Menu

ARVOSTELU: Digimon Story: Cyber Sleuth (PS4, PS VITA)

Muistatko vielä Digimonin? Virtuaalilemmikkinä startannut Pokémonin kilpailija keräsi 2000-luvun alussa suurta suosiota lukuisilla animesarjoillaan, videopeleillään ja muilla oheistuotteillaan. Nykyään brändin kannatus ei ole enää vahvimmillaan länsimaissa, minkä takia suurin osa sarjan videopeleistä jää julkaisematta Japanin ulkopuolella. Yllättäen poikkeuksen tekee Digimon Story: Cyber Sleuth, joka ilmestyi Japanissa viime vuonna yksinoikeudella PlayStation Vitalle. Englanninkielisen lokalisaation kokenut j-roolipeli tuodaan viimeinkin länsimaihin, ja julkaistaan samalla PS Vitan lisäksi ensimmäistä kertaa PlayStation 4:lle. Vieläkö Digimoneissa riittää viehätysvoimaa, vai onko aika tehnyt tehtävänsä?

Lähitulevaisuuden Japanissa ihmiset käyttävät kyberavaruudessa sijaitsevaa Eden-chattipalvelua, johon pystyy kirjautumaan sisään fyysisessä olomuodossaan. Pysytkö vielä kärryillä? Edenissä asustelee myös Digimoneiksi kutsuttuja olentoja, joita hakkerit pyydystävät, kouluttavat ja käyttävät aseinaan.

Pelaaja omaksuu nuoren japanilaishakkerin roolin, jonka ruumis on digitaalisessa limbossa virtuaalisen ja oikean maailman välillä Eater-nimisen hirviön hyökkäyksen kohteeksi jouduttuaan. Naisetsivä Kyoko Kuremi löytää kaduilla vaeltelevan hakkerin ja värvää tämän osaksi kyberdivisioonaa, jonka tehtävänä on tutkia Edenin ympärillä tapahtuvia kummallisuuksia. Pelaaja lähtee Digimonien avustuksella ratkaisemaan Edenin ongelmia ja yrittää samalla löytää keinon palauttaakseen oman ruumiinsa ennalleen.

Monimutkaisella juonella on mielenkiintoinen alkuasetelma, mutta valitettavasti teinidraamaa uhkuvat tekstidialogit hukuttavat sen alleen. Nämä hidastavat pelin etenemistä ja välillä tuntuu, että pelaajan rooli jää paitsioon. Dialogissa tulee välillä vastaan myös silmiinpistäviä käännösvirheitä.

Pelissä liikutaan jatkuvasti digitaalisen ja oikean maailman välillä. Tarinan keskeisimmät tapahtumat sijoittuvat aitoon Japaniin, jossa pääsääntöisesti otetaan vastaan uusia tehtäviä ja keskustellaan pelihahmojen kanssa. Digitaalisessa maailmassa suoritetaan edellä mainittuja tehtäviä, joissa tutkitaan luolastoja, taistellaan tielle asettuvien Digimonien kanssa ja lopuksi otellaan tehtävän päättävä pomotaistelu.

Vitan juuret näkyvät selvimmin rajoitetuissa pelialueissa ja tekstidialogin määrässä. Ulkoisesti peli näyttää kuitenkin ihan passelilta jopa television isolla ruudulla. Erityisplussaa täytyy antaa Digimonien hahmosuunnittelusta, joka vastaa onnistuneesti animesarjassa nähtyjä hirviöitä. Mitä äänipuoleen tulee, ei tälläkään osa-alueella ole juuri valittamisen aihetta. Joitakin saattaa kuitenkin ärsyttää englanninkielisen dubbauksen puute.

Tulkaa mukaan muuttumaan

Pohjimmiltaan kyseessä on varsin perinteinen japanilainen roolipeli. Vuoropohjaisissa taisteluissa komennetaan omaa kolmen Digimonin tiimiä joko hyökkäämään tai puolustamaan. Taisteluiden aikana pelaaja voi parantaa haavoittuneita tiimiläisiä ja vahvistaa näiden kykyjä erilaisten apuvälineiden avulla. Pokémonien tapaan taisteluihin on sekoitettu elementtien kanssa kikkailua, ja lisäksi Digimonien eri ominaispiirteet vaikuttavat merkittävästi taisteluiden kulkuun. Tiukoissa tilanteissa oman tiimin kokoonpanoa pystyy vaihtamaan kesken matsin, tai heittämään pyyhkeen kehään ja pakenemaan paikalta.

Digimonit keräävät taisteluista kokemuspisteistä ja kehittyvät seuraavalle tasolle kokemuksen karttuessa. Kun tietty taso on saavutettu ja statsit ovat tarpeeksi hyvät, Digimonit kykenevät muuttamaan muotoaan ja siirtymään rodun ylemmälle tasolle. Toisin kuin Pokémonissa, pelaaja pystyy hallitsemaan olentojen evoluution kehitystä. Ne voivat noudattaa yleistä kehityssuuntaansa tai vaihtoehtoisesti kulkea sivuhaaraa. Halutessaan Digimonin voi palauttaa alkuperäiseen muotoon ja valita erilaisen kehityssuunnan. Näiden seikkojen takia muodonmuutokset ovat hyvin monipuolisia, mikä tekee Digimonien kasvattamisesta entistä hauskempaa.

Taistelukentillä kohdatuista Digimoneista kerätään dataa digipankkiin, jonka avulla pelaaja kykenee luomaan tiiminsä uusia lajeja. Kaikki olennot eivät kuitenkaan mahdu mukaan, joten osan niistä voi muuttaa kokemuspisteiksi ja antaa pojot jollekin toiselle Digimon-kumppanille. Ylimääräiset otukset voidaan myös lähettää Farm Island -alueelle, jossa ne voivat kehittää taistelutaitojaan, tutkia paikkoja ja luoda pelaajalle hyödyllisiä esineitä.

Voittamaton Digimon

Parhaimmillaan tarinan läpäisyyn voi upottaa yli kolmekymmentä tuntia, ja kokemuspisteiden grindaaminen lisää pelitunteja entisestään. Tarinatilan läpäisyn jälkeen pelin voi halutessaan aloittaa alusta säilyttäen kaikki vanhat Digimonit ja edellisen kierroksen aikana kerätyt esineet.

Myös erilaisia sivuaktiviteetteja on tarjolla reilusti: pelaaja voi osallistua offline- ja online colosseum -turnauksiin, joissa taistellaan tekoälyä tai muita pelaajia vastaan. Kaikkien Digimonien täydentäminen omaan digipankkiin on myös mahdollista, jos siihen löytyy innostusta.

Kokonaisuudessaan Digimon Story: Cyber Sleuth tarjoaa nostalgiantäytteisen elämyksen vanhoille kuin uusillekin Digimon-faneille. Muodonmuutosten monipuolisuus kannustaa pelaajaa kehittämään paljon erilaisia Digimoneja, ja oman unelmatiimin kasaaminen tuottaa suurta hupia. Myös japanilaisten roolipelien ystävät tuntevat olonsa kotoisaksi, kunhan vain kykenevät sulattamaan pitkäveteisen tarinan ja kaikki sen sisältämät outoudet.

Tähtiä: 3/5
Kehittäjä: Media.Vision
Julkaisija: Bandai Namco
Alustat: PS4, PS Vita
Testattu: PS4
Verkkosivut: http://www.bandainamcoent.com/game/digimon-story-cyber-sleuth.html

Arvostelija: Antti Keskinen

Retrolordi.com kiittää arvostelukappaleesta!

Ei kommentteja