Menu

ARVOSTELU: Day of the Tentacle Remastered (Mac, PC, PS4, PS Vita)

LucasArtsin julkaisema Day of the Tentacle ei varmasti vaadi esittelyjä, jos olet harrastanut PC-pelaamista 1990-luvun puolivälin tienoilla tai pidät seikkailupeleistä. Mutta niille, joille nimi ei soita kelloja, kerrottakoon, että kyseessä on yksi kaikkien aikojen parhaista perinteisistä point ’n’ click -seikkailuista, jossa sekä äkkiväärä huumori että taidokkaasti kolmelle rinnakkaiselle aikakaudelle rakennettu tarina puhkeavat kukkaan heti alkumetreiltä lähtien. Nyt Tim Schaferin johtama Double Fine Productions on tehnyt todellisen kulttuuriteon ja päivittänyt yhden Schaferin uran parhaista peleistä tämän päivän standardien mukaisiksi. Ja sepä on kerrassaan hienoa se.

Kuten monelle muullekin, myös allekirjoittaneelle vuonna 1993 ilmestynyt Day of the Tentacle on hyvin merkittävä tekele. Muistan vieläkin, miten joskus 90-luvun puolivälin aikoihin selasin Keltaista pörssiä ja bongasin myynnissä olevan pelin korppuversion kolmen-neljänkymmenen markan hinnalla. Jo aiemmin olin rakastunut seikkailuun kaverilta kopsattuna versiona, mutta pitihän siitä saada aito kappale hyllyä koristamaan. Niinpä suoritin yhden ensimmäistä peliostoksistani ja lähdin paria päivää myöhemmin noutamaan postiennakkopakettia kustilta tiskin takaa. Sen jälkeen Day of the Tentacle – tai DOTT, kuten lyhenne kuuluu – tuli tahkottua läpi monen monituista kertaa. Tyhmyyksissäni kauppasin pelin sittemmin eteenpäin…

Voitte siis uskoa innostukseni, kun kuulin tulevasta remasteroinnista itsensä Tim Schaferin nykyisen puljun, Double Finen, toimesta. Herra Schafer kun oli mukana suunnittelemassa ja luomassa myös alkuperäistä peliä yhdessä Dave Grossmanin kanssa, joten kuka muu olisi meritoituneempi kääntämään pelin nykyaikaiseksi kuin toinen sen luojista? No, niinpä: ei kukaan! Ja onhan Double Finella aiempaa kokemusta Schaferin/LucasArtsin klassikoiden nykykäännöksistä esimerkiksi Grim Fandango Remasteredin myötä, joten heidän käsiinsä tällaisen urakan uskoo mielellään.

Kun Day of the Tentacle Remastered on asentunut ja pelin alkuanimaatio käynnistyy, on hetki todellista nostalgiaa täynnä – se on kuin jälleennäkeminen rakkaan lapsuus- ja nuoruusvuosien ystävän kanssa. On hauskaa huomata, miten niin monet asiat ovat syöpyneet mieleen lähtemättömästi, mutta eivät läheskään kaikki. Kun varsinainen pelaaminen näet alkaa, osa pulmista ratkeaa suoraan ulkomuistista ja selkärangasta, mutta moni kinkkisempi kohta saa sormen nousemaan suuhun kaikkien näiden välivuosien jälkeen. Ja se on ehdottomasti hyvä asia, sillä nyt tarjolla on taas mukavasti tuoreelta tuntuvaa haastetta harmaille aivosoluille.

