Menu

2016 – pelivuosi, jolloin tunnet itsesi vanhaksi

Uhmaikä, murrosikä, mopokortti-ikä, ajokortti-ikä, anniskeluikä, ”miehen ikä”, eläkeikä. Ihminen käy läpi useita ikävuosiin liittyviä merkkipaaluja elämänsä aikana. Samankaltainen ilmiö on nähtävissä tänä vuonna myös videopelaamisen saralla, kun moni tunnettu peli tai pelisarja täyttää kunnioitettavan määrän vuosia. Zelda-sarjan kolmekymppiset ja Pokémon-tuotenimikkeen 20-vuotisjuhlat ovat ehkä ne kovimpaan ääneen kuulutetut pippalot, mutta joukossa on myös lukuisia hieman pienemmälle huomiolle jääneitä merkkipäiviä. Otetaan siis pieni varaslähtö sitä omaa henkilökohtaista ikäkriisiä kohti ja tarkastellaan, missä merkeissä enemmän tai vähemmän klassiset pelisarjat juhlivat.

14.2.2016: Lemmings – 25 vuotta

Viimeisin näköhavainto: Lemmings (PS2), ilmestymisvuosi 2006

Unohda se paremmalle puoliskolle laitettu söpöilytekstiviesti ja pelaa ystävänpäivänä mieluummin muutama erä Lemmingsiä, joka juhlii varttisatasiaan samana ajankohtana. Lemmings on konseptina varmasti lähes kaikille tuttu, mutta tietämättömille kerrottakoot lisää: kyseessä on nerokas puzzleilu, jossa pelaajan pitää opastaa vasemmalle tai oikealle tepastelevia piirrossopuleita kaksiulotteisten kenttien alusta maaliin saakka. Hommaa vaikeuttavat kentille ripotellut esteet ja vaaratekijät, mutta isoin haaste syntyy pelin nimikkosankarien täydestä kyvyttömyydestä tehdä yhtikäs mitään ilman pelaajan jatkuvaa ohjeistusta.

Pelaaja voi komentaa yksittäisiä sopuleita erinäisiin työtehtäviin. Pohjattoman kuilun häämöttäessä näköpiirissä on sopulijonon molempiin päihin hyvä asettaa esimerkiksi ns. blokkaajat, jotka eivät päästä ohitseen jyrsijän jyrsijää. Näin koko lauma jää haahuilemaan näiden kahden blokkaajan väliin antaen arvokasta aikaa esteen ylittämiseksi esimerkiksi siltoja rakentavia sopuleita käyttäen. Reaktionopeus ja looginen päättely ovat menestyksen avaimet Lemmingsin maailmassa, minkä ansiosta se onkin kerännyt osakseen erittäin pitkäikäisen perinnön videopelien historiassa.

Mahdollisuudet uudelle osalle?

Koska Lemmings on lähes Tetriksen kaltainen pulmapeli-ikoni, on täysin mahdollista, että saamme ohjastaa Lemmus lemmus -lajin edustajia tulevaisuudessakin. Mobiilialustat kosketusnäyttöineen ovat ihanteellinen laidunalusta sopulilaumalle, joten eivätköhän nämä vihertukkaiset piipertäjät vielä nakerra hermojamme jossain muodossa.

lemmi2_rajattu

22.3.2016: Resident Evil – 20 vuotta

Viimeisin näköhavainto: Resident Evil Revelations 2 (multi), ilmestymisvuosi 2015

Ei uskoisi, että se ikkunasta pelin alussa hypännyt penteleen koira sai aikaan housupyykkiä jo kaksikymmentä vuotta sitten (ja saa muuten vielä tänä päivänäkin). Resident Evil on yksi pelimaailman suurnimistä, joka teki itsestään synonyymin modernille selviytymiskauhulle, vaikka samankaltaisia pelejä oli ilmestynyt jo muutamaa vuotta aiemmin Alone In The Dark- ja Clock Tower -sarjojen muodossa.

Nykypelaajat ehkä tuntevat pelin sen tahattoman koomisesta ääninäyttelystä ja kömpelöistä tankkikontrolleista, mutta julkaisun aikoihin sekä markkinat että arvostelijat olivat sille erittäin suotuisia. Resident Evilia pidetäänkin yhtenä tekijänä tuolloin vielä tulokkaan asemassa pelikonsolimarkkinoilla toimineen Playstationin suurmenestykseen.

