelun vaikeus

Lego Marvel’s Avengers on vaikea arvosteltava. Yksittäisenä pelinä se ansaitsisi muutamasta bugista huolimatta hyvän arvosanan. Viime vuosien muita Lego-pelejä pelannut kuitenkin huomaa kuinka selvä kopio se on: Juonen ulkopuoliset sivutehtävät on nähty jo moneen kertaan ja jopa valikot ovat identtiset edeltäjiin verrattuna. Ainoa todellinen ero löytyy tarinan kentistä, ja kokonaisuutena julkaisu tuntuu enemmän lisäosalta kuin täysihintaiselta peliltä.

Lego-seikkailut ovat kuitenkin viihdyttäviä, eikä Marvel’s Avengers ole poikkeus. Sarja kaipaisi kuitenkin jonkinlaista uudistumista – palikkapelit tuntuvat kerta toisensa jälkeen niin samankaltaisilta, että ne erottaa lähinnä hahmoista. Lego Marvel’s Avengers on silti pelaamisen arvoinen. Viimeisimpiä Lego-pelejä tahkonneiden kannattaa kuitenkin odottaa, että se löytää tiensä alelaareihin.

Tähtiä: 3,5/5
Kehittäjä: TT Games
Julkaisija: Warner Bros. Interactive Entertainment
Alustat: 3DS, PC, PS3, PS4, Vita, Wii U, Xbox 360, Xbox One
Verkkosivut: http://www.lego.com/fi-fi/marvelsuperheroes/

Arvostelija: Aake Franssila

Retrolordi.com kiittää arvostelukappaleesta!

Ei kommentteja