Menu

ARVOSTELU: Hitman Episode 1: Paris (PC, PS4, Xbox One)

Hitmanista on pikku hiljaa tullut yksi pelialan tunnetuimmista ikoneista Super Marion ja Master Chiefin ohella. Jo 15 vuoden ajan sarja on poikinut toinen toistaan parempia pelejä, kaksi keskinkertaista elokuvarainaa sekä sarjakuvan. Agentti 47 on kylmäverinen salamurhaaja, joka keinoja kaihtamatta hoitaa tehtävän kuin tehtävän ilman turhia vastaväitteitä. Miehen punainen kravatti, kaljuksi ajettu pää sekä takaraivoon tatuoitu viivakoodi kertovat, että näitä hommia on tullut ennenkin tehtyä. Tällä kertaa keikat tosin hoituvat episodien muodossa.

Monet fanit olivat kauhuissaan, kun Square Enix ja IO Interactive viime tammikuussa ilmoittivat seuraavan Hitmanin jakamisesta erikseen ostettaviin, läpi vuoden ilmestyviin episodeihin – ja levyversiokin tulee vasta ensi vuonna. Syynä episodimaiseen ratkaisuun oli halu aloittaa Hitmanin tarina uudelleen täysin puhtaalta pöydältä pienissä pätkissä ja tähdätä parempaan AAA-luokan peliin muovaamalla pelikokemuksesta elävä, yhteisöpitoisempi ja ajan saatossa laajeneva palvelukokonaisuus, joka vastapainoisesti vaatii jatkuvan verkkoyhteyden. Ratkaisu oli rohkea, mutta erittäin kunnianhimoinen.

IO Interactive halusi myös antaa vaihtoehtoja, miten pelaajat voivat ottaa uuden Hitman-tarinan vastaan episodien muodossa. Reebotin aloittava, 15 euroa kustantava johdantopaketti sisältää prologitehtävien lisäksi myös Pariisiin sijoittuvan episodin. Seuraavat episodit kustantavat jokainen erikseen hankittuna 10 euroa. Vaihtoehtoisesti, jos ensimmäinen episodi herättää mielenkiintoa, eikä tulevia osia halua jättää ostamatta, voi loput hankkia myös päivityspakettina 50 euron hintalapulla. Jos taas episodileikki ei maistu, voi koko paketin kaikkine osineen lunastaa heti 60 euron hintaan.

I think they called me “47”

Pelin alkuvalikko on agentti 47:n oma pikku päämaja, josta on yritetty tehdä pelaajalle mahdollisimman yksinkertainen, mutta samalla monipuolinen. Valikosta päästään kätevästi käsiksi eri tehtäviin ja niiden haasteisiin ja pelimuotoihin, sekä tarkastelemaan nimikkoammattitappajan varusteita ja tappotilastoja. Myöhemmin ilmestyvät episodit ja niiden mukana tulevat uudet tehtävät ja haasteet tulevat ajan myötä muokkaamaan pelivalikoita entistä monipuolisemmaksi.

hm1

Pelimuotoja löytyy peruskampanjan lisäksi kaksi. Hitman: Absolutionistakin tuttu Contracts mahdollistaa omien salamurhatehtävien luomisen ja jakamisen muille peliyhteisön jäsenille. Esimerkiksi Pariisin kentästä löytyy yli 300 erilaista hahmoa, joista pelaajat voivat tehdä mieleisensä tappokohteen – valinnanvaraa siis riittää. Escalation on täysin uusi pelimuoto, jossa pelaajan on tunnettava pelin ympäristöt ja pelimekaniikat täysin: kyseessä on erittäin haastava pelitila, joka lisää ja muuttaa pelimaailman elementtejä ja vaikeuttaa tehtäviä sen perusteella, miten pelaaja selviytyy eri tilanteista. IO Interactive on luvannut tuoda jatkossa lisää Escalation-tehtäviä.