Kuten mainittua, Day of the Tentaclen erikoisuus on sen juonenkuljetus kolmessa rinnakkaisessa ajassa: Purppuralonkeron kasvatettua kädet ja innostuttua maailmanvalloituksesta kolmen kaveruksen on estettävä tämän aikeet. Ylipainoinen hevari Hoagie tosin päätyy 200 vuoden päähän menneisyyteen George Washingtonin aikakauteen, kun taas rähjäinen lääkisopiskelija Laverne singahtaa 200 vuotta tulevaisuuteen. Nörttimäinen Bernard puolestaan jää hoitelemaan asioita nykyaikaan. Vaikka kyseessä on vuonna 1987 julkaistun Maniac Mansion -seikkailun jatko-osa ja monet hahmot ovat siitä tuttuja, ei pelistä nauttiminen vaadi silti ensimmäisen osan tuntemusta.

Remasteroidun lonkeropäivän ulkoasu ja käyttöliittymä on tuotu onnistuneesti nykyaikaan, mutta retrosedät ja -tädit voivat milloin tahansa vaihtaa näkymän vanhankaltaiseksi tai takaisin yhtä näppäintä painamalla. Tämä tuo esiin vanhat kulmikkaat pikselit ja useista SCUMM-peleistä tutun käyttöliittymän eri toimintalaatikoineen. Naavaparta on kuin kotonaan, vaikka tosin myönnän pelanneeni valtaosan pelistä uudistetun ulkoasun kera – niin nätisti sarjakuvamaisen graafista ilmettä on paranneltu, tietysti käsin piirrettynä ja alkuperäistä kunnioittaen. Myös musiikit ja puheet on luonnollisesti parannettu. Harmillisesti arvosteluversiossa peliäänet nykivät välillä, mutta sitä ei onneksi tapahtunut kovin usein.

vrt

Day of the Tentacle on edelleen yksi maailman parhaista seikkailupeleistä – ellei jopa paras. Siksi onkin hienoa, että Schaferin nykyinen tiimi toi pelin nykyaikaan, jotta jälleen uudet sukupolvet pystyisivät nauttimaan hurtista huumorista sekä mahtavasta pelisuunnittelusta, joka totisesti korostuu kolmen aikakauden keskinäisiä pulmia ratkoessa: menneisyydessä tehdyt asiat vaikuttavat tulevaisuudessa, ja tämä mahdollistaa huikeiden ideoiden käytön Purppuralonkeron aikeita estettäessä. Toki monet pulmista vaativat pelin oman logiikan sisäistämistä, sillä puhtaalla maalaisjärjellä ei tämän aikakauden seikkailuissa lopulta kovin pitkälle pötki.

Summa summarum: mainio peli, edelleen, kaikkien näiden vuosien jälkeen. Jos rakastat huumoria, seikkailupelejä, aikamatkailua, sarjakuvamaista estetiikkaa, vitsejä, aivopulmia ja hauskoja tarinoita, Day of the Tentacle Remasterd on tarkoitettu juuri sinulle. Jos taas fanitat alkuperäistä peliä, nyt tarjolla on helppo ja vaivaton tapa nauttia klassisesta seikkailusta ilman ylimääräistä säätöä. Ja mikä parasta: pelin voi läpäistä nyt myös kommenttiraidan kera, jolloin pääset kuuntelemaan Schaferin ja kumppaneiden mietteitä ja muisteloita samalla kun ratkot kartanon ja eri aikakausien aivopähkinöitä. Loistavaa!

Tähtiä: 4,5/5
Kehittäjä: Double Fine Productions
Julkaisija: Double Fine Productions
Alustat: Mac, PC, PS4, PS Vita
Testattu: Lenovo Y50-70 (Intel Core i5-4210H, Nvidia GeForce GTX 960M, 8 GB RAM)
Verkkosivut: http://dott.doublefine.com/

Arvostelija: Miika J.K. Halmela

Retrolordi.com kiittää arvostelukappaleesta!

Yksi kommentti

  1. Ilkka Tuokko kirjoitti:

    Alkuperäisessä julkaisussa pystyi pelaamaan tuota Maniac Mansionia, mutta en itse jaksanut koskaan jatkaa sitä kokeilua pitemmälle. Aika hauskaa, että jo tuolloin osattiin upottaa peleihin metapelattavaa. 😉