Menu

Arvostelu: Call of Duty: Black Ops III (PS4) – kyberpunkin purema

Call of Duty -pelisarja on edennyt komeasti jo 12. osaansa. Kauas on kuljettu toisen maailmansodan juoksuhaudoista ja natsien lyömisestä, sillä uutukainen sijoittuu napakasti vuoteen 2065. Eipä tämä sinänsä uutta ole, onhan tulevaisuuden taistelukenttiä käsitelty jo sarjan aiemmissakin peleissä varsin onnistuneesti. Miksei siis nytkin, futuristisessa sodankäynnissä on mistä ammentaa.

Call of Duty: Black Ops III esittelee silti varsin omannäköisensä vision maailmastamme 50 vuoden kuluttua. Dystopinen maailma on yhtäältä rikkinäinen ja likainen, toisaalta tiede ja teknologia ovat tehneet valtavia harppauksia. Bioniset tekoraajat, taistelurobotit, nanoteknologia, päänsisäiset tietoverkot ja muut vastaavat saavutukset ovat arkipäivää. Mieleen tulee väkisinkin kaksi rakastettua sanaa: Deus ja Ex.

blo1

Mutta jos temaattiset ja kosmeettiset yhtymäkohdat unohdetaan, pelit ovat kuin yö ja päivä. Black Ops III kun jatkaa tuttua polkua tarjoillen lyhyen ja tiukasti skriptatun tarinakampanjan, jossa ei paukkuja säästellä. Kenttien näennäisestä laajuudesta ja eri etenemisreiteistä huolimatta pelaajaa pidetään jatkuvasti tiukasti nuorassa, kun tavallista paksummissa putkissa edetään karttamerkin perässä samalla satoja vihollisia rei’ittäen.

Kyseessä on kiiltelevä ison rahan produktio, AAA-luokan rehellisin edustaja. Viihdetuote isolla alkukirjaimella, missä Hollywood-kaliiperin näyttelijät johtavat digitoituna orkesteria – tällä kertaa mukaan on saatu muun muassa Christopher Meloni (Oz) ja Katee Sackhoff (Battlestar Galactica). Kaikki tietävät jo ennalta, mitä on luvassa: lyhyt ja näyttävä soolokampanja sekä kymmenien ellei satojen tuntien edestä viihdyttävää moninpeliä.

blo2

Niin tälläkin kertaa, sillä mitään varsinaisia yllätyksiä ei ole luvassa. Sen sijaan perinteistä Call of Duty -pelikokemusta on sujuvoitettu ja varioitu entistäkin paremmin toimivaksi. Hahmonsa sukupuolen saa valita itse, ja tarinan pystyy halutessaan läpäisemään esimerkiksi neljän pelaajan tiimityönä – toki soolonakin, mikäli ei halua muita loikkimaan ruudulleen. Tässä tapauksessa tekoäly pitää huolta kumppaneista.

Tehtävien välissä jaetaan sekä kokemuspisteitä että pelimerkkejä, joilla auotaan myöhemmin uusia kykyjä ja aseita. Varsinaisen arsenaalin ohella supersotilaista koostuva varjoryhmä pystyy muun muassa manipuloimaan robotteja ja hakkeroimaan tykkitorneja etänä. Käytännössä nämä tapahtuvat nappia painamalla, eli mitään syvempää elämystä kykyjen käyttö ei tuo.

Treyarch tietää, mistä sarjan ystävät pitävät. Nopeatempoinen toiminta on juuri niin adrenaliinintäyteistä kuin pitääkin, ja muutenkin räiskintä on toteutettu jälleen kerran aivan viimeisen päälle. Aseissa ja tähtäämisessä on hyvä tuntuma, tussarit kuulostavat jykeviltä ja päälle rynnivät taisteludroidit saavat pulssin nousemaan. Realistisella vaikeustasolla laakikin riittää tappamaan, mutta tasaisesti ripotellut tallennuspisteet pitävät kokemuksen silti reiluna.

blo3

Verkkopelaaminen on tunnetusti Call of Dutyn suola, eikä Black Ops III mitenkään poikkea tästä. Eri pelimoodit, hahmoluokat ja monipuolinen kustomoitavuus jaksavat pitää kovimmilla faneilla mielenkiintoa yllä taatusti jälleen sarjan seuraavaan osaan asti. Satunnaisten moninpelaajien sen sijaan kannattaa koittaa uutta zombie-moodia, joka on kaikessa noir-henkisyydessään mukavan erilainen kokemus.

Kaiken kaikkiaan Call of Duty: Black Ops III on huolella loppuun asti viilattu tapaus, joka ottaa kaiken irti uuden sukupolven konsolien tehoista. Grafiikka ja äänipuoli ovat huipputasoa, ja audiovisuaalisesti peli singahtaakin heittämällä vuoden kärkikastiin. Jos CoD:it iskevät, rakastat kolmatta Black Opsia. Jos taas eivät, et luultavasti pidä tästäkään.

Tähtiä: 4/5
Kehittäjä: Treyarch
Julkaisija: Activision
Alustat: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One
Verkkosivut: https://www.callofduty.com/blackops3

Retrolordi.com kiittää arvostelukappaleesta!

Ei kommentteja