”Elävä” ja samalla mielenkiintoisin komponentti on Elusive Target -haastetila, joka päivittyy ja tarjoaa tasaisin väliajoin uuden tappokohteen. Ennen tehtävää pelaaja saa mahdollisuuden tarkastella kohteen tietoja ja valokuvaa, ja niihin kannattaakin perehtyä tarkkaan, sillä varsinaisessa tehtävässä ei ole mitään apuja, kuten karttaa tai muita helpottavia ominaisuuksia. Lisäksi palkkamurhaajalla on tasan yksi mahdollisuus osua kohteeseen tai muuten tehtävä epäonnistuu, eikä toista tilaisuutta tule. Peliä ei siis voi tallentaa ja ladata, mikäli tappo jää yritykseksi – seuraavalla kerralla kohde vaihtuu kokonaan uuteen. Arvosteluvaiheessa kyseinen haastetila ei tosin vielä ollut saatavilla.

Pikkusalamurhaajasta tosihommiin

Alkupään epilogijakso sijoittuu 20 vuoden päähän menneisyyteen, jolloin agentti 47 on juuri päässyt pakenemaan Romaniassa sijaitsevasta mielisairaalasta. Varakkaille ja vaikutusvaltaisille palveluitaan tarjoavan kansainvälisen palkkamurhaviraston, ICA:n, johtoportaassa on huomattu miehen ainutlaatuiset taidot, joten kaljupää kutsutaan laitoksen tukikohtaan testattavaksi. Mukaan tarinaan astuu myös aikaisemmistakin osista tuttu käsittelijä Diana Burnwood, jonka Hitman tapaa nyt ensimmäistä kertaa.

Ennen kuin viraston palkkalistoille ja tositehtäviin on mitään asiaa, 47:n pitää läpäistä kaksi tulikoetta tarkoin valvotuissa harjoitusympäristöissä, joissa ei ole varaa virheisiin. Tässä vaiheessa pelaajalle opetetaan Hitman-sarjan perusperiaatteet kädestä pitäen, joten paineita kiinnijäämisestä ei tarvitse vielä ottaa. Peli neuvoo todella selkeästi jokaisen toiminnon ja salamurhaniksin sekä sen, miten maailmaa voi käyttää hyväkseen tehtävää tehdessä. Molemmat harjoitustilat sisältävät myös erilaisia haasteita läpäisyn yhteydessä pääepisodin ohella.

hm2

Ensimmäinen testi sijoittuu Australian Sydneyyn huvijahdille, jossa tehtävänä on hoitaa viekas taidevaras Kalvin Ritter pois päiviltä. Ensiksi opetetaan, miten salamurhaaja voi toimia suuren ihmismassan joukossa, ilman että tulee huomatuksi. Toisessa harjoitustehtävässä simulointi tapahtuu Kuubaan armeijan lentotukikohdassa, jossa kohteeksi on valikoitunut neuvostoliittolaiseksi vakoojaksi paljastunut amerikkalainen shakkimestari Jasper Knight. Tämän harjoitustehtävän tarkoituksena on opettaa toimimaan tarkoin vartioidussa ympäristössä, ja miten pieninkin virheaskel voi kostautua.

Je suis un tueur, l’amour à Paris

Harjoitustehtävien jälkeen avautuu vihdoin virallinen salamurhaepisodi, jossa pelaajat pääsevät käyttämään simulaatiossa opittuja taitoja hyväksi. Showstopper-tehtävä sijoittuu pariisilaiseen Palais De Walewska -kartanoon, jossa kohteita on peräti kaksi – varakas liikemies Viktor Novikov ja entinen supermalli Dalia Margolis – molemmat salaisen vakoojajärjestön jäseniä, jotka ovat sortuneet myymään valtion salaisuuksia korkeimmalle tarjoajalle. Homma ei ole mikään sisään-ulos-tehtävä, vaan käynnissä oleva muotinäytös täynnä ihmisiä saa aivonystyrät raksuttamaan toden teolla, millaisen lähestymistavan tehtävän läpäisemiseksi aikoo ottaa.