Pelisarjan ensimmäinen osa on alkuperäisen julkaisualustansa ohella nähty porttauksena niin tietokoneella kuin Sega Saturnillakin, unohtamatta tietenkään vuosien saatossa nähtyjä uusioversioita GameCubelle ja Nintendo DS:lle. Siksi zombiekauhuilun pariin palaaminen on suhteellisen helppoa. Ei siis muuta kuin synttärikakkua leipomaan ja pelin ääreen maaliskuussa!

Mahdollisuudet uudelle osalle?

Resident Evil -tuotemerkki takoo edelleen rahaa Capcomille kuin se Kalevalasta tuttu Sampo konsanaan. Ei siis kannata kantaa huolta siitä, että sarja olisi tullut tiensä päähän. Uusintajulkaisut, kuten lähipäivinä nykylaitteiden latauspalveluihin ilmestyvä Resident Evil Zero, sekä lukuisat sivuosat ovat omiaan luodakseen lisää jatkumoa pääsarjalle, jonka seitsemättä osaa huhuillaan julkistettavaksi vielä tämän vuoden aikana.

ressa6_raj

22.6.2016: Quake – 20 vuotta

Viimeisin näköhavainto: Enemy Territory: Quake Live (PC), ilmestymisvuosi 2010

Id Software on maineikas pelitalo, jolle moderni pelaaminen ja erityisesti nykyään niin suositut FPS-räiskinnät ovat paljon velkaa, vaikuttivathan id:n klassikot Wolfenstein 3D ja Doom merkittävästi koko genren syntyyn. Eräs nykyaikaisten FPS-ammuskelujen oleellisimmista aspekteista puolestaan on nettimoninpeli, joka taas jalostettiin tämän päivän standardien mukaiseksi samaisen poppoon legendaarisen Quaken myötä.

Vaikka Quake julkaistiin ihan tavallisena oman aikakautensa ensimmäisen persoonan räiskintänä, sen todellinen perintö syntyi kuitenkin moninpelistä. Se esimerkiksi toi keskuuteemme nykyisin FPS-harrastajien arkikielestä löytyvät deathmatch-, headshot- tai vaikkapa rocket jump -termit. Verkkopelejä oli toki nähty PC:llä aiemminkin, mutta kahden Johnin, Carmackin ja Romeron, lehtolapsi oli ensimmäinen, jossa kaikki moninpelaamisen osa-alueet aina matchmakingista alkaen olivat laatukriteereiltään puhdasta A-luokkaa.

Jotakin Quaken moninpelin suuresta suosiosta kertoo se, että aniharva muistaa mitään pelin yksinpelikampanjasta. Toisin on verkon kautta tapahtuneen mittelöinnin laita, sillä vanhemman polven nettisoturit kertovat kaihoisasti sotamuistojaan Quaken parista vielä kaksikymmentä vuotta julkaisun jälkeenkin.

Mahdollisuudet uudelle osalle?

Quaken jatko näyttää vuosi vuodelta epätodennäköisemmältä. Järistyksen henkiset isät (Carmack ja Romero) ovat ajat sitten siirtyneet muiden projektien pariin, ja id Software julkaisee pelejä enää harvakseltaan. Toisaalta seuraava Doom on tulossa vanhan FPS-tehtaan linjastosta pihalle jo tänä kesänä, joten ehkä uusi Quake saattaa sittenkin olla lähivuosina tosiasia?

quake

20.9.2016: Out Run – 30 vuotta

Viimeisin näköhavainto: Yakuza 5-pelin sisälle emuloituna (PS3), ilmestymisvuosi 2015

Modernit autopelit ovat menneet hieman outoon suuntaan. Usealle meistä peliharrastus on pakomatka arjesta kaukaisiin maailmoihin, joihin emme normaaliolosuhteissa koskaan pääsisi. Siksi on kummallista, että niin moni uudempi ajogenren julkaisu keskittyy autojen osien hienosäätelyyn ja sadasosasekuntien viilaamiseen lisensoiduilla radoilla.

Kolmenkymmenen vuoden miehekästä ikää lähentelevä kolikkopeliklassikko Out Run puolestaan edustaa juuri sitä aiemmin mainittua videopelaamisen tuntua. Pelaaja ohjastaa uutuuttaan kiiltävää Ferrari Testarossaa, ratoina toimivat pelkästään länsijenkkilän aurinkoisimmat moottoritiet, vieressä istuu kuuma blondi ja radiossa soi vain kasarisyntikkapoppi. Voiko parempaa pakomatkaa arjen harmaudesta ja kerrostalolähiöiden keskeltä enää olla?

Yksinkertaisesta pelimekaniikastaan huolimatta Out Run on eräs kaikkien aikojen merkittävimmistä ajopeleistä, joka loi samalla perustan muun muassa Burnout- ja Need for Speed -sarjoille jo vuosia ennen näiden pikselimoottoreiden ensimurahteluja.

Mahdollisuudet uudelle osalle?

Out Run on vuosien mittaan pysynyt pelaajien huulilla kahdella tavalla. Sarja on saanut virallisia jatko-osia, joista viimeisin oli 2009 XBLA- ja PSN-palveluun julkaistu OutRun Online Arcade – se ei tosin saanut kovin suurta myyntimenestystä osakseen. Lisäksi peli on piilotettuna jippona monessa Segan isomman budjetin julkaisussa, joista malliesimerkkeinä voidaan mainita täydellinen emulointi Shenmue 2:ssa ja Yakuza 5:ssä.

Upouusi Out Run saattaisi olla nykypäivän teknologialla mielenkiintoinen: kuvitelkaa ylempänä mainitut piirteet vaikka PS4:n DriveClubin enginellä toteutettuna. Tästä ideaa Segalle, joka ei tosin nykyisellä talousvisiollaan valitettavasti taida olla enää koskaan julkaisemassa uutta Out Runia.

outrun2

19.12.2016: Kid Icarus – 30 vuotta

Viimeisin näköhavainto: Kid Icarus: Uprising (3DS), ilmestymisvuosi 2012

Kid Icarus -pelisarjaa ei voi ainakaan syyttää liian tiiviistä julkaisutahdista. Kolmenkymmenen vuoden rajapyykki ylitetään tänä vuonna, mutta samassa ajassa pelejä on ilmestynyt tasan kolme kappaletta – kahden viimeisimmän välillä taukoa oli vieläpä vaatimattomat kaksikymmentä vuotta. Harvalukuisuudestaan huolimatta sarja on yksi Nintendon pidetyimmistä, mistä on kiittäminen loistavaa ensimmäistä peliä. Se ihastutti aikoinaan osana NES-konsolin ensimmäisen aallon julkaisulinjastoa.

Pelaaja ohjastaa Pit-nimistä enkelisoturia läpi niin sivustakuvattujen tasoloikintapainotteisten kenttien kuin Zelda-henkisten luolastojen. Lisäksi sankarisiivekäs joutuu käymään läpi pari SHMUP-tyylistä kenttää, jotka muistuttavat enemmän perinteisiä avaruusräiskintöjä. Kaikki on kuitenkin toteutettu ensiluokkaisesti, ja kun keitokseen lisätään vielä tärkeät ainesosat – hyvät kontrollit ja mainio musiikki – ei ole ihme, että Kid Icarus on jäänyt positiivisella tavalla pelaajien mieleen.

Asiaa ovat toki auttaneet monet uusiojulkaisut Nintendon lukuisilla alustoilla sekä Pitin esiintyminen valtaisaa suosiota nauttivassa Smash Bros -sarjassa.

Mahdollisuudet uudelle osalle?

Kun otetaan huomioon enkeliseikkailujen äärimmäisen löysä julkaisutahti, ei hengitystä kannata pidätellä uuden Kid Icarus -pelin ilmestymiseen asti. Toisaalta sarjasta tällä hetkellä huolehtiva Smash Bros -mies Masahiro Sakurai on pienellä luovalla tauolla tappelupelisaagastaan, joten mitä tahansa voi tapahtua.

kidi1

Olipa siinä merkkipaaluja kerrakseen. Ehkä sitten muutaman kymmenen vuoden päästä saadaan lukea Last of Usista, Bloodbornesta, Hearthstonesta ja monesta muusta kypsään ikään ehtineestä pelistä tai pelisarjasta?

Minkä pelisarjan pitkä ikä sai sinut viimeksi miettimään ajan rientämistä? Kerro meille ihmeessä kommenttikentässä omista kokemuksistasi samalla kun tavoittelet toisella kädellä ryppyvoidetuubia.

Teksti: Miicca Lehtonen

 

Ei kommentteja