hm3

Pariisilainen kartano on laaja ja moneen kerrokseen jaettu hiekkalaatikko täynnä mahdollisuuksia, joiden parissa vierähtää jopa tunteja aina yhdellä pelikerralla. Miten saan kohteena olevan liikemiehen oikeaan kohtaan, jossa ei henkivartija näe tilannetta? Tai jos kolkkaan tarjoilijan, ehdinkö piilottaa hänet vaatekaappiin niin, että juhlavieraat tai muu henkilökunta eivät huomaa? Nämä kysymykset vellovat koko ajan mielessä. Hikikarpalot alkavat valua pitkin otsaa, kun tappokohde on enää parin metrin päässä ja liipaisinsormea syyhyttää.

You can do it anyway you want. However, don’t get caught.

Vain taivas on rajana eliminoimisen suhteen: jos mielesi tekee tiputtaa kattokruunu alas kohteen päälle tai vaihtoehtoisesti haluat ampua puskan takaa kuulan kohteen kalloon, on se mahdollista, kunhan tapahtumalla ei ole todistajia, eikä tempusta jää kiinni. Nalkkiin jäädessään 47:lla ei käytännössä ole mitään mahdollisuutta selvitä tilanteesta, jos murha tapahtuu todistajien nähden.

Kaljupää voi kyllä nostaa kädet ilmaan huijatakseen antautumisensa, mutta ainakin Pariisin kartanossa kulkee niin paljon vartioita, että tilanteesta pakeneminen on lähes mahdotonta. Agentin potkaistessa tyhjää tehtävän voi aloittaa uudelleen omista tallennuksista, joita voi onneksi tehdä vapaasti missä kohtaa tahansa. Vaihtoehtoisesti peli tarjoaa myös kätevän mahdollisuuden jatkaa pelaamista automaattisista tallennuksista, joita se luo 3-4 minuutin välein.

hm4

Erilaisia piilopaikkoja löytyy myös paljon, kuten arkkuja ja vaatekaappeja. Lymypaikkoihin on hauska mennä murhan jälkeen piiloon katsomaan karttaa jännäkakka housuissa, kun valkoiset vartioita kuvaavat pallot vilisevät ympäriinsä etsiessään murhaajaa.

Mielenkiintoisena ominaisuutena uusi Hitman tarjoaa kenttiin vapaan salamurhailun oheen myös erilaisia ohjattuja tilaisuuksia eliminoida kohteet: 47 voi hoitaa homman esimerkiksi myrkyttämällä kohteensa. Tähän ryhtyäkseen pelaajan pitää salakuunnella tarjoilijoita, jotka juoruavat tupakkatauolla pomonsa lempijuomasta. Sitten tarvitaan tarjoilijan asu naamioitumista varten ja hieman rotanmyrkkyä. Tarvittavat varusteet ovat hankittavissa helposti, etenkin kun peli neuvoo koko ajan, mistä ne löytyvät. Jos myrkyttäminen onnistuu, on hekumallista seurata sivusta, kun uhri naukkaa drinkin ja juoksee pian vessaan oksentamaan. Tapahtuneen jälkeen on helppoa mennä perässä ja kuristaa poloinen hengiltä.

Pelistä sitten tehtiin always online ja ihan hiukan offline

Episodimaisuutensa ohella pelin jatkuva verkkoyhteyden tarve keräsi pelaajien paheksuntaa ja kritiikkiä. Jos verkkoyhteys katkeaa kesken toiminnan, peli palaa väkisin alkuvalikkoon eikä päästä jatkamaan, ennen kuin erinäisiä varoitusikkunoita on ilmestynyt ruutuun. Offline-tilassa kyllä pääsee pelaamaan, mutta esimerkiksi eri tappotilaisuudet eivät ole saatavilla. Niin ikään alkuvalikossa uratilaan liittyvien asioiden, kuten haasteiden, aseiden, varustuksen tarkastelu ei ole verkotta tarjolla. Tämä on melkoisen pöljä veto, josta pelinkehittäjät saavat varmasti kuulla pitkään.

Hitmanin visuaalinen anti upeine välinäytöksineen on onnistunutta. Yleinen graafinen ilme ei hyppää silmille, mutta loistaa hienosti pienillä yksityiskohdilla, varsinkin Pariisin maisemiin luodussa kartanossa, jossa barokkiaikakauden tyyliä on mallinnettu loisteliaasti. Pelaajat pystyvät valitsemaan asetuksista, onko kuvanopeus lukittu tasaiseen 30:n kuvaan sekunnissa vai lukitsematon, jolloin sekuntivauhti vaihtelee aina 30 – 60 kuvan välillä aiheuttaen mahdollista hidastelua. On silti hienoa, että myös konsolipelaajille annetaan vaihtoehtoja grafiikka-asetuksien säätämiseen.

hm5

Musiikki toimii todella hyvin ja onnistuu pitämään jännitystä yllä vaihtumalla tilanteen mukaan saumattomasti rauhoittavasta syntetisaattorisäestyksestä jännittävään jamesbondmaiseen orkesterimusiikkiin. Hitman-pelisarjan luottoääninäyttelijä David Bateson hoitaa tälläkin kertaa homman kotiin eleganttisen möreällä äänellään.

Hitman kuitenkin kärsii pahoista teknisistä ongelmista. Kokeilin peliä jo avoimessa betassa, jossa innostus laantui melkein heti alkuunsa, syynä jatkuvalla syötöllä tapahtuneet jämähtelyt ja äänten junnaamiset. Valmiissa julkaisussa samoja ongelmia esiintyy edelleen: esimerkiksi päästyäni käsiksi tehtävään piiitkän latausajan jälkeen ohjaus tahmasti täysillä ja peli nyki kuin se olisi pyörinyt mopotason PC:llä. Vasta noin 10 sekunnin odottelun jälkeen asia korjaantui. Toinen ongelmatilanne tapahtui kesken erään hektisen tilanteen, jolloin tekele päätti kaatua täysin, ja kyynel nousi silmään. Luulisi, että tällaiset ongelmat olisi korjattu jo betan aikana, mutta ei.

Kohti parempaa Hitmania

On huvittavaa huomata, miten eri tavoin joku toinen pelaaja lähtee suorittamaan samaa salamurhatehtävää. Pyysin mielenkiinnosta myös sukulaismiestäni koittamaan Hitmania – menisikö hän suoraan etuovesta kartanoon tutkimaan sisätiloja, kuten minä tein, vai mitä tapahtuisi? Ei se mennyt niin: sukulaismies lähti heti kiertämään kartanon ulkotiloja kyykyssä hiipimällä hissukseen vartioiden ohi ja sitten kiipeämään sadevesiränniä pitkin ylempään kerrokseen. Jokainen siis näkee pelimaailman eri tavalla.

Salamurhaaminen on totta tosiaan taitolaji. Turhautuminen iskee nopeasti, jos pelaajalta ei löydy malttia ja pitkäjänteisyyttä tarkkailla, odottaa ja vaania määrättyjä kohteita. Rambona ampumiseen sijaan huolellinen suunnittelu, pelimaailman tutkiminen ja erilaisten esineiden hyväksikäyttäminen tarjoavat lukuisia erilaisia mahdollisuuksia läpäistä tehtävä siististi läpi ilman turhia hälinöitä, ja juuri tähän peli itsekin koko ajan pelaajaa kannustaa.

Kunhan turhista teknisistä ongelmista päästään eroon, saattaa kyseessä olla monipuolisin Hitman-pelisarjan teos aikoihin. Nähtäväksi jää, miten agentti 47:n tarina jatkuu seuraavaksi Italian maisemissa ja miten IO Interactive tulee laajentamaan salamurhaajan universumia kuluvan vuoden aikana.

Tähtiä: 3/5
Kehittäjä: IO Interactive
Julkaisija: Square Enix
Alustat: PS4, PC, Xbox One
Testattu: PS4
Verkkosivut: https://hitman.com/

Arvostelija: Jarno Rostedt

Retrolordi.com kiittää arvostelukappaleesta!

Ei kommentteja